Songhoy Blues - spennende afrikansk blues på Cosmopolite

.

Songhoy Blues består av fire unge musikere fra Gao i Mali, byen som var et handelssenter og hovedstad i det store Sonhgoy-imperiet på 1500-tallet, men som nå er blitt til den midlertidige hovedstaden i den muslimske opprørsstaten Azawad. Bandet kombinerer tradisjonell Mali-musikk med vestlig R&B, hip hop, Beatles og Stones og bluesen til B.B. King og John Lee Hooker.

Songhoy Blues har vært nødt til å forlate Gao og holder nå til i Bamako der de har spilt inn sitt første album med den talende tittelen Music In Exile. Nylig var det terrorbombing mot vestlige turister på et luksushotell i Malis hovedstad Bamako. Det betyr at heller ikke musikerne som har flyktet til Bamako fra den nordlige delen av landet kan føle seg trygge. Musikk og dans er uttrykk for vestlig dekadanse og forfølges med vold og terror av islamistene.

Lar seg ikke stoppe
Bandet har ikke holdt på i så mange år, men har i løpet av sitt eksil i Bamako skaffet seg flere faste klubbjobber og oppdrag utenfor Mali. Johanna Schwartz’ dokumentarfilm «They Will Have to Kill Us First» om eksilmusikere i Bamako handlet bl.a. om Songhoy Blues, og de har også spilt sammen med Damon Albarn i hans prosjekt African Express. Da bandet var klare for å spille inn sitt første album i et studio i Bamako var Nick Zimmer fra New York-bandet Yeah, Yeah, Yeahs ekstra gitarist på de fleste sporene. Han var også produsent.

Music In Exile ble sluppet sist vinter til ovasjonsartede kritikker i den internasjonale musikkpressen. Plata er en av årets indie-utgivelser og etter undertegnedes oppfatning en av årets sterkeste bluesplater. Songhoy Blues seiler opp som noen av de største navnene på den mektige bølgen av vestafrikansk elektrisk musikk som har kommet de siste årene, og som pga. islamistenes forfølgelser har fått mer oppmerksomhet utenfor Afrika.

Music In Exile
I forhold til tuaregmusikken til Tinariwen og Bombino, ligger de nærmere Bombino som hadde Black Keys-gitaristen Dan Auerbach som produsent på sin siste plate. Dette er rått gitarband med med piskende skarptrommer og duvende bassganger i kompet. Åpningssporet «Soubour» er punkblues av ypperste merke og kunne vært del II av Captain Beefheart-favoritten «Electricity». Vi merker oss også at Kaira Arby som hensatte Cosmopolite i ekstase for en måned siden er bakgrunnsvokalist på et spor, og at «Ai Tchere Bele» kunne vært Del II av «Oye Como Va».

Songhoy Blues består av Aliou Touré (vokal, gitar), Garba Touré (gitar), Oumar Touré (bass) og Nathanaël Dembélé (trommer). Du kan høre dem på Cosmopolite Scene i Oslo den 7. desember.

Tekst Øyvind Pharo