Tre utsolgte festivaldager på Nidaros

.

Den 17. Nidaros Bluesfestival ble arrangert på Royal Garden i Trondheim fra 21. til 23. april. Mens værgudene gikk amok og vekselvis bød på snøvær og sol var det godt å ha en hel armada av spilleklare bluesmusikanter under tak og i tøffelavstand fra rommet. Fordelt på fire scener kunne publikum velge mellom rundt 35 konserter i forskjellige sjangre. Her var noe for enhver smak, og tidvis vanskelig å velge hvor man skulle gå. Blant høydepunktene var spanske Travellin' Brothers (bildet).

Torsdagens konsert var med Claudia Scott og Henning Kvitnes, som for tiden er på en turne landet rundt. De to folkekjære artistene har til sammen 80 år bak seg som artister, og det var tydelig at mange kjente låtene deres. En fin og lun konsert ble det. De er riktignok ingen direkte bluesartister noen av dem, men konserten gikk rett hjem denne kvelden, og var en fin opptakt til helgen.

Etter den norske duoen hadde arrangørene lovet en overraskelseskonsert, og hvilken flott overraskelse det ble! På scenen kom Shayna Steele, et av de mer ukjente navnene på konsertplakaten i år. Hun har bakgrunn i både jazz, blues og funk, noe hun også viste på scenen. Med et meget dyktig band og en fantastisk stemme gjorde hun et svært godt inntrykk. Steele spilte også på fredag, og det kokte godt nede på Cicignon-scenen etter at Shayna hadde holdt på en times tid! (Bildet over).
Danske Blues Overdrive hadde først varmet opp publikum på denne scenen, mens Little Andrew & His Little Big Band ga jernet til slutt på fredagskvelden. Little Andrew hadde denne gangen med to saksofoner i bandet, noe som lød utrolig tøft.

Brødrene Phil og Dave Alvin var blant årets hovedattraksjoner. Brødrene herjet med rock´n´roll bandet The Blasters på begynnelsen av 80-tallet, og besøkte også Trondheim. Broder Dave forlot bandet i 1986, noe som ble starten på 30 års uvennskap mellom brødrene. For noen få år siden kom de sammen igjen, og har utgitt to fine bluesplater. Med seg i Trondheim hadde de det bunnsolide laget The Guilty Ones, bestående av Chris Miller på gitar, Brad Fordham på bass og den eminente trommeslageren Lisa Pankratz. Brødrene gjorde en meget bra konsert, der de gjorde låter fra sine siste to plater. Låtene knyttet de sammen med småprat, historier og fleip, det ble en veldig flott kveldsstund i storsalen.
Etterpå ble det et totalt stilskifte, da Vidar Busk inntok scenen med stort band, inkludert blåserekke. Vidar har en stor stjerne i Bluesnorge, det er det ingen tvil om, og det var stor stemning i salen.

Både Mike Zito og hans band The Wheel samt Victor Wainwright (bildet over) og hans Wild Roots har rukket å få et godt tak på det norske bluespublikummet etter flere besøk her. Begge leverte fantastiske konserter på Nidaros, og fanskaren ble garantert større. Victors konsert lørdag kveld var en innertier for et publikum som elsket det denne entertaineren kunne by på.

På den store scenen åpnet populære Angela Brown lørdag kveld, sammen med det lokale Mr. Hansen Band. Senere kom Paul Lamb (bildet over) & The Kingsnakes fra England, før den tidligere Manfred Mann-vokalisten Chris Thompson avsluttet sammen med norske Mads Eriksen Band.

På dagtid lørdag ble det arrangert lokalt uttak til årets Union Bluescup. Fem band stilte til dyst, og juryen kåret til slutt bandet Blues On A Monday til vinnere. Bandet Silo ble nummer to, og begge er kvalifisert til semifinalen på Notodden Blues Festival. Lykke til!

Nidaros favner også litt utenfor det vanlige festivalpublikummet. Artister fra festivalen har opptrådt på Freselsarmeens dagsenter og på St. Olavs Hospital. Fredag ble det arrangert seniorblues på dagtid og lørdag var det barnas dag, med hele tre timer med opplevelser for de små. Det var propp fullt i storsalen, så det burde love godt for rekrutteringen.

Festivalens akustiske scene var godt besøkt, og det så ut som mange holdt seg her hele kvelden. De kunne nyte duoen Hat Fitz og Cara (bildet over), et samarbeide mellom 2 x Bill, henholdsvis Booth og Troiani, Knut Hems New Grass Unit, Bottleneck John Trio og duoen Larry Garner og Michael Van Merwyk. Jolly Jumper, Big Moe og deres Jimbo Jambo Band er også faste og meget populære bidragsytere.

I Klubbkjelleren rådet norske band. Fredag spilte The Bitch & The Bluesmen og Joakim Tinderholt & His Band. Lørdag åpnet årets Union Blues Band, TLQ, som bare blir bedre og bedre. Senere kom lokale MadCap Flyers, mens JT Lauritsen & The Buckshot Hunters avsluttet med et svett sett.

Å være siste bandet ut på en festival som har vart noen dager kan nok ofte være en blandet fornøyelse. Folk er gjerne slitne, litt mette på musikk eller overveldet av inntrykk fra tidligere opptredener. Da er det en genial booking å sette opp spanske Travellin´ Brothers, som Nidaros hadde gjort. Bandet besitter en energi som kunne lyse opp hele Trondheim alene. De gikk knallhardt ut og slapp aldri taket på publikum. Det var rett og slett en fantastisk forestilling, som gjorde at publikum kunne legge seg med et meget fornøyd glis.

Alt i alt ble årets festival en stor suksess, både kommersielt og musikalsk, all honnør til Engen og gjengen for solid gjennomføring. Staben av frivillige sørget for at alt gikk svært smidig for seg, uten merkbare problemer. Billetter til torsdagskonserten var utsolgt lang tid på forhånd, og også helgebillettene ble utsolgt. Da kan det vel være lov å håpe på at det blir ny festival også neste år!
Les mer om festivalen og intervjuer med flere av artistene i neste nummer av Bluesnews.

Tekst: Nina Hanssen - Foto: Roald Jungård

Dave og Phil Alvin fra tidligere Blasters på hovedscena under Nidaros Bluesfestival.

En stor "storyteller" på den akustiske scena, Larry Garner.

Mike Zito Band er populære i Norge.

Vidar Busk stilte med 8-mannsband på Nidaros.