Codstock - 3 days of fish & music

.

Pinse betyr festivaltid i Henningsvær i Lofoten. I 16 år har festivalen Codstock blitt arrangert i det lille fiskeværet, som bare har rundt 450 innbyggere, men likevel klarer å få til en tre dagers bluesfestival hvert år. Årets festival bød på både internasjonale og norske artister, noen velkjente navn og noen nye navn for norske festivalgjengere.

På dagtid og kveldstid arrangeres det konserter på tre mindre steder i byen. Felles for disse var fulle hus. Spesielt på dagkonsertene måtte man være svært tidlig ute for å ha et håp om å komme inn. På kveldstid er det den tradisjonsrike Festiviteten, et større forsamlingslokale, som er arena for hovedkonsertene. Med god tid mellom dag- og kveldskonserter, ble det også tid til å nyte lokale spesialiteter, og i Lofoten betyr det stort sett fisk. Festivalens slagord er da også "3 days of fish & music". Været var svært skiftende, men både regnskurer og lave temperaturer gjorde at festivallivet stort sett ble tilbrakt innendørs.

Marco Pandolfi
Fra Italia kom Marco Pandolfi, som spilte alle dagene under festivalen. Den hardt arbeidende italieneren spilte gitar og munnspill, og hadde med seg Federico Patarnello på trommer. Marco er en av Italias mest kjente bluesartister, og har deltatt i Blues Challenge både i USA og i Europa. Han fikk æren av å åpne festivalen på hyggelige Damperiet fredag kveld. Etter hvert fikk han også besøk av Hook Herrera som satt inn på siste del av konserten.

Damenes aften
Fredag ble damenes aften på Festiviteten. Først spilte Rita Engedalen og hennes band Backbone, som led litt under å være førstemann ut, for det tok nemlig litt tid før publikum innfant seg. Men Rita er en dreven dame. og fikk publikum frem mot scenen og holdt en fin konsert. Neste band ut var MK´s Marvellous Medicine (bildet over). MK og bandet fyrte løs  fra første låt, og lot til å storkose seg på scenen. Trioen oste av spilleglede og skaffet seg i løpet av settet sitt mange nye fans, som lot seg imponere av de unge musikerne. For godt mål avsluttet de med Freddie Kings klassiske Hideaway som ekstranummer, - Siden det er bluesfestival, som MK sa. Det var også gledelig å se at flere ungdommer fant veien for å høre bandet.

Hook Herrera
Amerikanske Hook Herrera hadde aldri spilt i Norge før, men er godt kjent blant musikere i bransjen. Hook er en svært erfaren artist, som lærte seg å spille i det rike bluesmiljøet i Bay Area ved San Francisco. Han har spilt med artister som Allman Brothers Band,  Gov´t Mule og Warren Haynes.  I hans tid på klubben Antone´s i Austin spilte han med alle de gamle bluesheltene. Til Codstock kom han med et svensk band. Hook har nemlig flyttet til Sverige, stiftet familie og trives godt i sitt nye liv. På gitar i bandet var Göran Svenningsson,  godt kjent i Norge fra bandet The Instigators. Hook viste seg å være  en meget dyktig gitarist og munnspiller, og bød på en meget trivelig lørdagskveld. Bluesnews overhørte en publikummer som oppsummerte slik: Han spiller sånn blues som folk vil høre. Og det var i grunnen veldig godt sagt. (Bildet over: Marco Pandolfi t.v. og Hook Herrera).

Søndagen startet Sears Crossing på Festiviteten. Folket i Henningsvær er glade i å danse, og gulvet ble raskt fylt opp da bandet startet. Sears Crossing serverte akkurat det folk ville ha, på en veldig bra måte.

Eric Sardinas
var festivalens hovednavn (bildet over). Den tøffe slidegitaristen har besøkt Norge flere ganger, og har skaffet seg mange fans her. Da bandet ikke hadde fått verken bagasje eller instrumenter med seg grunnet problemer med bagasjeanlegget på Gardermoen, ble lørdagens konsert med Sardinas avlyst, og Hook Herrera spilte i stedet hele kvelden. Han fikk hjelp av et par gjesteartister, først Marco Pandolfi og senere Bill Abel. Dagen etter hadde bagasjen kommet og bandet var klare for å avslutte festivalen søndag kveld. Da var imidlertid Eric blitt syk og var dessverre ikke i stand til å gjennomføre en full konsert. Han stilte opp og gjorde sitt beste, men måtte kaste inn håndkledet. Synd både for Sardinas, publikum og arrangører.
Kvelden ble reddet av de artistene som var igjen, og The Excellos, Bill Abel og Stig Sjøstrøm klarte sammen å avslutte med stil.

Fra England hadde festivalen hentet The Excellos, en frisk trio som serverte musikk med inspirasjon fra musikken fra plateselskapet Excello. Rockete swampblues, spilt med energi og sjarm. Bandet regjerte på Knusaren både på dag- og kveldstid.

Bill Abel & Stig Sjøstrøm
Lørdag ettermiddag spilte Bill Abel og Stig Sjøstrøm på Klatrekafeen, en bitteliten pub på brygga. Lokalet var fullt allerede en time før konsertstart, og lykkelige var de som fikk skviset seg innenfor dørene. De fikk servert en saftig dose blues rett fra Mississippis bomullsåkre. Etter at herrene i The Excellos var ferdige med sitt sett på Knusaren, fortet de seg over for å høre på Abel. De fikk etter hvert spille med Abel og Sjøstrøm, og det hele endte opp i en forrykende konsert som svingte noe infernalsk! Etter en time med ekstranumre (!)  var både artister og publikum både svette og slitne, men godt fornøyde med en forrykende konsert som truet med å løfte taket på kafeen!

Festivalleder Trine Mentzen hadde sitt første år som festivalleder, men hun har 10 års erfaring fra arrangørsiden. Hun er godt fornøyd med festivalen, selv om bagasjeproblemer og sykdom skapte noen utfordringer underveis. Snaut 2000 billetter ble solgt, og festivalen ser ut til å gå bra økonomisk, forteller Trine.
– Jeg er stolt av å være med på noe som er så positivt for stedet og for folkene her, avslutter en fornøyd festivalsjef.
Les mer om årets Codstock-festival i juninummeret av Bluesnews.

Tekst og foto: Nina Hanssen