Skuffende Chuck Berry i Oslo

.

Chuck Berry kom på scenen to minutter over klokken 21.00 den 26. oktober og så godt ut for alderen i skinnende rød skjorte, svarte bukser og den sedvanlige seilerlua på hodet. Men det ble tidlig klart at spilleformen ikke matchet utseendet denne kvelden på Sentrum Scene.

Stemningen var grei nok, de fleste var vel innstilt på at dette ikke kom til å bli noen kjempekonsert musikalsk sett. Når det dreier seg om en 87 år gammel artist er det ikke mulig å forlange "full pakke", men uansett var dette for dårlig. Han spilte stadig i feil toneart, og bassisten gjorde flere forsøk på å få ham på rett spor uten at det hjalp. Det virket som om Chuck ikke klarte å huske tekstene til låtene og heller ikke hva han hadde spilt før på kvelden. Han var innom mange av låtene flere ganger, men sang bare halve vers og deretter trøkket på med sine kjente gitarriffs. På et tidspunkt tok sønnen Chuck JR over gitaren hans og lot Chuck spille på sin. Det første senior gjorde var å vri på stemmeskruene!
 
Under en 10 minutters Johnny B Goode hvor han bare sang i ca 30 sekunder og spilte ustemt og fælt på resten mens han gikk frem og tilbake på scenen, tok Chuck JR affære og spilte noen gode soloer. Da gikk Chuck bort til pianoet og spilte på det istedenfor, sannsynligvis for å få tilbake oppmerksomheten.
 
Jeg har sett Chuck en del ganger og har alltid blitt imponert over hvordan han uansett hvor slurvete han spiller alltid klarer å vinne publikum med sin karisma. Den var det ikke stort igjen av denne kvelden. Han unnskyldte seg flere ganger og sa at han gjerne skulle betalt publikum tilbake. Neste gang, sa han, skal jeg komme tilbake og gjøre bare Chuck Berry-sanger!
Gjerne det, men uten meg tilstede!

Konserten var stort sett bare rør fra Chucks side og ikke noen ordentlig konsert. Sannsynligvis var dette den dårligste konserten jeg har sett på mine 35 år som konsertgjenger! Det spekuleres i om Chuck er delvis dement og om han vet hvor han er til enhver tid. Det ble også sagt at han var syk under denne turneen.
Veldig mange var skuffet over showet og mange forlot det fullsatte lokalet før Chuck var ferdig.
 
Det er flott med eldre musikere som holder koken, men er dette det beste Chuck Berry kan levere, så bør han henge den røde Gibson'en på veggen og nyte sine siste år. Penger har han likevel nok av.
 
Tekst: Folke Myrvang - Bilder: Harald Olsen