BLIND LEMON JEFFERSON

Populer!
 
5.0
1646   0   1   0   0  
BLIND LEMON JEFFERSON

Album informasjon

Tittel
Reborn and remastered
Plateselskap
Rough Guide
Anmelder
Jan Rustad

Skribentomtale

Karakter 
 
5.0

En intens opplevelse

Med Blind Lemon Jefferson er vi fortsatt i Texas. Født noen år før Johnson oppga han å ha blitt født blind, om enn omstendighetene er uklare på samme måte som det finnes flere fødselsdatoer å forholde seg til. Jefferson begynte å spille gitar tidlig i tenårene. Tidlig på 1910-tallet reiste Jefferson mye til Dallas der han også traff Leadbelly som han spilte mye med. I 1917 var Jefferson en kjent størrelse i miljøet lokalt i Dallas. Da møtte han T-Bone Walker, som fikk gitartimer i bytte for å ledsage ham når behovet var der. Paramount begynte å spille inn Jefferson i 1925, og atypisk var de to første sangene gospelsanger! "I Want To Be Like Jesus In My Heart" og "All I Want Is That Pure Religion" er begge med her. Frem til han døde i Chicago i desember 1929 gjorde han 79 innspillinger, her er samlet 25 av dem. Jeffersons kanskje største hit "Matchbox Blues" var også den eneste som opprinnelig ble sluppet på et annet selskap (Okeh).
Jefferson skal ha vært misfornøyd med royaltyinntektene sine, men var samtidig også en av de største kommersielle suksessene i bluesen på tjuetallet. Paramount slapp derfor en nyinnspilling i 1928 - selvsagt tatt med her. Carl Perkins gjorde forøvrig Matchbox Blues i 1955 uten å kreditere Jefferson, og det var denne utgaven The Beatles brukte da de gjorde sin utgave.
Du får her ettertrykkelig dokumentert at også Blind Lemon Jefferson var en gitarist i en helt egen klasse. Han var en av de aller første som hadde suksess som soloartist på plate - det var aldri annet enn ham og gitaren, men du og du, det holder i lange baner! Det blir en intens opplevelse dette også, og denne er kanskje et godt julegaveønske hvis lommeboka krangler.

Powered by JReviews