Vellykket jubileumsfestival i Åmål

.

Andre helga i juli var det bluesfestival i den lille, idylliske byen ved Vänern for 25. gang. Åmål’s Blues Fest har vokst til et overflødighetshorn med konserter i et bredt spekter av bluessjangere. I år sto hele 145 artister bak tilsammen 90 innslag. Her var det virkelig noe for enhver smak. Festivaleventyret i Åmål startet med Kenny Brown (bildet), som var tilbake i år.

Festivalen tjuvstarter allerede onsdag, men den offisielle åpningen finner sted i den gamle avkristnede steinkirken torsdag ettermiddag. Torsdag kveld er det konserter på flere av byens kafeer og puber. I tillegg vises Blues Brothers på en diger utendørs kinoskjerm. Fredag og lørdag kan man rusle rundt i det fine været og nyte musikk fra en rekke scener i byen både innendørs og utendørs. Barneteater og bluescruise står også på programmet.  

Fredag og lørdag ettermiddag starter konsertene på selve festivalområdet. Først utenfor den store hallen på havna, for anledningen kalt Bluesterminalen. Deretter inne i hallen, der det spilles vekselvis på to scener uten stans til klokka to om natta. Søndagen avslutter festivalen med gospel i steinkirken. Deretter drar man hjem med så mange inntrykk at det er umulig å sette seg ned dagen etter og skrive en nettartikkel som yter festivalen full rettferdighet. Ikke minst er det vanskelig å nevne artister, for det er så mange som har gjort inntrykk. Vi gjemmer det til papirutgaven som kommer i september.

Det startet med Kenny Brown
En av årets artister må imidlertid nevnes, og det er Kenny Brown. Den første bluesfestivalen i Åmål kom nemlig i stand fordi han ønsket hjelp til å ordne en turné sammen med MOJO Buford. Han ba om hjelp fra Nils Lönnsjö, som han hadde truffet gjennom en venn og hatt besøk av i Mississippi. Nisse syntes det var en utmerket idé å arrangere en blueskonsert i Åmål, men de fleste så rart på ham når han nevnte det. Det gjorde derimot ikke hans nabo Christer Nilsson. Sammen planla og gjennomførte de tidenes første Åmål’s Blues Fest. Deretter fikk de blod på tann og fortsatte å arrangere festival hvert eneste år, helt til Christer trakk seg tilbake av helsemessige årsaker for noen år siden.

Festivalsjef Nils Lönnsjø ble hedret for 25 års trofast tjeneste, her sammen med deler av festivalens styre.

Hedret for 25 års innsats
Festivalsjef Nils Lönnsjö står for bookingen og kjenner hver minste lille detalj i programmet. I år hendte det likevel noe han ikke visste om. Lørdag kveld ble han geleidet opp på scenen helt utenom programmet. Styret hadde bestemt at han skulle tildeles en jubileumspris på 15.000 kroner. I tillegg fikk han et gjøkur for 25 års trofast tjeneste.
– Nå blir det tur til Kokkola i Finland i august, for da er det WentusFest i anledning det finske bandets 30-årsjubileum, sa Nils Lönnsjö etterpå. Han har ingen planer om å legge opp som festivalsjef.
– Jeg fortsetter så lenge hjertet slår, sier han. Og det er det nok mange som setter pris på.

Tekst og foto: Mona Johansen

Festivalsjefen vil bruke jubileumsprisen til å feire Wentus. Det finske bandet er gjenganger på Åmål’s Blues Fest, og serverte i år et skikkelig show i Bluesterminalen. 

Eric Bibb, som spilte på bluesfestivalen for 24 år siden, var tilbake i år som en betydelig mer kjent artist.Over 2500 betalende besøkende på fredagen og 2800 på lørdagen koste seg med et variert kveldsprogram med artister som holdt svært høy kvalitet.

Det hele startet med at Kenny Brown ønsket å turnere med MOJO Buford. I år var han tilbake med sin suggerende Hill Country Blues.