Eldar hedrer gitarhelter

Eldar Vågan ønsker å hedre sine gitarhelter, og den 16. mars inviterer Vazelinagitaristen helt i egen regi til «Eldar Vågans Gitarhelt Festival» på Rockefeller i Oslo. Nyheten og noen av Vågans gitarhelter ble presentert på en pressekonferanse i Oslo 30. januar.

Eldar hedrer gitarhelter

Det nye showkonseptet, som Vågan forøvrig har planer om å gjøre til en årlig foreteelse, ble presentert for et interessert presseoppbud på Rockefeller. Han fortalte om bakgrunnen for showet, og sammen med sine gjestegitarister fremførte den fem manns sterke gitarrekka noen låter til ære for de fremmøtte journalistene og fotografene. Foruten Vågan selv fikk vi møte Ronni Le Tekrø, Torstein Flakne, Svein Finjarn og det unge talentet Tobias Ruud.

- Etter å ha sett Eric Clapton og hans gitarkamerater i Madison Square Garden på TV, tenkte jeg at no’ slik kæn je vel arrangere sjøl her i Norge, forteller Vågan. - Som gitarist, ønsker jeg å hedre mine helter med å spille en konsert sammen med dem!

Eldar forteller at han gjennom disse konsertene ønsker å hedre gitarister som fikk betydning for ham da han som ung lærte seg å spille gitar.
- Jeg vil først presentere min store gitarhelt fra jeg var tenåring, det var én i Norge som virkelig kunne spille like bra som Elvis sin gitarist og engelske rockeband, og det var Svein Finjarn. Han har vært en gitarhelt siden 1963, sa Vågan fra scenen da han startet introduksjonen av heltene sine.
Neste gitarhelt som dukket opp på scenen var Torstein Flakne, som Vågan møtte første gang i 1980 da han deltok på NM i Rock med Vazelina Bilopphøggers. Flakne har som kjent bakgrunn fra trønderbandene Kids og Stage Dolls. Den tredje gitaristen som ble presentert var en musiker som Eldar har kjent siden han begynte å spille i band, totningen Ronni Le Tekrø.

Eldar forteller at et viktig poeng ved gitarheltfestivalen er at han ønsker å bidra til å gi unge gitartalenter en sjanse. Sammen med musikkskolen Backstage satte han i gang en konkurranse der gitartalenter ble oppfordret til å sende inn lydopptak. Ifølge Vågan var det et ungt talent som utmerket seg blant alle de innsendte lydfilene, det var 14 år gamle Tobias Ruud fra Leirsund. Som vinner av konkurransen vil han bli belønnet med en Epiphone gitar, og får også spille et par låter sammen med gitarheltene på showet i Rockefeller den 16. mars. Vi fikk også høre Tobias i noen låter sammen med de fire gitarveteranene på pressekonferansen.

De som ønsker å oppleve Vågans nye gitarshow må sette av datoen 16. mars. Der vil Vågan og hans gitarhelter opptre i forskjellige konstellasjoner, og Vågan vil også spille låter fra eget repertoar og være seremonimester gjennom konserten. Han tar med seg sitt eget band, Eldarados, bestående av Terje Methi på bass, Tor Welo, orgel og piano, Even Finsrud på trommer og Bjørn Einar Hanstveit på perkusjon.
Som kjent er Eldar Vågan også en meget habil karikaturtegner, og han kan fortelle at han har tegnet gitarheltene sine, og at alle får overrakt hvert sitt store bilde denne kvelden.