New Orleans-legenden Dr. John er død

En av New Orleans største musikkprofiler, sangeren og pianisten Dr. John, døde etter et hjerteattakk onsdag 5. juni. Han ble 77 år gammel. Dr. John var nærmest som en institusjon å regne i musikkbyen New Orleans. Han viet hele sitt liv til å ta vare på og formidle den rike musikkulturen i hjembyen sin.

New Orleans-legenden Dr. John er død
Dr. John på Kongsberg jazzfestival i 2015

Dr. John ble født i 1941 og døpt Malcolm John Rebennack. Han begynte å interessere seg for musikk i tidlig alder. Det første instrumentet var gitar, og på slutten av 50-tallet begynte han  å spille i lokale band. Han var bare i tenårene da han begynte å spille med Professor Longhair, et annet musikkikon i New Orleans. Livet tok en alvorlig vending i 1960, da han i forbindelse med et slagsmål ble skutt i fingeren. Det resulterte i at pianoet deretter ble hans hovedinstrument. 

Han flyttet til Los Angeles i 1964, der han snart ble en ettertraktet session-musiker. I 1968 ga han ut sin første plate i eget navn, "Gris Gris". På denne tiden begynte han å innlemme voodoo-elementer i sitt teatralske sceneshow, noe som skulle bli hans varemerke. Musikken var kjent som en blanding av funk, New Orleans-jazz, blues og psykedelisk musikk.
Hans mest kjente låt, «Right Place Wrong Time», nådde hitlistene i 1973. 

Han har gjennom karrieren gitt ut nærmere 40 plater i eget navn. Han har mottatt seks Grammy-priser og ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2011.