Blues i Vintermørket i Vardø

.

Mens mange i det norske bluesmiljøet satte kurs for Oslo og det store bluesjubileet på Rockefeller helga 10.-11. november, reiste andre nordover til Vardø for å oppleve festivalen Blues i Vintermørket. Festivalen ble startet opp høsten 1997 etter initiativ fra et av utestedene i Vardø, og har siden vært arrangert med konserter og jam sessions på byens klubber. Blant artistene i år var Knut Reiersrud (bildet) og MK’s Marvellous Medicine.

Festivalen gikk i år over fem dager, og startet allerede tirsdag med gratiskonsert for barna i Flerbrukshuset Valhall midt på dagen. Undertegnede ankom med samme fly som onsdagskveldens konsertattraksjon, Knut Reiersrud. På konserten på Nordpol Kro viste Reiersrud sin allsidighet som artist med musikkprestasjoner i særklasse. Han finner også plass til anekdoter, skrøner og humor mellom låtene. 
Torsdagskvelden var dedikert til det lokale musikklivet. Vardø Bymusikk, som har eksistert i hele139 år, presenterte sitt program ”Vardø Bymusikk - for svingende”. Kvelden inneholdt mange perler fra bl.a. Frank Sinatras repertoar. Bymusikkens bassist, Odin-Alexander Ramberg, var også fremme som vokalist på flere av musikkstykkene (bildet under). Konserten ble holdt på Flerbrukshuset, i kultursalen Valhall.

Fredagskvelden startet på klubbscenen på Nordpol Kro. Kroverten her, Bjørn Bredesen, er også festivalleder for Blues i Vintermørket. Kveldens artist var publikumsfavoritten MK’s Marvellous Medicine (bildet under). Også denne gangen ga trioen fra Bergen med Marie Kristin Dale i front alt. Senere på kvelden var det konserter på Vardø Hotel, og første band ute her var Kokomo Kings med medlemmer fra Sverige og Danmark. Kvelden ble avsluttet med Dr. Wessel All Stars.


         
Lørdagen startet opp med en jam på Nordpol Kro. Alle band som ikke allerede hadde reist deltok, og musikerne stilte på scena i mange forskjellige konstellasjoner. Stemningen var høy. Jam’en på lørdags ettermiddag har blitt veldig populær. Folk stod i kø flere timer før dørene åpnet, og det var stinn brakke.
På lørdagskvelden fortsatte festivalen på Vardø Hotel. Eric ”Slim” Zahl & the South West Swingers var oppsatt på programmet, men de måtte dessverre kansellere på grunn av sykdom. Som erstatning fikk vi JT Lauritsen & The Buckshot Hunters, men det var ingen dårlig erstatning. Bandet lurte inn et par nye låter fra den kommende plata som blir sluppet ganske snart. Amerikaneren Bill Troiani fra Billy T band var med som vikar på bass.
Etter JT og bandet ble det en pause med auksjon av årets bluesbilde, som kunstneren Eirik André Kristensen fra Vardø står bak. Bildet gikk for 5000 kroner til en anonym budgiver.
Siste band på scenen under årets Blues i Vintermøket var The Rocket Squad. Her fikk vi god, gammel rock’n’roll.
      
Oppsummert ble det en meget hyggelig festival, et flott arrangement drevet av noen få ildsjeler (ikke heksebrennere). Vi har fått oppleve at vardøværinger er sjenerøse, inkluderende og høylytte.
Takk til Vardø og Blues i Vintermørket! 

Tekst og foto: Svein Olav Sundal