Nyheter

Id
84
Sort
10
ItemInstanceType
(not specified)
Dato
13.02.2019
Forfatter
Frank Martinsen og Bjørn Wiksaas
Kategori
cat-1
Vis som toppsak
(not specified)
Vis video?
(not specified)
Vis tilleggsvideo?
(not specified)
Overskrift
Jubileum i attende etasje på Jæren
Ingress

Den den kjente bluesklubben i Clarksdale heter “Ground Zero” er og med på å indikere at blues er en jordnær sak. Men i Jæren Bluesklubb på Bryne har de tatt ‘an helt ut den andre veien. I attende etasje i en høyblokk som visstnok er den høyeste bygningen i hele Rogaland, har de sitt tilhold. Blant artistene på jubileet var tyske Chris Kramer og hans band.

Tekst

Ikke bare slår Bryne Stavanger og Sandnes i bygningshøyde;den relativt ny-etablerte klubben slår jammen storebrødrene sine i antall medlemmer også. Når Jæren Bluesklubb markerer sitt 5-årsjubileum slår de virkelig på stortromma med en skikkelig helaften. Arrangementet er utsolgt, i hvert fall den delen som gir full pakke, med vor- og nachspiel og middag. Og de har jobba godt, Bente Thoresen Bårseth (leder i klubben), gubben hennes Kjetil Bårseth (booking-ansvarlig) og de andre i klubbstyret, for her er alt 100% på stell til den store festen. Bluesnews tok seg selvfølgelig en prat med Bente i anledning jubileet, men det sparer vi til papirutgaven av magasinet.

Vi starter opp i høyden i lokalene der bluesklubben har sine normale arrangementer, med utsikt ut over halve Jæren, og på scenen finner vi Daniel Trustrup Røssing og Kjartan Edvardsen med sin hyllest til Chuck Berry (bildet under). Keyboardist Røssing har, tross sin unge alder, turnert med rockepioneren himself, og Kjartan er gammel fan - intet mindre. Vi får en flott presentasjon med et variert utvalg av Berrys store produksjon, ispedd morsomme anekdoter og ikke minst innside-informasjon om den kontroversielle rockestjernens turneliv. Til og med litt allsang faller i god jord hos et feststemt publikum.Av plasshensyn er det ned på jorda igjen for en bedre middag og kveldens to hovedkonserter. Middagen først; den var av det riktig gourmet-aktige slaget. Ufattelig delikat marinert og langtidsstekt svinenakke (tror jeg de kalte det). Nydelig!

Man jubilerer jo, så da er det jo også på sin plass med hilsener og blomster fra fjern og nær. På scenen denne kvelden dukket Norsk Bluesunion opp, i form av Morten Rognstad fra Sandnes Bluesklubb som kom og hilste, og det gjorde også Stavanger Bluesklubb. Og Time kommune stilte opp med en representant fra Kulturseksjonen. Alle hadde den gudegave at de klarte å uttrykke seg kort og konsist – det er ikke alltid tilfelle når man feirer jubileer.

To sentrale personer bak Jæren Bluesklubbs suksess, leder Bente T. Bårseth og hennes mann Kjetil Bårseth.

Først ut musikalsk nede i byggets kantine i annen etasje er Chris Kramer & Beatbox ‘n’ Blues, et tysk band som er i ferd med å opparbeide seg et renomme som publikumsfavoritter her på berget. Bandet skiller seg fra alle bluesband vi vet om, i og med at de har erstattet rytmeseksjonen med en ung beatboxer, tysk mester i å bruke munnen som instrument, som han er. Nå tenker mange at dette først og fremst er en gimmick. Og ja, når Kevin (O’Neil) har sitt lille show inni showet, sitter en og måper og tenker at dette skal ikke være mulig. Men når det kommer til banddelen, er han først og fremst grunnmuren. Beaten. Vi sier bare; for en “trommis”! Når han i tillegg krydrer med stemningsskapende lyder, når unge Sean Athens trakterer gitar med sjel, nerve og energi og gamlefar selv står som en bastion mellom de to, går de to timene alt for fort.

Hovedkonsert nummer to ble fremført av ensemblet under det klingende navnet Royal Arctic Soul og Blues Revue. Geir ‘Milkman’ Bertheussen blir jo kalt ‘Kongen av Blues’ nordpå, og ‘Mighty’ Marith Endresen er jo bare selve ‘Dronninga av Soul’ – da faller jo navnet på plass av seg sjøl. I tillegg til de nevnte to var laget et veritabelt ‘all star team’ med Hans Trasti Isaksen og Øyvind Vassli Hansen på gitarer og en del vokal, Trond Hansen på bass og litt vokal og Marcus Lewin på trommer. Selv med en noe influensaredusert Endresen ble forestillingen utpreget party-preget. Bandet skapte høy stemning og publikum var storfornøyde med festen. Ja, er det jubileum, så er det jubileum.
Vi kommer tilbake med fyldige intervjuer også av Marith og Geir i papirutgaven.
Kvelden avsluttes oppe i høyden. Det er tid for nachspiel i klubblokalene. Så utover i de små timer blir vi underholdt av en akustisk utgave av Eric «Slim» Zahl (gitar og vokal) som har med seg Kurt Magne Nordbø på perkusjon. Eric «Slim» Zahl & The South West Swingers er udiskutabelt et av Norges beste band, og i dette formatet fremstår Zahl med raffinerte arrangementer på egne og andres låter. Det er tilløp til allsang når han gjør Dylans “I Shall Be Released». Men siden han nå spilte på en bluesklubb, hadde vi vel venta oss litt mer reinspikka blues…

Vi konkluderer med at vi har hatt en fantastisk aften i «Norges høyeste bluesklubb» og vi er tilbake når de første 10 skal feires…

Royal Arctic Soul & Blues Revue: Marith Endresen, Trond Hansen og Geir Bertheussen. 

Ingressbilde
(not specified)
Hovedbilde
/Files/Images/artister/artister19/ChrisKramerBand.jpg
Bildetekst
(not specified)
Bildekreditering
Frank Martinsen
Tilleggsbilde
/Files/Images/artister/artister19/EricSlimZahl.jpg
Bildetekst
Eric "Slim" Zahl.
Bildekreditering
Frank Martinsen