Nyheter

Id
16
Sort
64
ItemInstanceType
(not specified)
Dato
19.11.2018
Forfatter
Sveinung Lervåg
Kategori
cat-2
Vis som toppsak
(not specified)
Vis video?
(not specified)
Vis tilleggsvideo?
(not specified)
Overskrift
Stor stemning på Blues i Vintermørket i Vardø
Ingress

Blues i Vintermørket hadde en imponerende line-up i år. Byen med drøye 2000 innbyggere har slitt med fraflytting, men det hindrer ikke de gjenværende i å arrangere flere flotte festivaler i året. Mange har sett Yukigass (snøballkrigfestivalen) på NRK, og her er også Pomorfestivalen og en fuglefestival i tillegg til Blues i Vintermørket. Blant artistene i år var Dave Fields Band.

Tekst

Blues i Vintermørket startet onsdag 14. november med bandet Sonic Blue. For mange er det et nytt navn, men det er bare inntil du ser hvem som er med i bandet. Håkon Høye, Henrik Maarud og Erik Harstad skulle være kjent for de aller fleste, og navn som borger for kvalitet. Trioen startet med Blues for Barna i Kultursalen tidlig på dagen før gjengen gikk på scenen til stor stemning på kvelden på Nordpol Kro. (Bildet under).

Festivalen fortsatte torsdag, men da fikk bluesen litt fri. Vardø Bymusikk samler hvert år lokale musikere og sangere for å gi publikum en aften med musikk i ulike sjangere. I år ble det en ABBA-kveld med Mamma Mia – Here We Go Again. Superpopulært for de fastbeboende, og konserten var utsolgt i god tid før festivalstart, noe som medførte at festivalen åpnet generalprøven for publikum.

Fredag startet med «Vaffel, swing og portvin - Bestemor blues» med Vardøs egen Bill Iversen på Vardø Hotel. Sjangermessig var det nok mer country enn blues, men noen fikk svingt seg også. Showet gikk hjem hos de mange fremmøtte. Iversen er en entertainer med god stemme, og «seniorene» var godt fornøyd da han gikk av scenen.

Fredag kveld var det klart for Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm på Nordpol Kro, et show som var utsolgt i god tid i forveien. Konserten startet kl 22 og varte til midnatt. Duoen spiller blues slik den ble spilt på juke jointene i Mississippideltaet. Juke jointene var steder hvor det ble festet, spist og drukket – og hørt på musikk, og kanskje i den rekkefølgen… Musikk, dans og drikking var stikkord på Nordpol Kro også. Slik sett ble det en tradisjonell ramme for musikken som de erfarne gutta taklet fint.
Deretter gikk ferden for alle festivaldeltakere tilbake på skrått over gata til Vardø Hotel der Dave Fields Band og The Fat Rats fra Tromsø spilte fra midnatt.

Dave Fields ga publikum en gitarleksjon som begeistret mange. Og forsterket med en solid rytmeseksjon i Kåre «Lefty» Amundsen og Trond «Boogieman» Hansen kunne det ikke bli noe annet enn suksess. Settene til Dave dreier seg ofte om kjapp og teknisk gitarspilling, men denne gangen inneholdt settet mer reinspikka blues enn det det ofte har vært tidligere, og det kokte til tider foran scenen.
The Fat Rats er old school rock’n roll i en os av svidd gummi, hårlakk og øl, som de sjøl skriver. Reinspikka rockabilly kan det også kalles. Solid håndverk som passet perfekt inn denne kvelden. Publikum i Vardø liker det rocka, og det fikk de til gangs denne kvelden. Stor stemning!

Jammen på lørdag er en historie for seg selv. Den har legendarisk status i Finnmark, og deltakere kjører 25 mil for å bli med. Jammen er godt organisert og styres med fast hånd av pressetalsmann og bluesklubbleder Steinar Kristiansen og Nordpolsjef Bjørn Bredesen. Taket på antall deltakere ble nådd flere dager i forveien og jamsjefene var tydelige på at folk måtte begrense tida si på scenen slik at alle fikk sin tilmålte tid. Det var stor spredning på sjanger og for første gang var det også en bluesspillende torader på scenen. Jammen startet kl 15.00 og ble avsluttet kl 18.30. Uansett om du hadde pass eller ikke, måtte du være på plass før kl 14, for ellers kunne du risikere at billetten ble solgt på nytt. 50 billetter ble lagt ut i døra fra kl 14, og de ivrigste stilte seg opp fra kl 10.

Festivalen fortsatte lørdag kveld kl 23.30 med Joakim Tinderholt & His Band (bildet under) før Eric «Slim» Zahl & The South West Swingers avsluttet festivalen. Begge band vant publikums hjerter, og det ble til tider fullt på dansegulvet. Til tross for at mange hadde holdt på siden jammen på tidlig ettermiddag holdt de aller fleste ut til det ble avsluttet ca kl 02.30. 

Blues i Vintermørket er en festival som er noe for seg selv. Festivalen er godt organisert og den noe spesielle innretningen med kveldskonsert fredag på Nordpol Kro og deretter på skrå over gata til Vardø Hotel der konsertene begynner ved midtnatt, er godt innarbeidet og fungerer godt. Vardøværingene er et engasjert publikum og holder godt inn i nattetimene. Jeg ville nok ikke prøvd meg på noen akustiske konserter etter kl 20 på helg her i byen, men det får være.
Undertegnede bodde i byen midt på åttitallet og var med å arrangere konserter den gangen også. Akkurat dette fenomenet har ikke endret seg med en ny generasjon ute på byen.

Summa summarum kan Blues i Vintermørket anbefales som reisemål for det norske bluespublikummet. Steinar Kristiansen, leder for Vardø Blues og Rockeklubb, festivalsjef Tove Mette Antonsen, og sjef for Nordpol kro, Bjørn Bredesen, styrer et en flott festival fra hver sin vinkel.
Vardø er i tillegg en unik plass med en svært interessant historie som illustreres av Vardøhus festning, Heksemonumentet og skulpturen Drakkar. Det anbefales å google det og vurdere en tur neste år.

Billettøren kunne tilby diverse trykksaker og infobrosjyrer, inkludert Bluesnews.

Ingressbilde
(not specified)
Hovedbilde
/Files/Images/festivaler/festivaler18/BIV_Dave-Fields.jpg
Bildetekst
Dave Fields Band
Bildekreditering
Sveinung Lervåg
Tilleggsbilde
/Files/Images/festivaler/festivaler18/BIVBakcstageplanl.jpg
Bildetekst
Her legges planene for den populære jammen backstage
Bildekreditering
Sveinung Lervåg