Godt besøk på årets Dark Season Blues

.

Den 11. Dark Season Blues-festivalen på Svalbard ble arrangert  24. – 27. oktober.  Blå musikk har blitt årevisst tonefølge på den tiden av året da sola forlater øya for noen måneder og polarnatten senker seg. Kort oppsummert fremstår årets festival som meget vellykket. Godt med folk på alle konsertene, mange tilreisende gjester, en variert og god artistliste med band og artister som alle innfridde. Et av høydepunktene var en reunion av de to tidligere "bluesparhestene" Sven Zetteberg og Knut Reiersrud. (bildet).

Arrangementsmessig virket det som det meste gikk på skinner. Svalbard er eksotisk, også for nordmenn, og et besøk i Longyearbyen er spesielt.

Øyvind Rønning ledet åpningen torsdag kveld, hvor et fullsatt kulturhus fikk en smakebit av festivalen. Det var artistintervjuer samt musikkinnslag fra High Red, Yngve & His Boogie Legs, Rolling Thunder og Southern Hospitality. Espen Helgesen, leder i Longyearbyen Bluesklubb, ønsket velkommen til festivalen, som er et stort løft for klubben. På vegne av klubben takket han de frivillige, støttespillerne og sponsorene, som er helt nødvendige for å kunne arrangere festivalen. Noen av festivalens sponsorer var også på scenen og de understreket at festivalen var viktig for det lille samfunnet på Svalbard.

Torsdag og fredag ble konsertene arrangert på tre utesteder i byen. Det var bra med folk ute for å nyte musikk, og stor stemning.
Fredag og lørdag arrangeres lunsjkonserter på hotellet, også disse var godt besøkt. Både skolen og barnehagen hadde artister på besøk, så alle i byen fikk høre blues denne helgen. Lørdag ble det også arrangert gruveblues med Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm, en konsert mange skrøt av.

Dagbladets Øyvind Rønning inviterte til "Bluestalk" på SAS-hotellet sammen med Sven Zetterberg og Reidar Larsen.

Lørdag kveld er det tradisjonsrike Huset som er stedet for musikk. Kvelden igjennom fylles huset av musikk i to etasjer. De fleste av festivalens artister er på scenen minst en gang denne kvelden. Det er masse folk og stor stemning. High Red får æren av å være førstemann ut, og kvitterer med en fantastisk konsert. For et band dette har blitt ! Valgets kvaler følger så, hva skal man velge når man gjerne skulle vært både oppe og nede? Kvelden bød blant annet på et gjenhør med Sven Zetterberg og Knut Reiersrud sammen. Fantastisk bra! En storartet kveld ble det virkelig, og etter 6 -7 timer med musikk er de fleste godt fornøyde.

Søndag kveld er det som vanlig klart for kirkekonsert, og i år var det Knut Reiersrud og Halvard T. Bjørgum som stod for musikken. Ingen vanlig gospel i år, men vakker musikk i skjæringspunktet blues og norsk folkemusikk. Og ved siden av musikken serverer de to karene også et solid humorshow, sjelden har jeg vel ledd så mye i en kirke.

Alltid populære Mike Andersen Band på Huset lørdag kveld.

Den store finalen for blueshelga på Svalbard er jammen på hotellet søndag kveld, der alle musikerne pleier å dukke opp for musikalsk forbrødring. For anledningen er hotellets spisesal ryddet for stoler og bord, og med en scene på plass var det duket for en kveld fylt med musikk. Da kveldens jamvert Mike Andersen dro i gang klokken 21 var lokalet stappfullt, både av tilreisende gjester og lokalbefolkning. Gledelig var det også å se at mange ungdommer hadde møtt opp. En god jam er som en stor forundringspose, man vet aldri hva man får når man åpner. Denne kvelden på Svalbard er det ingen kokos-biter i Twistposen, for å si det sånn, og i rundt 5 timer dukker den ene spennende musikalske konstellasjonen etter den andre opp på scenen. Bjørnar Ekse Brandseth og Sven Zetterberg. Teresa James og Junior Watson. JP Soars og Billy T. Dette er virkelig et av festivalens høydepunkter! Da siste gitar motvillig var pakket ned var det klart for bussavgang til flyplassen for de som hadde nattflyet til Oslo klokken 04.40, mens resten kunne legge seg fornøyd under dyna og hvile ut etter en lang dag.

Det er lett å skjønne at festivalen tiltrekker seg stadig flere gjester fra fastlandet, og hyggelig å se at den også er godt forankret i lokalsamfunnet. Arrangørene var allerede så smått i gang med å tenke på neste års festival, så det blir blues i Longyearbyen også neste år!

Mer om festivalen og intervjuer med artistene i neste Bluesnews.

Tekst og foto: Nina Hanssen

Amerikanske Southern Hospitality med Victor Wainwright i front.