Gregg Allman til Notodden

.

Årets store nyhet fra Notodden Blues Festival er at rock-legenden Gregg Allman spiller lørdag 2. august. Etter at festivalen har hatt Allman Brothers Band-stjerna på ønskelista i 20 år er det endelig duket for en historisk og etterlengtet Norgesdebut. Gregg Allmann skal spille sammen med sønnen Devon Allman og hans band Royal Southern Brotherhood.

Gregg Allman reiser sjelden til Europa, og festivalen opplyser at de har fått til dette nå gjennom å ta kontakt med hans sønn Devon Allman som er blitt en stor Notoddenvenn etter flere tidligere festivalbesøk, sist med Royal Southern Brotherhood.
- Dette er større enn noe vi har fått til tidligere, og en nyhet som vil bli lagt merke til langt utover Norges grenser, sier festivalsjef Jostein Forsberg.
 
Gregory LeNoir Allman, bedre kjent som Gregg Allman, har aldri tidligere spilt i Norge. Dette til tross for at hans karriere strekker seg hele 49 år tilbake i tid, og at navnet hans er synonymt med en egen sjanger i rockhistorien, sørstatsrock. Det var faktisk Gregg selv som myntet betegnelsen sørstatsrock, «southern rock», en på flere måter grensesprengende blanding av rock, blues og country.
 
Sørstatsrocken ble definert av bandet som Gregg startet sammen med sin tretten måneder eldre bror, den legendariske slidegitaristen Duane Allman, og fire andre musikere, The Allman Brothers Band.    
The Allman Brothers var, høyst uvanlig i sør, et integrert band med den afrikansk-amerikanske trommeslageren Jai Johanny Johanson,  og telte også trommeslager Butch Trucks, bassist Berry Oakley og gitarist Dickey Betts.
 
Bandets første plater lente seg på bluesen. Ved siden av originalmateriale skrevet av Gregg, og etter hvert, Dickey Betts, gjorde bandet sanger av Muddy Waters, Willie Dixon, Elmore James, T-Bone Walker, Will Mctell og Willie Cobbs.
 
Duane Allman hadde allerede solid bakgrunn som sessionmusiker i mytiske Muscle Shoals da han overtalte Gregg til å vende tilbake til Florida fra et halvhjertet forsøk på solokarriere i L.A. 1969, plasserte ham bak et nytt Hammond B-3-orgel og utnevnte ham til hovedsanger. Gregg skrev også fem av sangene på bandets selvtitulerte debut, inkludert «Whipping Post». Klassikeren som drøye tretti år senere skulle gi navn til et norsk Allman Brothers tribute band, bestående av medlemmer fra Hellbillies, Bigbang og Jaga Jazzist.
The Allman Brothers Band fikk sitt store gjennombrudd i 1971, med det doble livealbumet «At Fillmore East», der bandet på overlegent vis demonstrerte sin unike evne til å ekspandere sanger opp mot, og over, tyve minutter. Duane Allman hevdet at han var sterkt influert av Miles Davis «jazzrock» og ville gjøre det samme som ham, på et bluesfundament.
 
Duane Allman døde i en motorsykkelulykke bare tre måneder etter utgivelsen av «At Fillmore East», 24 år gammel. Bare ett år senere døde bassisten Berry Oakley, også han i en motorsykkelulykke, i bandets adopterte hjemby, Macon, Georgia.
 
De fire gjenlevende musikerne bestemte seg for å fortsette, de erstattet Duane med pianisten Chuck Leavell (i dag pianist for Rolling Stones) og fikk sin største selger med albumet «Brothers and Sisters» i 1973.
Samtidig slapp Gregg Allman sitt første soloalbum, «Laid Back», en tittel som også signaliserte en rockmusikalsk trend. Her viste Gregg opp sin kjærlighet til soulmusikken som også var allestedsnærværende på denne tiden. Plata inneholdt blant annet omarrangerte versjoner av Allman Brothers-sangene «Midnight Rider» og «Please call home». Herfra har Gregg Allman alltid holdt seg med en solokarriere ved siden av sanger/ organistposisjonen i The Allman Brothers Band. Han har laget åtte egne album, inkludert et duettalbum med sin daværende kone, Cher, i 1997.
 
Hans siste album, «Low Country Blues», kom i 2011, var produsert av T-Bone Burnett, og ble nominert til en blues-Grammy. Albumet, som i alt vesentlig grad bestod av velvalgte blues-covers, fikk gjennomgående svært god mottakelse, og slo fast at soul/ blues-sangeren fortsatt var ved god stemme.
 
For to år siden kom Gregg Allmans selvbiografi, «My Cross to bear», som åpent fortalte om et dramatisk liv i rockens og bluesens tjeneste. Boka skal være grunnlaget for en kommende biografisk spillefilm om Greggs liv.

Det faktum at Gregg Allman endelig finner veien til Norge og Notodden skyldes det gode forholdet Greggs sønn, Devon Allman, har utviklet til Notodden Blues Festival.

Tekst: Notodden Blues Festval / Tom Skjeklesæther