Kongene av ørkenblues tilbake i Oslo

.

Et hvert besøk av fenomenet Tinariwen er en begivenhet – og en hver opptreden med dem er en reise inn i mystiske og manende landskaper av musikk. Bandet har sitt utspring i Tuareg-folket i Sør-Sahara og deler deres dramatiske historie. Siden sist Tinariwen var i Oslo - høsten 2011 – er situasjonen for folket deres blitt enda mer tilspisset. Du kan oppleve Tinariwen på Cosmopolite i Oslo 16. mai.

Tuaregene er i familie med berberne og har kjempet for sin tradisjonelle nomadiske livsform mot franske koloniherrer, nye afrikanske statsdannelser og i de senere årene også tørkekatastrofer som har rammet beite og avlinger. Tuaregene i Mali og Niger har med våpen i hånd kjempet mot makthavere som ikke har villet gi dem suverenitet. I Algerie og Libya og andre nordafrikanske land ble de arbeidsløse tuaregungdommene i eksil kjent som tishoumaren. I disse landene fikk tishoumarene tilgang til den vestlige gitarrocken til Hendrix, Santana og andre helter. El-gitaren ble det andre våpnet ved siden av kalashnikoven. Slik oppsto Tinariwen blant unge tuaregeksiler i Nord-Afrika, med tekster som manet til enhet og samhold og bevissthet om egen identitet. Tinariwens musikalske fusjon av tradisjonell sang og trance-skapende gitar-riffing ble til å begynne med spredt på kassetter blant flyktninger i Libya og Algerie. Her forberedte de dannelsen av deres egen stat Azawad i Nord-Mali.

I dag vet verden at islamister prøver å utnytte tuaregopprøret til egne formål og undertrykker i Koranens navn tuaregenes egen musikk og kultur. Den verdensberømte festivalen, Festival Au Desert som har vært årlig foreteelse siden i 2001, ble til som et freds- og forsoningstiltak i forståelse med tuaregene i Nord-Mali. I fjor innførte islamistene jihad i området og festivalen ble ikke avholdt i 2013. Festivalen og hele Malis statsdannelse går en uviss fremtid i møte. Det er mot denne bakgrunnen at Tinariwen reiser verden rundt og spiller sin musikk om landet og livsformen de vil ha tilbake. 16. mai er de tilbake igjen på Cosmopolite i Oslo.
Tinariwens ukuelige musikk når langt utover merkelapper som “verdensmusikk”. De er på turné året rundt og står på plakaten på festivaler fra Glastonbury til Coachella, fra Notodden Bluesfestival til Øyafestivalen så vel som til Oslo World Music Festival. De har beundrere som Thom Yorke fra Radiohead, Carlos Santana, Brian Eno og Bono. Robert Plant har sammenlignet opplevelsen av musikken deres som å “senke seg i en bøtte ned i en dyp, dyp brønn”.

Bandet er krigerne som har byttet geværene ut med gitarer. De gir et iøynefallende inntrykk på scenen. Men det er likevel den duvende og drivende musikken som inntar den sentrale plassen i det nærmest rituelle sceneshowet. Merkelapper som “ørkenrock”  og “ørkenblues”– der rullende rytmer og ruglete riff skaper en nesten transe-aktig effekt. Tinariwen er potente, politiske og poetiske på samme tid, og fanger et takknemlig publikum fra første øyeblikk. Akkurat slik de gjorde det med gjennombruddsplaten Aman Iman i 2007.

I dag er Tinariwen et prisbelønt og storselgende band. Deres femte album Tassili ble kåret til Best World Music Album For the Year 2012. Albumet ble spilt inn i Algerie i 2011 under inntrykket av den spente politiske situasjonen og består for det meste av akustiske innspillinger i en mer tradisjonell tuaregmusikalsk retning. På platen medvirker også medlemmer fra New York-bandet TV On The Radio, gitaristen Niels Cline fra Wilco og blåserrekken fra Dirty Dozen Brass Band.
Tinariwen består av Ibrahim Ag Alhabib – vokal, gitar, fløyte, Hassan Ag Touhami, vokal, gitar, Abdallah Al Alhousseyni, - vokal, akustisk gitar, Eyadou Ag Leche – vokal, bassgitar, Said Ag Ayad- vokal, perkusjon, Elaga Ag Hamid – vokal, gitar.

Les mer om bandet på http://www.tinariwen.com
https://www.facebook.com/events/486850611363397/

Øyvind Pharo