SLIM HARPO

 
5.0
275   0   1   0   0  
SLIM HARPO

Album informasjon

Tittel
I’m A King Bee 1957-1961
Plateselskap
Jasmine
Anmelder
Jan Rustad

Skribentomtale

Karakter 
 
5.0

Alle de beste låtene hans

Harpo ble født som James Moore, like utenfor Baton Rouge i Louisiana, og til langt ut på 1940-tallet jobbet han som bryggesjauer og bygningsarbeider. Lite er kjent om hvordan han havnet i musikkmiljøet eller hvordan han ble klubbmusiker i Baton Rouge. Det vi vet er at det var som medlem av bandet til Lightnin’ Slim at han ble presentert for produsent Jay Miller og Excello - og det foreliggende stoffet er hentet fra den første, og kanskje beste, perioden hans for etiketten. Dette er også vel det mest bluespregede stoffet i en begrenset katalog, for Miller presset Harpo etter et singelen ”Rainin’In My Heart” havnet på poplistene på begynnelsen av sekstitallet. Han ville ha mer av det samme, og baksiden på singelen het ”Don’t Start Crying Now”, og da en ung Van Morrison hørte den ble den debutsingelen til Them.
Det påstås at Mick Jagger en gang sa at han ikke forsto hvorfor folk hørte på deres versjon av ”I’m A King Bee” når de hadde Harpos? Og det kan det jo være noe i. For dette er rotfast Rhythm’n’blues med en utenomjordisk intensitet. Det går ikke spesielt fort og det spilles ikke spesielt høyt, men guds død for et beat! Oj, oj, oj så stilig. Harpo var i tillegg til alt annet utstyrt med en strålende stemme, han spiller en vidunderlig understated gitar og han gjør en god figur på munnspill - OG han skrev sine egne ting. Han hadde et kort opphold utenfor Excello etter en krangel der han, sannsynligvis med rette, beskyldte Miller for å snyte ham for royalties. Det varte ikke lenge, etter et års tid var han tilbake - bundet av en kontrakt Miller aldri viste til andre enn advokatene.
Harpo fortsatte å jobbe, og bygget seg opp i løpet av sekstitallet til en habil størrelse. Og fordi verden, og særlig musikkbransjen, er et urettferdig sted, så var Harpo på vei til Europa for første gang, hjulpet av Stones og en ny manager, da et hjerteinfarkt tok livet hans i en latterlig ung alder - han var 46.
Her får du alle de beste låtene hans, fra den overlegent beste perioden hans - et minnesmerke som bør pryde enhver samling av bluesmusikk.

Powered by JReviews