Våt jubileumsfestival i Skånevik

.

Fra 30. juni til 2. juli feiret Skånevik Bluesfestival sitt 20-årsjubileum. Selv om værgudene forsøkte å legge en demper på stemningen ble årets utgave av Vestlandets største bluesfestival en fest fra start til slutt på. Et av høydepunktene var amerikanske Walter Trout (bildet).

Onsdag kveld var det kick-off inne på House of Blues med Hereide & The Bluesgangsters. Det ble etter hvert stinn brakke og stor stemning med en flott konsert av det lokale bandet.

Jubileumsfestivalen ble offisielt åpnet av generalen selv, Alf Warloe Christophersen, som ønsket publikum og alle deltakere velkommen og håpet på mange gode musikkopplevelser. Han fikk en liten utfordring allerede fra starten av da Tito Lausteen Quartet ble kraftig forsinket på grunn av streik blant tankpersonellet flyplassene. Derfor måtte de to første bandene bytte plass i forhold til programmet.

Rockebandet med sin storhetstid på 70-tallet, Nazareth, var headlinere på festivalen. Bassisten Pete Agnew (til v.) er eneste medlem igjen fra besetningen som gjorde seg udødelige gjennom hit'er som "Love Hurts". (Foto: Nils Magne Kristiansen).

Joe Rusi og bandet hans leverte et blues-sett av beste merke. (Foto: Nils Magne Kristiansen).

Torsdag med Walter Trout og Nazareth
Konsertene torsdag ettermiddag stertet med Joe Rusi Trio som varmet opp publikum i regnværet og ga oss en solid porsjon blues av beste merke. Deretter var det endelig klart for Tito Lausteen Quartet som omsider hadde ankommet Skånevik. De gikk rett på scenen, leverte et TLQ-sett i kjent stil og fikk enda flere tilhengere i løpet av konserten sin.
Kindred Fever fra Haugesund/Karmøy viste seg som en skikkelig power-duo med Linn Sofie Hagen Olsen på trommer, trompet og diverse andre instrumenter samt Jarle Langåker på vokal og gitar. De ga oss en hardtslående 45 minutters konsert. Når kvelden senket seg over Skånevik gjorde man klar for dagens to siste konserter.
Først ut av disse var Walter Trout med band som innfridde det forventningsfulle publikummet som hadde møtt opp. Det var fullt både foran scenen og på lekteren, publikumsområdet som var lagt inntil kaia utenfor House of Blues. Walter fikk god kontakt og spilte mange av sine kjente blueslåter. Han fikk også sønnen Jon med på noen av låtene. Det ble en magisk konsert. Bluesnews fikk en hyggelig prat med ham etter konserten, der han fortalte hvor glad han var for å være tilbake for fullt, og hvordan han satte pris på alle som hadde hjulpet ham til å klare det. Han fortalte også at han så frem til konsertene på Notodden, både med eget band og ikke minst å få være gjest med Supersonic Blues Machine, Billy Gibbons, Robben Ford og Steve Lukather. Han hadde store forventninger til dette.
Torsdagskvelden ble avsluttet med gode, gamle Nazaret som de fleste husker fra 70-tallet. Selv om det bare er Pete Agnew tilbake fra originalbesetningen, leverte de alle sine kjente hits fra storhetstiden.

Fredag med punkblues og rap
Fredagen startet med bandet Hear Me Roar som deltok i arrangementet "100 dager" i februar 2016. Her ble de stemt frem blant 20 andre band, og får nå vist seg frem på nærmere 20 festivaler rundt omkring på Vestlandet. Deretter kom Papaslide på scenen og ga oss en groovy blueskonsert. Med bandet Undergrunnen fikk vi en konsert med egne rockelåter fremført på norsk med et røft og tett komp. Etter dette var det igjen klart for en skikkelig blues-økt. BB Lyngs Bluesband fra Bergen leverte en solid konsert med låter fra bandets lange karriere. Dette falt i god jord hos publikum.

Før konserten med Morudes mottok Alf Warloe og hans fantastiske gjeng av frivillige en blomsterhilsen fra Bluesnews og Norsk Bluesunion i anledning jubiléet. Morudes ga publikum en kraftfull opplevelse. Brødrene Amund og Henrik Maarud har funnet sin stil i dette bandet med et tett og energisk uttrykk, noe som slo godt an hos tilhørerne. Duoen fra Skogbygda i Akershus kunne fortelle at de har spilt inn et nytt album som blir gitt ut i oktober, den første singelen kommer allerede i august.

Amund og Henrik Maaarud i duoen Morudes ga publiukum i Skånevik en kraftfull opplevelse. (Foto: Trond Johnsen).

Admiral P. og bandet var også i Skånevik i fjor, og publikum hadde uttrykt et sterkt ønske om å få dem tilbake i år. De leverte en herlig konsert. Da de fremførte låten «Vi Lever», som er udødeliggjort av Wenche Myhre, sang publikum med for full hals.

Sist ut på fredag var Beth Hart. Hun ankom scenen rett før konserten og fortalte at hun hadde en tøff tid privat, og håpet derfor at publikum viste overbærenhet med henne. Hun leverte en følelsesladet konsert som ble preget av dette.

Det var store forventninger til gjenforeningen av Berge & Flaaten. (Foto: Nils Magne Kristiansen).

Lørdag med Berge & Flaaten reunion
Lørdagen startet med et lokalt band fra Ølen som spilte coverlåter, av alt fra Stevie Ray Vaughan til AC/DC. Etter dem gikk Bergensbandet Myrna på scenen, og de fikk raskt publikums oppmerksomhet. Myrnas sjelfulle stemme og gode band leverte alt fra stemningsfulle soul-ballader til funky låter.

Så var det klart for en gjenforening mange hadde sett frem til. Da Bjørn Berge og Jan Egil Flåten entret scenen sto det allerede mange forventningsfulle publikummere foran dem. Berge & Flaaten blir husket av mange fra 20 år tilbake da de gjorde drøssevis av konserter sammen og spilte inn album, som det ifølge gutta fremdeles finnes ca. 40 eksemplarer igjen av. De fortalte også at gjenforeningen kom i stand etter forespørsel fra Alf Warloe, de ble spurt om de kunne tenke seg å spille sammen på jubiléet. Om duoen vil ta opp igjen samarbeidet vites ikke. Ifølge gutta er det avhengig av om det kommer henvendelser. De er begge travelt opptatt på hver sin front, Bjørn som fast medlem i Haugesundbandet Vamp, og Flaaten har full jobb i Nordsjøen i tillegg til sitt eget band.

Etter Berge & Flaaten var det klart for et nytt navn på norske festivalscener. Pat McManus og bandet hans fra Nord-Irland startet konserten i umiskjennelig Gary Moore-stil. Han har da også tidligere spilt med både Gary Moore og Johnny Winter. De fremførte folk-rock-blues med tydelige elementer fra keltisk musikk. Det ble en flott og spesiell konsert som vil huskes av mange.
Etter McManus var det klart for det multinasjonale bandet Blues Pills med medlemmer fra USA, Frankrike og Sverige. De leverte en kraftfull konsert med låter fra mange av de største artistene fra 60- og 70-tallet.

Britiske Never The Bride gjør alltid lykke på norske scener. (Foto: Nils Magne Kristiansen).

Et band som mange hadde sett frem til å høre igjen Never The Bride fra England og Skottland. De var sist på Skånevik Bluesfestival i 2011. Nikki Lamborn, Catherine Feeney og resten av bandet var i storform og ga oss den ene perlen etter den andre. Da Nikki avsluttet konserten med den sjelfulle balladen «April Rain» var det mange blant publikum som fikk et følelsesmessig sterkt øyeblikk.
CC Cowboys fulgte deretter. De spilte mange av sine kjente hits, og publikum sang med på de fleste.

Hele festivalen ble avsluttet med Lita Ford fra USA. Hun er vel mest kjent som en av frontfigurene i jentebandet The Runaways som brøt barrierer i punk-verdenen på 70-tallet. Det ble en kraftfull konsert der flere av låtene minnet oss om hennes fortid.

I tillegg til programmet på House of Blues skulle den tradisjonsrike konserten på hotellplenen avvikles lørdag ettermiddag. På grunn av været ble denne flyttet inn i hotellets spisesal. Der ble det stappfullt og Hungry’en og bandet hans leverte en forrykende konsert som alle de fremmøtte satte stor pris på. Bluesnews fikk en prat med John Magnar "Hungry John" Bernes ut på kvelden der han fortalte om det akustiske soloprosjektet han var i gang med. Det å kunne få spille mer gitar igjen var en av de tingene han så frem til. Han fortalte at i lange perioder har han bare brukt gitaren til låtskriving, da det på konsertene med bandet er munnspillet og sangen som gjelder. Han håper også at det å spille alene vil gi muligheter for konserter på mindre spillesteder med mer intim atmosfære.
 
Da siste artist var ferdig gikk festivalsjef Alf Warloe på scenen og takket for en vellykket jubileumsfestival og ønsket alle velkommen tilbake neste år. Festivalen var til tross for dårlig vær og et par andre utfordringer en suksess med sitt varierte program.

Tekst: Trond Johnsen

Amerikanske Lita Ford med fartstid i jentebandet The Runaways på 70-tallet. (Foto: Nils Magne Kristiansen).Power-duoen Kindred Fever fra Haugesund med Linn Sofie Hagen Olsen og Jarle Langåker. (Foto: Trond Johnsen).

BB Lyngs Bluesband på scena. (Foto: Trond Johnsen).

Publikum holdt ut i regnet foran scena ved House of Blues. (Foto: Trond Johnsen).Festivalfjef Alf Warloe Christophersen er godt fornøyd med jubileumsfestivalen. (Foto: Trond Johnsen).