BLIND BOY FULLER

Populer!
 
5.0
2316   0   1   0   0  
blindboyfuller_cd15.jpg

Album informasjon

Tittel
Reborn And Remastered
Plateselskap
Rough Guide
Anmelder
Jan Rustad

Skribentomtale

Karakter 
 
5.0

Et verdig tidsdokument over en stor musiker

Ny linje fra Rough Guide her, der de ”holder seg til saken” og nøyer seg med en enkelt CD som utelukkende handler om innspillingene til Blind Boy Fuller. Han fikk navnet Fulton Allen da han ble født i Nord-Carolina i 1907. Fulton hadde ni søsken og vokste opp i stor fattigdom. Da han begynte å lære seg gitaren var det en rik musikktradisjon han kunne trekke veksler på. Og da han begynte å miste synet i tenårene ble gitaren viktigere enn noen gang der den var den ene muligheten han hadde til å skaffe seg et greit levebrød. Blind Boy holdt det gående med spill på gatehjørner og andre steder afrikansk-amerikanere samlet seg frem til årsskiftet 1934-35 da en lokal plateforhandler som het J.B. Long inviterte ham til butikken sin. Long ordnet reise til New York og innspillinger for American Record Corporation. Det ble 12 innspillinger ut av det første besøket, som alle solgte utmerket da de ble sluppet.
I alt spilte Fuller inn 120 sanger for et antall etiketter - her har folkene på Rough Guide samlet 25 av dem. Fuller spilte inn alle typer blues og gospel. Han huskes nok best for storselgere som ”Keep On Truckin’, Mama”, ”Get Your Ya Yas Out” og ”Step It Up And Go”. Og kanskje var han ikke verdens beste gitarist, men livet på gata hadde gitt ham en trenet teft for hva som appellerte til folk - mange av tekstene hadde en unik humor, og fraseringene sine var han også ganske alene om. Gitaren han valgte seg, en National Steel gitar, har en helt særpreget lyd - og skal være vanskelig å spille i følge de som påberoper seg kunnskap om slikt. Det forhindret ikke at Fuller oppfylte klisjeene som en god bluesmann. Han drakk med begge hendene, og satt visstnok også inne etter å ha skutt kona i benet. Fuller døde i 1941, da var han 33 år gammel.
Og så blasert er jeg blitt at jeg nesten glemte å rose folkene på Rough Guide for en ny kjempejobb med rensingen av lyden på de sangene som er med her. Det er blitt et verdig tidsdokument over en stor musiker.

Powered by JReviews