Gratulerer, Notodden!

.

Notoddens nye storstue er innviet. Fredag den 13. ble nøkkelen overrakt av utbyggerne til byens ordfører på en tilstelning utenfor det flotte Bok og Blueshuset. Samme kveld ble også husets konsertscene innviet med flere av byens mest kjente bluesmusikere på scenen. (Foto: Harald Olsen).

Det hadde samlet seg mye folk for å få med seg den store begivenheten som både folk på Notodden og resten av landet har ventet på i mange år - et eget samlingssted for miljøet i Europas kanskje mest kjente bluesby. Folk trosset den sure desembervinden som møtte dem ved det nye bygget i vannkanten til Heddalsvannet, og fikk med seg den høytidelige overrekkelsen av nøkkelen til huset og nedtellingen til at lysene i blueshuset ble tent. I løpet av seremonien fikk folk også musikalske innslag med bl.a. Caravan Blues Band, Håvard Rem & Simen M. Rem og elever fra Notodden kulturskole. Etter åpningen fikk folk for første gang anledning til å se bygget innvendig, og det vanket bare rosende ord om både biblioteket, klubbscenen, studioet, kinosalene og kontorfasilitetene. Kafeen i tilknytning til klubbscenen skal forøvrig driftes av frivillige gjennom Notodden Bluesfestival.


Fornøyde Notoddenmusikere på åpningen, fra v. Jostein Forsberg, Trond Ytterbø, Kåre Virud og Morten Omlid.

Klokka 10 på kvelden var det igjen folksomt på blueshuset. Da var det klart for åpning av den nye flotte klubbscena. Ca 300 mennesker var på plass i det åpne, flotte lokalet som vil fungere både som konsertscene og kafe. Her er høyt under taket, galleri på to sider av rommet og ei scene som kan modifiseres etter behov. Jostein Forsberg kunne fortelle til Bluesnews at de har hatt klubben BB Kings på Beale Street i Memphis i tankene under planleggingen, og at alle er meget godt fornøyd med det ferdige resultatet.
Noen minutter over kl. 22 kunne samme Forsberg ønske velkommen til innbudte og gjester og annonsere de aller første artistene på bluesbyens nye stamscene. Manges tanker gikk antagelig til Notoddens vennskapsby, Clarksdale i bluesens Mississippi da den aller første låten ble framført i blueshuset. Rita Engedalen, Margit Bakken og Spoonful of Blues åpnet med "Yellow Moon rising down in Mississippi on Highway 61".

Selv om ikke det permanente lydanlegget enda var på plass, ble det med en gang klart at dette rommet var konstruert for lyd og musikk. Selv om det er både høyt under taket og mange harde flater, var det svært behagelig lyd i rommet. Bluesnews ble fortalt at nettopp dette var tatt svært alvorlig, og at de hadde benyttet seg av de samme akustikk-spesialistene som var involvert ved byggingen av operaen i Bjørvika.

Publikum på åpningskvelden fikk høre en to timers konsert med "førsterekka" i byens bluesmiljø. Etter Rita Engedalen og Margit Bakken fik vi høre dem alle i kjent stil: Spoonful of Blues med sin rocka blues, Notodden Bluesband-sjefen Trond Ytterbø med låter som Breakfast in Memphis og ikke minst veteranen Kåre Virud som fikk folk i blueshuset til å synge med på kjente låter som Dama mi og Blind Lemon.

Hele bluesmiljøet ser nå fram til alle aktivitetene i det nye blueshuset, som utstillingene i Europas Bluessenter, konsertene på den nye scena og innspillinger i det nye Juke Joint Studio. Allerede i romjula, 2. juledag, blir det ny blueshappening da Notodden Bluesklubb inviterer til "Romjulsfræs" med mange forskjellige band og artister på scena. Vi regner også med at huset vil få en sentral rolle i avviklingen av neste sommers bluesfestival.

Innen den tid inviterer Notodden til ny "nasjonal" åpningsseremoni. Den 31. januar kommer nemlig selveste kulturminister Thorhild Widvey og klipper snora. Dette vil bli etterfulgt av ei hel uke med forskjellige arrangementer i huset.
Vi ses i Blueshuset!

Tekst: Rune Endal - Foto: Harald Olsen

Kafeen i blueshuset skal driftes av frivillige gjennom festivalen. Anlaug Landsverk er involvert både som frivillig og ansatt ved festivalkontoret.

Kåre Virud på åpningskonserten.

Trond Ytterbø og Margit Bakken.

Rita Engedalen og Jostein Forsberg.