Ny festivalkoordinator på Notodden

.

Notodden Blues Festival har ansatt Mari Beate Sannes (29) som ny festivalkoordinator etter Anlaug Landsverk som har innehatt stillingen i seks år. 
Mari Beate Sannes kommer opprinnelig fra Hurum, men bor og arbeider for tiden i Bø. Sannes har Bachelor-utdanning fra Kulturstudiet ved HSN avdeling Bø og Bachelor-utdanning i Estetikk ved Universitetet i Oslo. 

- Vi har vært superheldige, og har fått tak i en fantastisk ressurs i Mari Beate Sannes. Hun har arrangements- og kulturledelseserfaring bl.a. fra Kroa i Bø og Telemarksfestivalen. Hun har i tillegg erfaring både som frivillig og som styremedlem i Medlemsforeningen Notodden Blues Festival. Med sin utdannelse og praktiske erfaring vil Mari Beate Sannes bli en viktig brikke i å styrke Notodden Blues Festivals posisjon som «Europas Beste Bluesopplevelse. Dette gleder vi oss veldig til. Det blir et løft for oss, sier festivalsjef Jostein Forsberg i en pressemelding. 

Foto: Knut Heggenes 

Bluesmaraton på Kulturpuben

.

Lørdag 3. mars arrangerer Skedsmo Bluesklubb igjen Bluesmaraton på Kulturpuben på Lillestrøm. Det blir som vanlig delt ut stipender fra Vidar Strands Minnefond til talentfulle band og musikere. Dette er opprettet som et ledd i bluesklubbens innsats for å stimulere ettervekst i bluesmiljøet.
Det er åttende året bluesklubben arrangerer Bluesmaraton og deler ut stipendene. Tidligere år har hovedstipendet gått til navn som Marcus Løvdal Band, Magnus Berg og Marius Lien Band.

Bluesklubben oppfordrer unge musikere og band til å melde seg på. Klubben stiller med PA, backline og lydmann.
Førstepremien består av 10.000 kroner og deltakelse på Little Steven’s Blues School under Notodden Blues Festival. Der blir også delt ut også pengepremier til nummer to og tre, henholdsvis 7.500 og 5.000 kroner.
Interesserte kan ta kontakt med klubben på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Janice Harrington med blues-CD

.

Med den seige låta «Trouble» og en ny versjon av signaturlåta «Work Your Magic» er Janice «Great Grand Ma Jan» Harrington, som hun kaller seg, ute med blues-CD den 25. november sammen med tyske Farmersroad Bluesband.

«Move On» er navnet på CD-en og på tittellåta, en tekst basert på en som oppdager at mannen er biseksuell. Låta er jazza med blåsere og piano som swinger, slik teksten antyder. Dinah Washingtons «Salty Papa Blues» er også blant låtene på CD-en. Denne ble opprinnelig spilt inn i 1943. 

Nylig møttes norgesvennene Earl Thomas Bridgeman og Janice hverandre på scenen i Hamburg der han inviterte henne opp.
- Det hadde vært på ønskelisten min i flere år, forteller Janice.

Kort oppsummert er Janice opprinnelig fra Cleveland, fembarnsmor med 19 barnebarn og 8 oldebarn, og endte opp i Norge der hun fikk en karriere og blant annet hadde et show sammen med Karin Krog som het «Girl Talk». Hun turnerte med Knut Reiersrud og Slim Notini i Four Roosters, og det må være minnene fra den gang som får jazzsangerinnen til å vende seg til bluesen. 
Når man når en viss alder er gjenforeninger en del av karrieren – til stor glede for alle som møter opp fra fjern og nær. Det er knappe to år siden hun sist hadde en gjenforening i nord, da med Gutta fra Calcutta, et band som oppsto på 80-tallet. På «Musikkens dag» var hun tilbake i Oslo med Brinck Johnsen Quintet.
Et overraskende innslag på scenen var Ditlef «Diffen» Eckhoff, en jazzlegende fra Tønsberg som spilte trompet på ett innslag. De som kjenner bakgrunnen vet at han vant NM i jazz tilbake i 1958, samme år som han startet Tønsberg Jazzklubb.
- Brinck og jeg har kjent hverandre siden tidlig på 80-tallet da han startet Jazz Alive i Oslo, forteller Jan.

I dag bor Harrington i Tyskland med sin tyske mann som har vært ved hennes side i 27 år, – 29 år, påstår han selv. Sjelden har vel så mange kommet opp for å takke en sanger personlig som etter opptredenen på Herr Nilsen.

Listen over store navn hun har samarbeidet med inneholder både Sinatra, Sammy Davis Jr. og Joan Armatrading. Hun turnerer aktivt og drømmen er å opptre på flere bluesfestivaler, røper hun. 
Innimellom kommer Janice Harrrington på besøk til Norge der hun tilbringer tiden hos jazzvenner i Tønsberg, nesten 40 år etter at hun var en del av den norske jazz- og bluesscenen. Og neste gang kommer hun definitivt med "Trouble".

Av Tove Andersson

Janice Harrington og Earl Thomas i Hamburg. (Foto: Juergen Blueslover).

Monster Mike og Ledbetter til Nidaros

.

En av de største favorittene i blueskretser for tiden er booket til neste års Nidaros Bluesfestival i Trondheim. Monster Mike Welch og Michael Ledbetter har fått en kometkarriere etter utgivelsen av ”Right Place, Right Time” tidligere i år. Bandet var et av høydepunktene på Notoddens jubileumsfestival i august. Alle som ikke fikk dem med seg der, får en ny sjanse nå. De står på scena i Trondheim fredag 20. april.
Bandet Waterboys er også booket til neste års Nidaros Bluesfestival.
Det ligger an til mange tilreisende fra det norske bluesmiljøet på festivalen i april, siden Norsk Bluesunions landsmøte er lagt til Trondheim denne samme helga. 

Jubileumsnummer

.

Bluesnews STORE jubileumsnummer kommer den siste uka av september. 140 sider med intervjuer, historiske artikler, festivalstoff m.m.: Buddy Guy, Joss Stone, Historien om Blue Horizon Records, Knut Reiersrud, Trampled Under Foot, Simo, Fantastic Negrito, BB & The Blues Shacks, North Mississippi Allstars, Steinar Albrigtsen, Monster Mike Welch & Michael Ledbetter, Margolin & Musselwhite, Cornfeds, Greasy Gravy, Kenneth Norum, Norsk Bluesunion gjennom 20 år og mye mer...

HM Johnsen vant Unionscupen

.

Finalen i Union Bluescup ble som vanlig arrangert under Notodden Blues Festival. Det som ikke var så vanlig, var at banda i år spilte både fredag og lørdag, altså ikke semifinale og finale som tidligere år. Dette fordi det var såpass få påmeldte band i år. Men, når dette er sagt, skal det sies at kvaliteten på de seks banda var meget høy. Glad er jeg for at jeg slapp å sitte i en av de to juryene. Det var forskjellig jury fredag og lørdag. 

Om vinnerbandet fra Os, HM Johnsen, sier juryens formann Kjartan Edvardsen følgende: 
- Bandet tar bluesrockens klassiske elementer med seg inn i vår tid, og fremstår med sin egen identitet, i gnistrende samspill og på et høyt musikalsk nivå. Når dette blandes med en solid dose energi og topp kommunikasjon med publikum, er vi sikre på at de vil skape store øyeblikk på klubber og festivaler både her i landet og utenlands».

Bandet består av Hans Marius Johnsen (vokal/gitar), Jeroshan Daniel Alexander (bass) og Sigmund Vestrheim (trommer).

Like etter at seieren var et faktum sa Hans Marius Johnsen til Bluesnews: 
- Denne så vi ikke komme. Vi var egentlig klare til å reise hjem. Men jeg trenger noen timer på å la det synke inn. Dritdeilig! Det var så høyt nivå i år, at jeg tenkte at de yngre, de med litt mer sjarm enn oss, vinner. Nå skal vi bare ha det gøy. Vi gleder oss til å reise ut og spille. Bygge erfaring.
Bluesnews gratulerer aller hjerteligst!
Mer om både cupen og vinnerbandet får du i neste papirutgave av Bluesnews. 

Tekst og foto: Bjørn Wiksaas

Turnestopp for Kaz Hawkins Band

.

Vinner av årets European Blues Challenge, Kaz Hawkins Band, har fått mye oppmerksomhet etter at de vant i Horsens, Danmark i april i år. Stor var derfor overraskelsen da de i begynnelsen av juli annonserte at de vil stoppe å turnere etter at årets bookede konserter er avviklet. Bandet har fått mange fans underveis, og interessen for årets europeiske bluesmestere er stor. Gjennom sine konserter rekrutterer de mange nye tilhengere til bluesen.

Bandet har i samråd blitt enige om at de ikke kan satse videre i musikkbransjen slik vilkårene og omstendighetene er nå. Bandet holder til i Nord-Irland, og den geografiske plasseringen medfører store reisekostnader for bandet siden mange av deres spillejobber er i England. I tillegg til reisekostnader og annet forbundet med å drive et band, har også utgiftene til plateinnspillinger vært store. Bandet har ingen plateavtale, og til nå er det Kaz selv som har finansiert innspillingene. Som hun fortalte i intervjuet i Bluesnews medførte utgivelsen av bandets første album at hun rett og slett mistet hjemmet sitt. 

Bandets frontfigur, Kaz Hawkins, har i tillegg hatt helsemessige utfordringer, og har i samråd med lege bestemt seg for å ta tak i disse, noe som også medfører behov for litt fred og ro. 2018 skal bli året da Kaz setter egen helse i høysetet. Hun ønsker også å bruke mer tid på låtskriving.
Bandet skal gjennomføre konsertene som er booket for høsten. Dette er i hovedsak festivaler og klubber i England. Den siste konserten bandet spiller (i denne omgang, i alle fall) er på Lucerne Blues Festival 18. november.
Bandet holder en mulighet åpen for å gjøre noen spillejobber fra 2019, dersom det er fornuftig økonomi i det.

Tekst: Nina Hanssen - Foto: Frank Nielsen

Trandals bluespris til Marie Kristin Dale

.

Trandalblues deler ut Bratt og blått-prisen, en hederspris til en person, artist, gruppe eller organisasjonen som har utmerket seg spesielt. I år gikk prisen til Marie Kristin Dale, sangerinna og gitaristen som de siste årene har blitt en favoritt i det norske bluesmiljøet med sin trio MK’s Marvellous Medicine.

I begrunnelsen for tildelingen sa arrangørene:
- Blues er tradisjonsmusikk. Blues var for lenge sidan og blues er her og no. Chuck Berry var ein vis mann. Klokare enn dei fleste. Og hans tekstar og dei manifesta han gav er grunnleggande for at vi e her vi e. «Hail hail rock and roll, The feeling is there, body and soul.» Vi veit at feeling og soul kjem frå «the blues», og at Chuck bygde alle sine skildringar om dette som handlar om sjela vår.
Det er ikkje så langt som vi trur frå hardingfela til ein god gitar, gjerne ein Stratocaster, - frå blues til rock and roll. Eg skal ikkje ta det vidare her, men tradisjon og utvikling er heilt avhenging av at det kjem nye kostar til, at det vi helde på med vert løfta opp til nye generasjonar. Det har vore snakka om at dette e ei døyande grein av kulturtreet. Dei vise skrive om den såkalla nye tida og om alt som skal kome og om det som var.
Vi meiner at det veks, vi meiner at det gror. Bratt og blått-prisen har vi tidlegare gitt både til fortid, entusiasme og til formidling. I dag vil vi gje denne til framtid og ei formidling av denne sjangeren som ikkje liknar noke anna. Når såg vi sist ein av Norges beste bluesgitarista under tjuefem år? Når va det sist ei likandes jente frå Bergen? Marie Kristin – årets brattogblåttpris går til deg! Haldt fram slik du helde på!

Bluesnews gratulerer.

Bildet viser Marie Kristin Dale sammen med arrangørene Kyrre Grimstad, Terje Myklebust og Arne Moe. (Tekst/foto: Roald Jungård).

Jan Harrington – fra Vegas til Herr Nilsen

.

Den 3. juni er Jan Harrington tilbake i Norge, der hun en gang hadde et show som het «Girl Talk» med Karin Krog, og hvor hun også har turnert med Knut Reiersrud, Slim Notini og bandet Four Roosters. 

På konserten på Herr Nilsen i Oslo vil veteraner fra Oslos jazz-scener stå ved hennes side; Bernt Brinck-Johnsen på saksofon, Roy Hellvin bak pianoet, Kristen Svendsen på bass og Tom Olstad på trommer.
- Brinck og jeg har kjent hverandre siden tidlig på 80-tallet da han startet Jazz Alive i Oslo, forteller Jan.

Kort oppsummert kan man si om Janice (Jan) Harrington, The woman of jazz, blues & gospel, at hun har «been there, done that». I 1984 sang hun for Desmond Tutu under Fredspriskonserten. Hun var oppvarmer for Joan Armatrading i Oslo og for B.B King i København. Hun turnerte med jazzartisten Nat Adderley i danske Papa Bue’s Royal Viking Jazzband, The Humphrey Lyttleton Band og The Dutch Swing College Band. Listen over store navn Janice har samarbeidet med inneholder både Sinatra og Sammy Davis Jr. I sitt 75. år turnerer hun fortsatt aktivt i inn- og utland.
 
I dag bor Harrington i Tyskland med sin tyske mann, trombonisten og pianobyggeren Werner Guertler, som har vært ved hennes side i 27 år.
- We are all a little older, but we will still kick some butt, sier Janice. 

Tekst og foto: Tove Andersson

Vårnummeret er ute nå

.

Bluesnews 99 er ute hos abonnentene! Ikke abonnent? Du finner også bladet hos Narvesen. Les Bård Oses store coversak om The Rolling Stones, «Rolling with the Blues», Eigil Bergs «tettpå-artikkel» om rockelegenden Chuck Berry og mye annet. Nyhet: Nå kan du lytte til spillelister på TIDAL som følger sakene og CD-anmeldelsene i Bluesnews!

Regionale uttak til Union Bluescup i Trondheim og Oslo

.

 

Det blir i 2017 avholdt to regionale uttak til Union Bluescup, et i Oslo den 3. juni og et i Trondheim 10. juni. Finalen finner sted under Notodden Blues Festival 4. og 5. august.

Oslo lørdag 3. juni under Musikkfest Oslo
Sted: Utescene i Rosenkrantsgate utenfor Tordenskiold Pub
Arrangør: Østkanten Blueskubb
Påmelding til Einar Bratlie, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Trondheim lørdag 10.juni
Sted: Blueskjellern i Royal Garden Hotel
Arrangør: Trondheim Bluesklubb
Påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
(Arrangementet er flyttet fra 22. april)

Bandseminar for ungdom på Årnes 9.-11. februar

.

Norsk Bluesunion inviterer ungdom mellom 16 og 26 til bandseminar på Årnes. Dette er et introduksjonskurs til musikkbransjen med tips til hvordan unge musikere kan nå sine mål. NBU oppfordrer interesserte til å melde seg på.

Ny gitarkappleik på Notodden

.

Notodden Bluesklubb inviterer igjen til Landskappleik i bluesgitar. Den 18. november er det klart for ny utgave av det populære og underholdende arrangementet som bluesklubben nå har arrangert i en årrekke. I år blir kappleiken avholdt i Bok og Blueshuset, og allerede har flere gitarister medt sin ankomst, blant andre Hans Bollandsås, Fredrik Kaasa og Tommy Larsen.


Det vil bli delt ut to premier, både en vinnerpris og en publikumspris. Årets dommere vil være Trond Johnsen og Elisabeth Solum fra Norsk Bluesunion og Kittil Øygarden fra musikkmiljøet i bluesbyen.
Notodden Bluesklubb oppfordrer flere gitarister rundt om i landet til å melde sin interesse.

Hvem representerer Norge i EBC 2018?

.

Neste års European Blues Challenge blir arrangert på Hell i Trøndelag 16.-18. mars. I oktober skal Norges deltakerband velges ut, og framgangsmåten for utvelgelse er som tidligere år. Norsk Bluesunions medlemsklubber nominerer kandidater, og deretter blir det avstemning blant disse kandidatene der alle medlemmer i European Blues Union har stemmerett.

Blant de norske medlemmene i EBU er flere av de største festivalene, NBU, Bluesnews, Blues Music Club Notodden samt noen bluesklubber og enkeltpersoner.
Alle bluesaktører er velkommen til å melde seg inn i EBU. Medlemskapet koster 100 euro for enkeltpersoner og mindre klubber/firmaer, og 200 euro for større aktører. Mer informasjon om European Blues Union og medlemskap finnes på www.europeanbluesunion.com.

Samarbeidsavtale Union Bluesband 2018

.

Samarbeidsavtalen mellom neste års Union Bluesband og Norsk Bluesunion ble underskrevet 8. september, og planlegging av HM Johnsens turne i 2018 har startet. På bildet fra v. Trond Johnsen (NBU), Hans-Marius Johnsen, Bitten Svendsen (NBU) og Gaute Singstad (manager). (Foto: Rune Endal).

8.000 besøkte Skånevik

.

I dagene 6. til 8. juli ble den 21. Skånevik Bluesfestival avviklet, og det ble en stor suksess med nærmere 8.000 publikummere de tre dagene festivalen varte. Allerede torsdag strømmet gjestene til, og da Eric "Slim" Zahl & The South West Swingers startet sin konsert på ettermiddagen var det mange samlet både foran scenen og på lekteren. Lekteren var i år plassert rett ut fra kaien slik at alle hadde innsyn til storscenen som var plassert ved siden av House of Blues. (Bildet over).

Festivalen vartet opp med et variert program som appellerte til et bredt publikum. Noen kom for å høre de rene blueskonsertene, andre for Morten Abel, TNT, Åge Aleksandersen, Savage Rose, Seigmen, Black Star Riders og det festivalen ellers hadde å tilby. I år var man også heldig med været, og det var bare fredag vi fikk noen kraftige regnbyer. Ellers virket det som alle var fornøyd, både musikere, publikum og arrangører.

Unionsbandet SILO (bildet under) fikk i år tildelt utekonserten ved hotellet lørdag ettermiddag. Her var det mye folk til tross for at Dana Fuchs Band spilte på storscenen. Guttene gjennomførte en knallbra konsert og publikum ville ikke gi slipp på dem før de hadde spilt nesten en halvtime på overtid. Tilbakemeldingene fra gjestene var formidabel, og bandet kunne også tilby sin rykende ferske EP etter konserten.

Les mer om festivalen i neste nummer av Bluesnews.

Tekst og foto: Trond Johnsen

Seks band i Union Bluescupfinalen

.

Disse seks bandene skal konkurrere om tittelen i årets finale av Union Bluescup under Notodden Blues Festival: City in Stripes, De Marvells, HM Johnsen, Maldito, Marius Lien Band og Skill & Tones. Finalen arrangeres på Bok & Blueshuset fredag 4. og lørdag 5. august. Det første bandet går på scenen fredag kl. 12.00.

Tre bluesprisvinnere i samme band

.

Notodden Blues Festival har i anledning 30-årsjubileumet satt sammen et band bestående av vinnere av festivalens bluespris. De tre norske bluesstjernene Reidar Larsen, Hungry John og Kid Andersen mottok Bluesprisen i henholdsvis 1994, 2003 og 2011. De går under navnet Blues Awards Band. Reidar Larsen og Hungry John representerer begge den første bølge av store norske bluesartister. De er medansvarlige for at blues ble en populær og anerkjent musikkform i Norge. Hungry John spilte blues på hele 1970-tallet og ga ut sin første plate med Bergen Blues Band i 1980. Den gangen var det noe som het Europatoppen, og bandet nådde femteplass der. Den mest kjente låten, «Jump 'n Shout 'n Dance», var nummer en i Irland. Reidar Larsen platedebuterte i 1982 med I’m A Bluesman. Mange av hans låter har vært norske radiofavoritter, hvorav «Christina» og «I’m A Bluesman» er blant de mest kjente. 
Kid Andersen er vår nyeste internasjonale bluesstjerne. Kid gjorde seg bemerket her hjemme allerede som tenåring. Han dro tidlig til USA og har skapt seg en stor karriere der som artist og plateprodusent. Han blir i dag sett på som en av USAs fremste bluesgitarister, og han er medlem av bandet Rick Estrin & the Nightcats.

Blues Music Awards 2017

.

Blues Music Award-prisene for 2016 ble delt ut i Memphis den 11. mai. Her er den komplette lista over prismottakerne:

Contemporary Female - Susan Tedeschi
Koko Taylor Award - Diunna Greenleaf
Traditional Blues Album Lurrie Bell, Can't Shake this Feeling
Traditional blues male artist - Bob Margolin
Contemporary Male - Kenny Neal

Song - walk a mile in my blues, Curtis Salgado
Contemporary blues album - Bloodline, Kenny Neal
Soul Blues album - The Beautiful Lowdown, Curtis Salgaso
Acoustic Artist - Doug MacLeod
Soul Blues Male Artist - Curtis Salgado

Soul Blues Female Artist - Mavis Staples
Pinetop Perkins Piano Player - Victor Wainwright
Acoustic album - Eric Bibb, The Happiest Man in the World
Historical Album - Bobby Rush, Chicken Heads: A 50 year history of Bobby Rush
Rock Blues Album - Tedeschi Trucks Band, Let me get by

Instrumentalist -Drums Cedric Burnside
Instrumentalist - Guitar Joe Bonamassa
Instrumentalist - Bass Biscuit Miller and The Mix
Instrumentalist - Harmonica Kim Wilson
Instrumentalist - Horn - Terry Hanck

Band - Tedeschi Trucks Band
Album - Porcupine Meat, Bobby Rush
B.B. King Entertainer of the year - Joe Bonamassa Live
Best Emerging Artist Album - Jonn Del Toro News

Nidaros Bluesfest og Walter Trout promoterte organdonasjon

.

Historien om hvordan Walter Trout overlevde en levertransplantasjon er velkjent. De som har vært på konsert med ham vet at han alltid nevner dette med organdonasjon fra scenen, og forteller om viktigheten av å registerere seg som donor. Nidaros Bluesfestival med Jan Engen i spissen viste ekte samfunnsengasjement da de valgte å fronte dette under årets festival. På bildet (fra v.) Stian Gullaksen, Jan Engen, Hege Kuhle og Walter Trout.

Bluesrockeren Peer Gynt spiller med Trondheimssolistene

.

Gitaristen og sangeren Peer Gynt har skrevet et musikalsk verk som han skal fremføre sammen med Trondheimssolistene. Dette skjer under arrangementet «Drømmeaften» som finner sted i Trønderhallen den 31. mars.
Konserten vil også inneholde Spelemannsvinnerne Gjermund og Einar Olav Larsen, Eir Inderhaug, Ola Marius Ryan, Eirik Hegdal og Hans Jørgen Støp.

Det er Arnstein Langåssve i Scene Midt som i samarbeid med andre kulturinteresserte personer som har satt i gang prosjektet. Trondheimsolistene er kveldens husband. De har i mange år reist verden rundt, og lovordene og musikknominasjonene har blitt mange.

Bluesrockeren Peer Taraldsen, bedre kjent som ”Peer Gynt”, har også turnert rundt i verden og gitt ut en rekke plater. Han er forøvrig i studio i disse dager og arbeider med nye låter til en CD-lansering senere i år. Han ga ut CD´n “9 2 Go” i september i 2016, og hadde release under Blues in Hell i fjor høst.

Se mer info om konserten her