Vellykket spansk/norsk blues-samarbeid

.

Notoddenbandet Spoonful of Blues deltok i oktober på et musikalsk samarbeidsprosjekt med spanske musikere i Barcelona. Det var bluessangerinna Montserrat ”Big Mama” Pradtseba som i anledning feiringen av sitt 25-årsjubileum som artist hadde invitert musikerne fra Notodden. I løpet av ei uke i Barcelona sto øving, jam sessions, intervjuer med pressen, besøk på bluesbibliotek, klubbopptredener og stor konsert i Apollo-teatret på programmet.

"Big Mama" er en kjent person i spanske blueskretser. I tillegg til å ha vært på veien som sangerinne i 25 år er hun journalist og også svært aktiv i organiseringen av det nasjonale og europeiske bluesmiljøet. Hun er blant annet styremedlem i European Blues Union, samarbeidsorganet for europeisk blues med 28 medlemsland. Gjennom EBU har hun blitt kjent med bluesfolk fra hele Europa, deriblant musikerne fra den norske "blueshovedstaden". Slik ble musikerne i Spoonful of Blues og keyboardisten Espen Fjelle invitert til Barcelona for å møte spansk blues og være en del av Big Mamas utvidede bandbesetning i forbindelse med hennes jubileumsfeiring.
Det skal ikke legges skjul på at det trolig også er en strategisk tanke bak invitasjonen, da de norske musikerne også innehar titler som festivalleder for Notodden Bluesfestival, leder for Europas Blues Senter og tidligere daglig leder i Norsk Bluesunion.

Det ble i løpet av det ukelange oppholdet anledning til å bli litt kjent med Barcelonas bluesmiljø. Så langt har vi i Norge ikke særlig kjennskap til hva som skjer på bluesfronten i Spania, men det viser seg at det er et meget oppegående bluesmiljø i Barcelona. Det fikk nordmennene erfare allerede den første kvelden da Barcelona Blues Society inviterte til bluesjam på klubben Fizz. Her blir det arrangert jamsession to kvelder i uka, og denne kvelden var det også rigget til for direkte radiosending der de norske musikerne ble intervjuet.
- Det er et meget oppegående bluesmiljø i Barcelona med flere klubber som jevnlig har blues på repertoaret, forteller gitarist Morten Omlid til Bluesnews etter hjemkomsten. - Barcelona Blues Society ser ut til å være meget aktive og dedikerte. De har i overkant over 300 medlemmer og kan tilby mange medlemsfordeler. Musikerne som spilte på jam'en denne kvelden spilte old school blues og r&b med hovedvekt på westcoast- og Chicago-stil. Vi hørte mange utrolig flinke musikere som tydelig hadde detaljert kunnskap og innsikt i "ekte blues", forteller Morten Omlid. Omlid har som kjent i tillegg til en lang en musikerkarriere også bakgrunn som daglig leder for Norsk Bluesunion i flere år.

Den andre dagen i Barcelona ble nordmennene kjent med de spanske musikerne de skulle dele scene med, og de startet innøving av showet som skulle presenteres på Apollo teater den påfølgende lørdagen.
- Kjemien og samspillet fungerte aldeles utmerket fra første stund, forteller Omlid. - Vi øvde på Taller Music, et universitet for utdanning innen rytmisk musikk. De fleste musikere i Big Mamas band viste seg å være lærere ved høgskolen og høyt utdannet innen musikk. Barcelona har i tillegg til denne skolen to andre høyere utdanningsinstitusjoner for rytmisk musikk, så vi snakker her om virkelig litt av en musikkby.

En times radioshow i Barcelona med presentasjon av bluesbyen Notodden og live-spilling med Spoonful of Blues & "Big Mama". Fra venstre: Tony Caddle, Eskil Aasland, Morten Omlid, Montserrat "Big Mama" Pratdesaba, Espen Fjelle og Jostein Forsberg.

Alle dagene før den store finalen lørdag kveld var det lagt inn øvinger på dagtid for det sammensatte bandet, men det ble også tid til litt annet. Onsdag var det satt opp intervju med El Periodico, en av de største avisene i Cataloniaregionen med ca. 500.000 lesere.
- Både journalister og musikere vi møtte var veldig bevisst på Notodden og Norge som en viktig bluesaktør i Europa, forteller Morten Omlid entusiastisk til Bluesnews.
Torsdag kveld var det intervju og live spilling på en regional radiostasjon etterfulgt av nok en jamsession i regi av Barcelona Blues Society.
I likhet med Notodden har Barcelona også sitt eget bluesbibliotek. På fredag var Jostein og Espen, som begge er svært involvert i det norske biblioteket, invitert på omvisning i Barcelona bluesbibliotek.

Lørdag var det klart for finale og konsert i ærverdige Apollo Club i Barcelona. Dette er en kjent klubb hvor mange av verdens største artister har spilt, og denne lørdagen var det den internasjonale festivalen Connexions som sto som arrangør. De spanske og norske musikerne serverte en blanding av originalmateriale fra Spoonful Of Blues og Big Mamas band samt noen kjente bluesklassikere. Kombinasjonen av Big Mama Montses litt jazza blues og Spoonful og Espens Fjelles mer rocka sørstatsblues slo ifølge tilbakemeldingene virkelig an. På alle konsertnummerne besto besetningen av en blanding av medlemmer fra de to bandene.

- Det hele har vært utrolig morsomt og lærerikt, oppsummerer Morten Omlid til Bluesnews. Vår intense øving gjennom hele uken hadde båret frukter. Den fullsatte salen simpelthen elsket musikken og det internasjonale samarbeidet.

Et godt initiativ fra bluesmiljøet i Barcelona!


Europeisk blues-samarbeid på den internasjonale festivalen Connexions: Spoonful of Blues, Big Mama Montse og Espen Fjelle under avslutningen av konserten i Barcelona.

 

Tekst: Rune Endal - Bilder: Spoonful of Blues