Mike Ledbetter er død

En av bluesens aller største stemmer og den siste tidens mest populære bluesartister gikk helt uventet bort 21. januar, bare 33 år gammel. Hele det internasjonale bluesmiljøet er sjokkert over den triste nyheten, og alle som kjente Michael Ledbetter er i sorg.

Mike Ledbetter er død
Michael Ledbetter på Notodden Blues Festival i 2017

Minneord av Bjørn Wiksaas

-------------------------------------------

Mike Ledbetter 1985 – 2019

Mike - eller Michael David, som var døpenavnet hans, ble født den 27. april 1985. Mike var glad i film, i body building og i sang. Opera var hans første musikalske kjærlighet, og han drev med opera i bort­imot 10 år, før han fikk lysta på å utforske r&b, soul og blues.

I bluesmiljøet var det Kate Moss, kona til gitarist og bandleder Nick Moss, som først ble oppmerksom på unge Mike, og på den utrolige stemmen hans. Hun så ham sitte inn med Kilborn Alley Blues Band en kveld i Chicago-forstaden Elgin, og gjorde straks sin mann oppmerksom på ham. Hun passet også på å fortelle Mike at Nick Moss Band hadde spilling på Rosa’s Lounge i Chicago allerede neste kveld, og at det sikkert var en mulighet å få sitte inn også her. Vi skriver nå september 2010 i kalenderen. Mike stilte, og ganske så visst fikk han synge noen låter med Nicks band. Jeg var tilstede på Rosa’s denne kvelden, og kan skrive under på at vi fikk bakoversveis alle som en. Vi følte vi var med på noe historisk den kvelden. Jeg husker jeg sa til reisekameraten min at neste gang vi skulle hente over Nick Moss til Norge, så skulle vi be ham ta med seg denne utrolige vokalisten. Nick Moss har siden fortalt, halvveis i spøk, at han bare måtte se å få denne jyplingen med den store røsten av scenen før han stjal hele showet. 

Mike Ledbetter ble venner med Nick og gutta i bandet hans, og han hang rundt da bandet gikk i studio for å spille inn Nick Moss’ “Here I am” (Blue Bella Records 2011), og han fikk synge litt kor på noen låter. Særlig hans innsats på låta “I’ll Turn Around” gjorde inntrykk på bandleder Moss, som ikke så annen utvei enn å ta med Ledbetter i bandet sitt. Hvordan skulle han ellers klare å gjøre de nye låtene live? 

Da Nick Moss Bands neste utgivelse, “Time Ain’t Free” (Blue Bella Records) kom ut i 2014, hadde Mike Ledbetter allerede befestet sin posisjon som vokalist, som rytmegitarist og som tekstmessig bidragsyter til flere av skivas låter. Andre begynte også å legge merke til denne utrolige fyren, og han ble invitert av ­selveste Ronnie Earl til å synge på hans utgivelse “Father’s Day” (Stony Plain ­Records 2015). Mike har forresten også gjort teksten til utgivelsens tittelkutt.
På “Father’s Day” gjør Mike og Ronnie Earl bl.a. en fabelaktig versjon av Otis Rush-låta “Right Place Wrong Time”, noe som helt sikkert er en faktor når Mike inviteres til den gigantiske Otis Rush-­tribute’n i Chicago året etter.  “Monster” Mike Welch var invitert til samme arrange­ment, og da ingen av Mike-ene visste helt hva de skulle finne på, så slo de seg like godt sammen. Ingen hadde nok ventet at de to skulle stå så utrolig godt til hverandre. De følte begge instinktivt at de bare måtte jobbe mer sammen. Welch ­reiste rett hjem til kona og sa at denne karen måtte han bare rydde plass til. 

“Monster” Mike Welch og Mike Ledbetters “Right Place, Right Time” (Delta Groove Music 2017) tok bluesverdenen med storm. Mange så på duoen som ­bluesens redningsmenn, mens de selv nok var litt mere nøkterne. Likevel forsto de kjapt at de hadde truffet en riktig nerve med sin høyenergiske og smittende bluesvariant, ikke minst fordi nominasjonene til diverse bluespriser haglet over begge de to Mike-­ene og deres plateutgivelse.

Mike Ledbetter besøkte Norge ved en rekke anledninger, både med Nick Moss Band og sammen med Monster Mike Welch i bandet som etterhvert skulle bli The Welch Ledbetter Connection. Led­betters enorme stemmeprakt, hans fantastiske karisma og ikke minst hans ­joviale måte å møte sitt publikum på, gjorde ham kjapt til en stor publikums­favoritt. Overalt der han opptrådte ble han en vinner.

Mike Ledbetter etterlot seg samboer og to små barn – pluss tusenvis av lamslåtte fans og musikkintereserte. Folk som Mike Ledbetter er ytterst sjelden vare, de dukker rett tog slett ikke opp hver dag. Hvil i fred, Mike!