Miriam Mandipira årets bluesnavn i Danmark

.

Copenhagen Blues Festival ble også i år innledet med utdeling av prisene «Årets Danske Bluesudgivelse» og «Årets Danske Bluesnavn». Miriam Mandipira (bildet) mottok prisen for årets bluesnavn og Big Creek Slim fikk prisen for årets bluesutgivelse.

Prisen for årets danske bluesutgivelse deles ut i samarbeid mellom JazzDanmark og ROSA (Dansk Rock Samråd). Bluesjuryen består av fem personer som uavhengig av hverandre hører gjennom de aktuelle platene. Av i alt 18 utgivelser ble følgende fem nominert:
H.P. Lange med Travelling Man Blues
Ole Frimer Band med Live at Blues Baltica
Big Creek Slim med Keep my Belly Full
The Cornfeds med The Cornfeds
Tim Lothar & Holger Bobo Daub med Blues from The North

Vinneren av prisen Årets Danske Bluesudgivelse ble Big Creek Slim med plata Keep my Belly Full. Peter Nande tok i mot prisen på vegne av Marc Rune, som til daglig bor i Brasil. Peter Nande har produsert CDen Keep my Belly Full, og han takket for prisen på vegne av Marc Rune og de involverte.
Prisen ble overrakt av Claus Vittus fra ROSA som kunne lese opp følgende begrunnelse:
- Med en dyb respekt for blues-musikkens rødder især i det amerikanske delta skaber Marc Rune under navnet Big Creek Slim og med et hold af nogle af Danmarks Bedste bluesmusikere og stemmer sin egen både rå og rockende 2016-blues. Med både sin egen personlige guitarstil, vokal og ikke mindst en bandlyd som virker fængende, rytmisk og legende. med albummet “Keep my Belly Full” bliver alle disse kvaliteter indfanget og samtidigt blandes gamle bluesperler med nyskrevet materiale uden at standarten nogensinde falder. Derfor er Keep my Belly Full juryens valg som årets album i kategorien Danish Music Award Blues”

Prisen Årets Danske Bluesnavn har vært delt ut siden 2002. Det første året var det dansk blues’ Grand Old Man, Troels Jensen som fikk den. Prisen deles ut i samarbeid mellom Copenhagen Blues Festival, klubben Mojo og Amager bio. Prisen deles ut til en dansk bluesmusiker som har gjort en spesiell musikalsk og kunstnerisk innsats for sjangeren.

I år gikk prisen til ingen mindre enn Miriam Mandipira. Miriam Mandipira ble født i Zimbabwe i 1977. Hun vokste opp med kirkekor og salmesang, og ble tidlig inspirert av sangere som Ma Rainey, Bessie Smith, Sister Rosetta Thorpe, Ella Fitzgerald og Sarah Vaughn. Som 18-åring i 1995 fikk hun tilbud om å bli med i bandet Luck Street Blues, og her la hun de neste ti årene grunnlag for sitt brede repertoar av jazz, blues, afro-jazz og soul.
Hun flyttet senere til Syd-Afrika, hvor hun opptrådte mye i og omkring Johannesburg og Pretoria med bandet Strange Brew. Hun betegnes som en av Zimbabwes aller beste jazz/blues-sangerinner, og blir ofte omtalt som Afrikas ’Queen of the blues’.
På bluesscenen har hun i tillegg til sine egne band jobbet tett sammen med Delta Blues Band. Siden 2011 har hun vært bandleder for ”The Danish Friends”.

Tildelingen ble begrunnnet slik:
- Betydelig og stærke egenskab som vokalist og performer, mestrer et bred spektrum af genrer, uanset om hun synger smukke ballader, swingende jazz eller funk og blues, optræder med stor stilsikkerhed, ægte indlevelse  og elegance og smittende spilleglæde. Et stort talent på høj professionel niveau placerer hende helt i toppen af dansk jazz og blues.”

Miriam Mandipira var selv til stede for å motta prisen, som i tillegg til æren består av 10.000 gode, danske kroner.

Arrangementet i Amager bio den 28. september forsatte utover kvelden med opptredener av bl.a. Miriam Mandipira, Troels Jensen, Thorbjørn Risager og Samantha Antoinette med backup fra Smalltown Blues Band, som i anledningen var utvidet med Kjeld Lauritsen på Hammodorgel.

Tekst og foto: Frank Nielsen

Smalltown Blues Band med gjester i Amager bio etter prisutdelingen 28. september.