Dark Season Blues 2013 åpnet

.

Den 11. bluesfestivalen på Svalbard ble åpnet torsdag 24. oktober. Med enda større andel tilreisende enn tidligere var festivalen utsolgt for festivalpass før den hadde startet. Den offisielle åpningen ble holdt i byens kulturhus torsdag kveld der publikum fikk presentert noen av helgens artister, som amerikanske Southern Hospitality (bildet).

Dagbladjournalist og musikkentusiast Øyvind Rønning ledet åpningen som startet med High Red (bildet over). De spilte et par låter fra sin nye CD. Et lite intervju med Adam Douglas ble det også. Vi fikk også høre musikk med Yngve & His Boogie Legs , som kunne fortelle at de er klar med ny CD som skal presenteres så snart de er tilbake på fastlandet. Bandet Rolling Thunder spiller Bob Dylans låter og skapte stor stemning i salen. Til slutt var det USA-bandet Southern Hospitality som rundet av den hyggelige åpningsfesten. Skal man dømme ut fra stemningen i salen, vil det bli fullt når disse herrene byr på amerikansk sørstatsmusikk de neste dagene.

Espen Helgesen, leder i Longyearbyen Bluesklubb, ønsket velkommen til festivalen. På vegne av klubben takket han de frivillige, støttespillerne og sponsorene. Disse er alle helt nødvendige for å kunne arrangere festivalen, som er et stort løft for bluesklubben. Administrerende direktør i Store Norske, en av festivalens trofaste sponsorer, fortalte at grunnet lave kullpriser er økonomien i selskapet laber. Likevel har selskapet valgt å sponse festivalen, da de ser at kultur er noe som gjør livet på Svalbard lettere å leve.  Sjefen for Svalbard Reiseliv, Ronny Brunvoll, lovet spontant fra scenen under fjorårets åpning at han skulle melde seg som frivilligarbeider til årets festival, og det har han husket; i år er han å finne i frivilligstaben.

Om kvelden var hele seks band å høre på tre forskjellige scener. Det var bra med folk ute for å nyte musikk på en torsdagskveld, og det var stor stemning. Mest folk var det nok på Kroa, hvor evig populære Reidar Larsen tok seg av første del av kvelden, mens Sven Zetterberg Bluesband satte punktum for kvelden med en forrykende konsert. Vi fikk høre og se Sven i kjempeslag, og på slutten fikk han også besøk av Junior Watson på scenen.

Utover kvelden fortsatte festivalen med klubbkonserter i byen, mens det på lørdag kveld blir en kjempekonsert på Huset med musikk i to etasjer hele kvelden. Søndag roes det ned med en kirkekonsert med Knut Reiersrud og Halvard Bjørgum, før det hele kulminerer i en stor jam søndag kveld, som nok til vare helt til morgenflyet til Oslo går ved firetiden.

Tekst og foto: Nina Hanssen

Anders Lewén, Junior Watson og Sven Zetterberg på scena på Kroa.