Italiensk seier i European Blues Challenge

.

veronicaHelga 8.-9. mars arrangerte den europeiske bluesunionen den tredje utgaven av bandkonkurransen European Blues Challenge. I år var arrangementet lagt til Toulouse i Sør-Frankrike, og det deltok band fra 18 forskjellige land. Den italienske trioen Veronica & The Red Wine Serenaders (bildet) ble årets vinnere, med bandene fra Romania og Spania på en delt annenplass. (Foto: Rune Endal).

European Blues Challenge ble de to første årene arrangert i Berlin, men i år var arrangementet lagt til Frankrike. Det var den lokale bluesforeningen i samarbeid med styret i EBU som sto for det tekniske arrangement. Helga innholdt i tillegg til bandkonkurransen også EBUs årlige generalforsamling, et marked med presentasjon av forskjellige europeiske bluesaktører samt flere sosiale sammenkomster.
sugarboy&boogielegs

Yngve & His Boogie Legs
De norske deltakerne var fjorårets unionsband, Yngve & His Boogie Legs. Bandet gjorde en svært god figur i Toulouse. De presenterte i løpet av de tilmålte 20 minuttene fire egenkomponerte låter på sin etterhvert så kjente energiske og sjarmerende måte. De var et av bandene som falt aller mest i smak hos publikum, og da Yngve selv mot slutten av det korte settet tok et par skritt fram og gjorde sin lille slap-bass-solo, sto stemningen i taket. Dessverre nådde ikke bandet helt opp på dommernes lister og kom ikke inn blant topp 3.

Bildet: Ung blues - Yngve & His Boogie Legs sammen med hollandske Sugar Boy & The Sinners på European Blues Challenge i Toulouse.

Italiensk seier
Det var svært mange bra band i årets konkurranse og flere som gjerne kunne gått av med seieren. Bluesnews' utsendte la spesielt merke til det unge hollandske bandet Sugar Boy & The Sinners, fire unge gutter som spilte svingende westcoast-inspirert blues. Det er bare et tidsspørsmål før dette bandet blir kjent rundt om på europeiske scener.
Andre band som utmerket seg var den rumenske akustiske troen Soul Serende med den 19-årige sangerinna Adekinas vakre stemme. Spennende var også det andre nummer 2-bandet, spanske Chino & The Big Bet, med swing-gitaristen Chino Senra i front. Det finske bandet Honey B & The T-Bones utmerket seg også med originaliet og særegen sound. Trioen er frontet av Honey B på bass og vokal, og hennes mann, den mangeårige radiomannen og bluespersonligheten Esa Kuloniemi på gitar. Ellers var det i år stor variasjon stilmessig på musikken, man kunne høre alt fra akustisk blues, bluesrock, rock'n roll, soulblues og R&B med blåserekke. Gledelig var det at det var mange yngre band og musikere og også en god kvinneandel.
Flere i et fullsatt Bikini konsertlokale i Toulouse ble nok litt overrasket da dommerne entret scenen sent lørdag kveld og annonserte italienske Veronica & The Red Wine Serenaders som vinnere. Trioen består av besetningen dobro, kontrabass og vaskebrett og ligger musikalsk i landskapet mellom countryblues og folk/rag/jug/swing-musikk.
I dommerpanelet for konkurransen befant seg bl.a. redaktør for det britiske bluesmaganinset The Blues, Ed Mitchell, Lars-Olof Helén fra svenske Sound Carrier og den tyske promotøren Michaela Velden.

Bluesmarked
Lørdag ble det arrangert salgsmarked for europeiske aktører i bluesmiljøet. Dette er et tiltak som det har vært sterkt økende interesse for, og i år var det hele 70 forskjellige utstillere på denne messen. Man kunne oppleve en meget innholdsrik blanding av utstillere fra festivaler, plateselskaper, bluesforeninger, artister, media m.m. Fra Norge hadde Notodden en egen stand der de promoterte både festivalen, Europas Blues Senter og plateklubben.

Riga neste år
I april 2014 vil den europeiske bluesfamilein bli samlet igjen. Da vil arrangementet bli holdt i Riga i Latvia, noe som vil bli mye lettere tilgjengelig for norske tilreisende enn slik tilfelle var i år. Med kortere avstand og billige flybilletter håper vi da på en stor delegasjon fra Norge. Arrangementet anbefales på det sterkeste både for norske bluesartister som vil ut i Europa og for andre som vil møte bluesfamilien og holde seg oppdatert på hva som skjer ute i Europa.

Det blir mer stoff fra European Blues Challenge i aprilnummeret av Bluesnews.

Tekst og foto: Rune Endal