Stor jubileumsfest på Hell

.

Det ble slått på stortromma da Blues in Hell feiret sitt 25-årjubileum den første helga av september. Festivalen kunne tilby et meget innholdsrikt program, og helga var full av gode konsertopplevelser. Blant høydepunktene var Mardi Gras-showet med 10 musikere på scena (bildet), Elvis tribute-showet med Busk, Flaata og Ackles, og de internasjonale stjernene Devon Allman og Melvia «Chick» Rodgers.

På grunn av den pågående utbedringen av området rundt Hell stasjon var jubileumsfesten flyttet til Scandic Hell hotell, hvor Blues in Hell-folket hadde rigget til med hele fire scener. Her fikk publikum virkelig valuta for pengene i løpet av helga. Bare fredag ble det arrangert ikke mindre enn 19 konserter fra de forskjellige scenene inne på hotellet. På lørdag var tallet oppe i hele 25 konserter.
Og festivalen fungerte godt inne i Scandic Hell Hotell. Hotellet er stort, større enn naboene i Trondheim, Nidaros Bluesfestival, som holder til på gode, gamle Royal Garden. Hotellet ved Værnes lufthavn absorberte publikum på beste måte underveis i festivalen. I tillegg var serveringstedene mange, både når det gjaldt flytende og fast føde. Kjell Inge Brovoll og hans stab hadde fått tilnærmet frie tøyler av hotelledelsen til å utsmykke slik de ønsket. Inne i Magic Market var det såpass stilig at savnet av Hell Stasjon ble langt mindre enn forventet.
 
De fleste som Bluesnews snakket med underveis var svært fornøyd med at festivalen var lagt til hotellet. Dermed slapp de den lille rusleturen over broen og bort til Hell stasjon. Været var heller ikke all verden å skryte av i Trøndelag denne jubileumshelgen. Grått skydekke og lette regnbyger gjorde sitt til at savnet av atmosfæren borte ved jernbanelinjene uteble. Bluespublikummet er voksent, og kravet til komfort er sterkt tilstede. Da passer det perfekt å ha alt under ett tak på et fint hotell.
 
Programmet var tettpakket hele helgen. På den akustiske scenen ble det servert alt fra Jack Broadbent, bluesprisvinner Miller Anderson, standupkomiker og multitalent Ian Siegal (bildet over), Anke Angel Prevoo, Eden Brent, Jo Buddy og Bertheussen og Fjellberg duo, for å nevne noe. Johnny Hoy & The Bluefish har skaffet seg enda flere venner i Trøndelag. Denne gangen spilte de både på festivalens nest største scene inne i Magic Market, og på den akustiske scenen dagen etter. På lørdagens konsert dukket sjefen selv, Kjell Inge Brovoll, opp på en av låtene. Det samme gjorde Geir Bertheussen.
 
Bluesdamene Ina Forsman, Layla Zoe og Tasha Taylor i Ruf’s Blues Caravan startet showet på hovedscenen fredag. Deretter var det Nine Below Zero, og helt til slutt Sugar Ray Norcia & The Bluetones. Dessverre for Sugar Ray og gjengen hadde allerede folk på Blues In Hell fått nok musikk denne fredagen. Det var svært så glissent da supergitarist Monster Mike Welch og de andre avsluttet det som etter Bluesnews sin mening var en knallkonsert av dimensjoner. Ikke mer enn et femtitalls personer fikk med seg siste strofe av konserten, det er alt for lite når man har et slikt stjernelag på scenen!
Nine Below Zero gjorde to konserter. Først på hovedscenen fredag, deretter i Magic Market på formiddagen lørdag. Med originalbesetningen fra den legendariske utgivelsen ”Live At Marquee” på plass igjen ble det selvsagt et gjenhør med flere av låtene fra nettopp denne skiva.
 
På lørdag var Melvia «Chick» Rodgers (bildet over) et av høydepunktene på hovedscenen. Den lille damen med den store stemmen hadde med seg 11 personer i bandet. Rodgers leverte en praktfull konsert og satte en knallsterk standard for showet som kom etter. Det var blant annet Reidar Larsen, Diz Watson og Dr. Bekken, som sammen med et skandinavisk stjernelag av musikere inviterte til en heidundrende Mardi Gras-konsert med New Orleans-feeling. Også dette ble en fulltreffer.
Det fortsatte med Vidar Busk, Paal Flaata og Stephen Ackles i Elvis Tribute-show. Blues In Hell hadde de hentet det store Elvis-showet som har hatt så stor suksess over landet nordover til Scandic Hell hotell. Da de tre hovedpersonene herjet som verst sammen med sitt strålende band var det stor partyfaktor.

Sist ut lørdag var headlineren Devon Allman med sitt nye og talentfulle band. Allman skaffet seg mange nye venner i Norge i løpet av tiden han hadde med The Royal Southern Brootherhood. Han leverte varene også med sitt eget band. Med sjelfull vokal, godt gitarspill og ganske rocka låter fikk publikum det de kom for å høre. Men, også denne kvelden, – godt over midnatt begynte utholdenheten å ta slutt hos publikum. Derfor var det ikke mer enn et sted mellom 100 og 150 personer som fikk med seg slutten. Synd for Allman og hans band. Og synd for alle som ikke fikk med seg denne moroa.

Det var musikk i hver en krik og krok på hotellet både fredag og lørdag. Forskjellige akustiske konstellasjoner spilte i baren, som hadde fått navnet NSB-scenen. Noen av festivalgjestene valgte å holde seg bare der. Festivaluka inneholdt også konserter og arrangementer rundt om på forskjellige steder i Stjørdal.

Forhåpentligvis er både festivalen fornøyd med festivalen og hotellkonsertene, vi er mange som gjerne kommer tilbake til disse lokalitetene en annen gang. Det var både sjarm og atmosfære på årets Blues In Hell. Vi følger spent med på fortsettelsen. Blir det på Hell stasjon, eller blir det på Scandic Hell Hotell?
Les mer om jubileumsfesten i septembernummeret av Bluesnews.

Tekst og foto: Freddy Toresen

Devon Allman på scena på Hell. Over: Elvis Tribute Show med Vidar Busk, Paal Flaata og Stephen Ackles.