Fest for bluesfolk og bygdefolk i Skånevik

Den 23. bluesfestivalen i vakre Skånevik er vel i havn, nok en gang med en lineup tilpasset både bluesfolket og bygdefolket. Festivalen skuffet ikke og fikk også i år besøk av sitt trofaste publikum. Biler og busser, båter og ferjer brakte folket «til gards». Festen startet allerede på torsdag denne første helga i juli. Bildet: Dana Fuchs og sønnen Aiden (foto: Trond Johnsen).

Fest for bluesfolk og bygdefolk i Skånevik

GB Blues Express (N) anført av bluespersonligheten Geir Bertheussen fikk æren av å åpne ballet i House of Bluesteltet. Bandet har virkelig etablert seg i toppen blant norske bluesband og er inne i en hektisk sommer. Neste band ut var Never the Bride (UK) som har holdt det gående i hele 25 år og "are still going strong" med sin røffe bluesrockstil. 
Den irske gitarlegenden Pat McManus, som har spilt gitar siden han var sju, overtok deretter scena. Som gjenganger i Skånevik har han opparbeidet sitt eget publikum, og de ble ikke skuffa i år heller. 
Etter ei pause kom GB Blues Express (bildet under) på scena for andre gang for å avslutte kvelden. De fikk den utfordrende jobben med å fylle House of Bluesteltet samtidig som en av headlinerne, det amerikanske rock & rollbandet +Live+ spilte i Arenateltet.

Norgesvenn 
Fredagens lineup i House of Bluesteltet var toppet med norgesvennen Dana Fuchs (US) som opptrådte akustisk med låter som hun kunne fortelle betydde noe spesielt for henne. Klokka er ikke mer enn fire, men teltet fylles kjapt. Hun er en bra storyteller og har publikumstekke til tusen. Det låter virkelig bra når hun sammen med gitarist Jon Diamond drar igjennom "Gimme Shelter" og "Lonely for a Lifetime", og hun blir ganske personlig når hun forteller om tapet av sin mor og at hun selv ble mor til Aideen samme år. Hun avslutter settet med "Ring of Fire", og sender varme tanker til sin musikerfar for all inspirasjon. Lille Aiden som har blitt tre og et halvt år kommer på scena med sin lille gitar og «komper» sin mor. Det gikk hjem hos publikum... 

Norske favoritter i kø 
Både fredag og lørdag i House of Bluesteltet kunne publikum glede seg over norske kvalitetsband. Fredag kunne Skånevikgeneral Alf by på Joakim Tinderholt and His Band, Vidar Busk - Daniel Eriksen - Stig Sjøstrøm og Unionsbandet Maldito som siste band for kvelden. 
På lørdag fikk vi høre Robert Taylor Band, Reloaded Norway, Bjørn Berge Electric Band, Amund Maarud & Lucky Lips og Froddi & Compagniet på bluesmenyen. Det måtte jo bli bluesfest! 
Men fredag først. Det var behagelig mange mennesker i teltet, og Joakim hadde grepet på de fremmøtte som etterhvert blir meget lydhøre. Old school blues med den klassiske røffe snerten. 
Vidar Busk, Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm leverer bestandig kvalitet, og denne kvelden var intet unntak. Herlig boogie og bluesrock med mye humor. Da de avsluttet med "Going Down South" så tror vi dem på det, og nok en gang etterlater denne trioen et mildt vakum hos publikum.
Dana Fuchs står igjen på scena, denne gang med fullt band. Lydnivået ble skrudd opp noen hakk og vi får et gnistrende show som inneholder både rock, soul, gospel og blues. Bandet får absolutt den applausen de fortjener etter en meget god innsats. 

Daniel Eriksen, Stig Sjøstrøm og Vidar Busk.

Unionsbandet Maldito
Den krevende oppgaven med å være siste band ut i House of Bluesteltet denne fredagen etter en lang logistikkpause var tildelt Maldito, årets Unionsband. De tar utfordringen og drar i gang med sin egen låt "Stay" for et lite, men engasjert publikum. Det skal vise seg at teltet snart får flere besøkende, både i publikum og ikke minst på scena. Vidar Busk klarer nemlig ikke å holde seg unna, og snart er han i gitarduell med Malditos gitarist.

Arenateltet
I mellomtiden har det foregått ting i det store Arenateltet ti minutters gange fra House of Bluesteltet. Her har "jentebandet" Ladies Ballbreaker (FR) kjørt heftig AC/DC-cover i en time før det ble klart for evigunge Stage Dolls som i år kan feire at det er 30 år siden låta Love Cries lå på de amerikanske hitlistene. Skånevik serverer et bredt program, akkurat som de pleier. 

Konsert på hotellplenen
Etter et par regnbyger stilte Skånevik lørdag med strålende vær, og sentrum krydde av folk som alle så ut til å være på vei til hotellplenen. Her var det rigget ei scene som i år fikk besøk av årets Spellemannsprisvinner i bluesklassen, Jørgen Sandvik og hans Permanent Vacation.
De fikk en flott ramme rundt sin konsert, med en stappfull hage og strålende sol. 
Samtidig ble det kjørt bluescruise med tre avganger, og det var også konsertstart i House of Bluesteltet. På bluescruiset hadde Thy Gentlemen (N) mønstret på, og på House of Bluesscena startet Robert Taylor Band (N) allerede kl 14. Robert har lang fartstid på norske festivaler og har også spilt i Skånevik tidligere. Vi fikk en pen og pyntelig oppstart med "True Lies", og da "What You Want Me To Do" kom sang publikum med.                                   

Reloaded Norway
Årets komet på blueshimmelen kan vi kanskje kalle neste band på scena, Reloaded Norway. De slapp plate i februar 2018 og har herja vilt på utenlandske spillelister og diverse bluesscener. Vokalist Heidi var i storform og kom med et sterkt personlig budskap til de fremmøtte før hun fyrte av "Squeeze my Jeeves". Dama skriver de ærlige tekstene sine sjøl og fremfører dem med den dramatikk de fortjener. 

Froddi i fyr og flamme
På den store scena samler det seg snart et helt kompani, det er Frode Rønli og hans musikere som går under navnet Froddi & Compagniet. De har vært her før og er varme i trøya fra første låt. Vi fikk oppleve fullt telt, fullt sirkus og en fantastisk stemning i gjenhøret med de gamle klassikerne fra Stavangerensemblet. 

The electric way 
Klokka er ikke mer enn seks denne lørdagen og Bjørn Berge Electric Band er klare. Mannen har satt sammen et sett med låter fra fem av sine album og starter med "Going to Brownsville" fra Blackwood (2011), og videre "Mr Bones" fra Who Else (2019). Han lever opp til sitt rykte med sin råe stil, men tar snart det hele ned med "Meanest Blues in Town", og det er helt stille i teltet når han får publiukum med på allsang. Lyden er slik Bjørn vil ha den, raspete og høy. De avslutter med "Black Jesus" og "Thursday" – snart kommer Amund Maarud og Lucky Lips. 

Bjørn Berge.

Bluegrassbluesrock med litt "kåbbåi"
Amund & Lucky Lips gir publikum nok en stor konsertopplevelse i Skånevik der de starter med "Spend my Time" og "Change of Heart". Norske band altså! Amund og Malin er i harmoni og teltet fylles opp av bømlinger, innfødte og andre tilreisende som får med seg topp norsk musikk nok en gang. Etter vakre "Indian Butterfly" presenterer Amund bandet og roser Skånevikfestivalen som får det til år etter år. 
Så får vi en låt med litt "kåbbåi" i" Daydream". Amund spiller sårt og nedpå før Malin kommer inn og Lucky Lips-soundet tar over lydbildet, herlig! De avslutter med "Instructions". Det er høy stemning og folket vil ha mer, men det ble det dessverre ikke tid til av en eller annen merkelig grunn. 
Reloaded Norway fikk den vanskelige jobben med å være siste band ut etter en lang pause i House of Bluesteltet. Samtidig går The September When på i Arenateltet med Morten Abel i storform og bidrar sterkt til bluesfestivalens overlevelse. 

Verd et besøk 
Skånevik skuffer ikke, heller ikke på denne 23. festivalen i rekka, som vi blir fortalt balanserer økonomisk, og vel så det. Festivalen er dyktig på booking, vi fikk høre veldig mange aktuelle norske bluesband i år. Årets Unionsband er alltid med, og de store internasjonale navnene er på plass. Bluesnews gleder seg til neste år. 

Amund Maarud og Malin Pettersen.
Amund Maarud og Malin Pettersen.