Dr. House til Notodden Blues Festival

.

Den britiske musikeren og skuespilleren Hugh Laurie (bildet) Norgesdebuterer fredag 1. august sammen med sitt The Copper Bottom Band på Notodden Blues Festival. Hugh Laurie er blitt allemannseie og superkjendis gjennom rollen som Dr. House i den populære TV-serien. De senere årene har skuespilleren satset mer og mer på musikken og har gitt ut to kritikerroste plateutgivelser og gjort utsolgte konsertturneer både i USA og Europa. (Foto: Mary McCartney.)

- Vi er strålende fornøyde med å få Hugh Laurie til Notodden. Laurie satser nå for fullt på musikken og konsertene hans er både spektakulære og svært underholdene opplevelser. Hugh Laurie har en egen evne til å kommunisere med publikum, og med sin skuespillerbakgrunn så kan han kunsten å iscenesette det hele for å fange publikums oppmerksomhet. Hugh Laurie «eier» scenen fra det øyeblikket han entrer den til han går av etter endt show. Vær forberedt på en fantastisk opplevelse, sier festivalsjef Jostein Forsberg.
 
Endret turnéperiode for Notodden
Hugh Laurie hadde egentlig planer om en tidligere turnéperiode denne sommeren, men han endret planer når Notodden Blues Festival meldte sin interesse.
- Vi var i dialog også i fjor. Da var det de som tok direkte kontakt. Den gang var det imidlertid for sent i prosessen for oss. Nå var det vi som var nesten for sene, men det viste seg at interessen for å gjøre Notodden Blues Festival fremdeles var stor nok til at de endret sine planer. Nå er vi ankerpunktet i sommerens turne, sier Forsberg.
 
Forankret i New Orleans
Musikken til Hugh Laurie er forankret i sterkt svingende blues og rhythm & blues fra New Orleans. Til Notodden kommer han med The Copper Bottom Band som er hans faste band med blåsere og korister og garanti om fullt trøkk.
Hugh Laurie er svært musikalsk. Han begynte å ta pianotimer da han var 6 år gammel, og interessen for blues fikk han gjennom farens platesamling. I tillegg til å spille piano og synge så trakterer Hugh Laurie gitar, trommer, munnspill og saksofon. Musikalsk har han de senere årene samarbeidet med New Orleans-storheter som Dr. John, Allen Toussaint og Irma Thomas og den britiske legenden Sir Tom Jones.

Kulturministeren åpner
Norges nye kulturminister Thorhild Widvey har takket ja til å foreta åpningen av festivalen 2014. Åpningen blir foran et forventet publikum på 3000 i Hovigs Hangar torsdag 31. juli.  
- Vi er veldig glade over at vi kan opprettholde denne tradisjonen. Det er flott både for oss som arrangør, for byen og for publikum. Widvey takket et foreløpig ja til oppdraget over bordet da hun åpnet Bok & Blueshuset i januar. Nå er vi fornøyde med å ha fått bekreftelsen skriftlig også. Vi har mye fint å vise henne, sier Jostein Forsberg.

Rosanne Cash
Festivalen har også sikret seg den Grammy-vinnende artisten Rosanne Cash. Den eldste datteren til Johnny Cash har stormsuksess med sitt nye album The River & The Thread. Cash har vært på reise i Mississippi, Lousiana og Tennessee. Det har resultert i et mesterverk av en plate med en salig blanding av delta blues, roots, rock, gospel og country. Platen ligger nå i toppen av salgslistene i en mengde land, inkludert USA, England og Norge. Kritikere over hele verden har allerede utnevnt The River & The Thread som sikker kandidat når årets album 2014 skal kåres. Her hjemme fikk albumet terningkast 6 i Dagbladet, Uncut magazine i England ga platen toppkarakter med 10 av 10 mulige poeng.
Cash vant Grammy så langt tilbake som i 1985, hun har solgt millioner av plater og har hatt mengder av førsteplasser i USA. Begge hennes to siste album har vært nominert til Grammy Awards.

Christina med internasjonal kontrakt
Norges ferske internasjonale bluesstjerne Christina Skjølberg er klar for Notodden sammen med sine amerikanske og britiske kollegaer i Ruf Caravan. Gitaristen og sangeren Christina Skjølberg fra Smøla har fått internasjonal platekontrakt og har nylig gitt ut plate på Ruf Records. Hun har tidligere markert seg på Notodden gjennom den årlige Gitarkappleiken, men nå spiller hun altså på festivalen for første gang sammen med amerikanske Albert Castiglia og det unge britiske blueshåpet Laurence Jones i Ruf Caravan.

Artister som er annonsert tidligere til årets festival er Walter Trout (bildet under), Royal Southern Brotherhood, Hellbillies, Lissie, Mike Zito, Super Chikan & The Fighting Cocks, Vidar Busk & His True Believers og Gina Aspenes.