Allen Toussaint

Populer!
 
5.0
1506   0   1   0   0  
allentoussaint_cd13.jpg

Album informasjon

Tittel
Songbook
Plateselskap
Rounder Records
Anmelder
Tor Einar Bekken

Skribentomtale

Karakter 
 
5.0

Dette er levende kulturhistorie.

Allen Toussaint er så velkjent nå i 2013 at det nesten blir overflødig å ramse opp alle mulige ting han har vært involvert i. Som produsent og fødselshjelper for en hel generasjon av New Orleans’ fineste artister, som session-guru og låtskriver er han en ubestridt ener. I tillegg er han en i ei laaaaaang linje av fantastiske New Orleans-pianister, pianister som helt siden slutten av 1890-tallet har bidratt uvurderlig i utviklinga av amerikansk jazz, blues og populærmusikk.
Før orkanen Katrina i 2005 var Toussaint så å si aldri på turne, og spilte bare sporadiske konserter i hjembyen. Han holdt seg i studio, og var fornøyd med å produsere andre artisters plater. Orkanen ødela hus og studio, og Toussaint flyttet midlertidig til New York, der han plutselig så seg nødt til å ta inn over seg at mange faktisk var interessert i å høre ham live. Han ble nesten en slags huspianist på en liten klubb – Joe’s Pub – der denne plata ble spilt inn live over to-tre kvelder i 2009.
Og hva er det vi får? Jo, det er professor Toussaint aldeles alene ved et fett Steinway-flygel, bevæpnet med et arsenal av egenkomponerte perler av noen låter, framført med unik autoritet og en publikumskontakt som er til å ta og føle på. Toussaint synger og spiller seg gjennom deler av en imponerende låtkatalog, uten det sikkerhetsnettet som ligger i å ha et band med seg, og det gir en nerve og intensitet som gjør denne utgivelsen til en højdare i hele hans produksjon.
Det finnes to versjoner av denne plata, en såkalt deluxe edition, med flere låter, og en ‘vanlig’ utgave med litt færre. Det er utelukkende en smakssak hvilken utgave man velger, og blir man hekta på dette, så er det også mulig få tak i en dvd fra samme konserter. Ingen grunn til å la denne skiva passere ubemerket. Dette er levende kulturhistorie.

Powered by JReviews