Billy Bragg

Populer!
 
4.0
2220   0   1   0   0  
Billy Bragg

Album informasjon

Tittel
Tooth & Nail
Plateselskap
Cooking Vinyl
Anmelder
Johnny Andreassen

Skribentomtale

Karakter 
 
4.0

Billy Bragg er på gang igjen!

Det bor mange rom av overraskelser i en gammel protestsanger og pønker! Billy Bragg startet med pønkrock/ pubrock-bandet Riff Raff på slutten av 70-tallet, men fikk ingen oppmerksomhet for sine musikalske talenter før han stilte som svovelosende protestsanger i en blanding av brutal visesanger, gatepoet og pønkenergisk new wave-artist midt på 80-tallet. Og han spilte helst alene.
Mot slutten av forrige århundre var ex-pønkeren liksom Elvis Costello blitt en moden mann med større sans for det pasjonerte, det litt gamle i amerikansk musikk og folkemusikktradisjoner spesielt. Han ble kontaktet av datteren til Woody Guthrie da hun sensasjonelt nok fant noen tekster faren hadde skrevet som hun ville ha satt musikk til. Ideen hennes, og det kommende ekteskapet med det amerikanske rockebandet Wilco, resulterte i to fantastiske album under ”Mermaid Avenue”-navnet. Siden den gang har det i lange perioder vært litt stille rundt en av de mest eksentriske engelske utøverne av folkbasert singer/ songwriter-ideer. Han har hyllet sin samtidige avdøde pønker Joe Strummer, forståelig nok, men i fjor sommer fant han tilbake til Mermaid Avenue-materialet og begynte å spille de Woody Guthrie-genererte ideene på nytt live.
Det har nok inspirert Billy Bragg til å lage sitt første album på 5 år. Tooth & Nail er et veldig tungt rendyrket americana-album som jeg tror både Bruce Springsteen og Johnny Cash hadde sunket godt ned i stolen over å lytte til. Og nektet å gå! Ikke at Tooth & Nail kommer helt opp på Mermaid Avenue-standarden men det låter veldig ekte, nært, levende og personlig. Varm folk-basert singer/songwriter-kunst som er 70 prosent amerikansk i følelsen. Resten er hans typiske litt cockney’ske engelske. To av sangene har Joe Henry (Tom Waits erklærte kronprins) skrevet tekstene til. En sang, ”I ain’t got no home”, er en ren coverversjon av en Woody Guthrie-sang. Det oser av god følelse av dette albumet på den upretensiøse og uforberedte måten som kjennetegner folkrebellen Billy Bragg på sitt beste. Så hent frem de gamle Mermaid Avenue-albumene (som bør forefinnes i ethvert hjem) og skaff deg dette nye Tooth & Nail. Billy Bragg er på gang igjen!

Powered by JReviews