RAPHAEL WRESSNIG

 
5.0
389   0   1   0   0  
RAPHAEL WRESSNIG

Album informasjon

Tittel
The Soul Connection + Captured Live
Plateselskap
ZYX Music
Anmelder
Johnny Andreassen

Skribentomtale

Karakter 
 
5.0

Anbefales alle som er i jazzen, r&b-verdenen og soul-bluesen

Med røttene i souljazz-kategorien, den orgelfyrte sådanne inspirert av hard-bop/soul-organisten Jimmy McGriff, hans venn og souljazzer Richard «Groove» Holmes», jazzorganisten Jimmy Smith som ga ut klassikere på Blue Note, og elegansen til Booker T, er Raphael Wressnig overlevelsen av en instrumentalbasert groove-verden verden virkelig trenger.
Med en verden av soul, jazz og blues for sine føtter har Raphael de siste årene blitt nominert til beste organist av det toneangivende jazz-magasinet DownBeat. I 2014 ga han ut albumet «Soul Gumbo» med r&b- og blues-kjempen Walter «Wolfman» Washington på vokal sammen med alltid sjelfulle Tad Robinson. Med på innspillingene var også den legendariske Meters-bassisten George Porter Jr, Galactic-trommis Stanton Moore og unge og gamle størrelser som Alex Schultz og Jon Cleary.
Endelig noen – en østerriker – som kan ta den orgeldrevne miksen av funk, soul, jazz og blues videre etter den rike amerikanske tradisjonen fra 60-tallet. Gjennom hans eget The Soul Gift Band og special guest Deitra Farr gjenoppleves klassisk amerikansk soul/jazz-groove på sitt beste. Det nye dobbeltalbumet er en Deluxe-utgave av det nye studioalbumet «The Soul Connection» gjort i Brasil sammen med stjernegitaristen Igor Prado og livealbumet «Captured live». Igor Prado ble den første bluesartisten fra Sør-Amerika som kom inn på Top 10 listene i USA over de mest spilte artistene. Der – for seks-syv år siden – hadde han selskap av navn som Buddy Guy og Robert Cray. I likhet med Raphael Wressnig har han alltid vært fascinert av jazzen fra 40- og 50-tallet, som du finner i west coast swing. Dette er en interesse han har delt på scenen med navn som Rick Estrin, Curtis Salgado, RJ Mischo, Sugaray Rayford fra Mannish Boys gjennom årene.
Med en stjerneutøver på gitar og ditto på orgelet, begge inspirert av souljazz-tradisjonen der bluesen og funken aldri er langt unna, så blir resultatet levende på dette albumet. Låter som «Turning point» og «Don’t cry no more» har du nok hørt før, det synes som mange av låtene er gamle klassikere, men fremførelsen og energien her er moderne og bringer denne musikken frem i lyset igjen på en måte det er umulig ikke å like.
Med vokale prestasjoner fra vårt nyfunne idol Wee Willie Walker samt David Hudson (Bobby Womack, Johnnie Taylor, Al Green-skolen) og r&b-vokalisten Leon Beal (Marvin Gaye-skolen) er dette langtfra noen instrumentalplate. Mange fine vokale spor her med bred soul/jazz-palett, fra følelsesladet soul til røyk­lagte jazzklubber og nært crooning. Men de låtene man virkelig gleder seg over er de instrumentale, groovene mellom Prado, Wressnig og bandet. Låter som «Young girl», «Turnip greens» og Meters-inspirerte «No-La-Fun-Ky». Her er Raphael Wressnig og Igor Prado i en sjanger som henter tilbake en gylden tid for mange, og det låter genuint, sjeldent og ekte.
«The Soul Connection» er en svært variert og levende plate som anbefales alle som er både i jazzen, r&b-verdenen og ikke minst i soul-bluesen. En grenseløs plateinnspilling man trenger tid på, men som gir fot umiddelbart. Østerrikeren Raphael Wressnig har åpenbart en stor kjærlighet for den orgeldrevne musikken i grenselandet mellom jazz og soul, og du kan ikke unngå å bli betatt av hvor friskt og groovy han henter frem disse gamle inspirasjonene.
På denne Deluxe-utgaven får du også med livealbumet «Captured Live» som bonus. Mer av det samme, men ikke like blendende variert og spennende som hovedretten. Denne ekstrautgaven kommer bare på CD, men om du er ute etter vinyl, så skal «The Soul Connection» slippes på vinyl alene, og det er denne du virkelig behøver!

Powered by JReviews