Skjærgårdsblues - festival med hvilepuls

.

Den lille festivalen Skjærgårdsblues på øya Veiholmen ytterst i havgapet på Nordmøre ble igjen en hyggelig suksess. Blant årets artister var Sven Zetterberg (bildet).

Festivalen startet torsdag med bluesjam på Vågarbryggå, der både lokale og tilreisende fikk prøve seg i rytmisk samspill. Det er et mål å involvere de yngre i bluesen og festivalen, og torsdag ble det arrangert et bluesseminar for barn og unge med Liddvar Hannasvik som instruktør. Ni barn og unge i forskjellig alder deltok. Da de var ferdige med seminaret fremførte de det de hadde øvd inn. Det ble tre forskjellige bandsammensetninger, og resultatet ble veldig bra. Festivalen takker Liddvar som var instruktør og Statkraft som var sponsor for seminaret.

Første bandet ut på fredag var trøndertrioen Hummingbirds (bildet over) som spilte på den stappfulle Havkroa. Bandet består av Ellen Klemp på vokal, Bjørn Saksgård på vokal og gitar og enda en Bjørn, med etternavn Skjetneli på gitar, vokal og munnspill.  Repertoaret besto av sangskatter fra både blues, country, rock og annet, og det var tydelig at mange fikk høre flere av dine favoritter. Her var låter fra Richard Thompson, Bob Dylan og The Band, for å trekke frem noen. En fin start på kvelden, dette her, og med vakre harmonier ringlende i ørene var det bare å trekke utover mot Brenneriet.
Kveldens to konserter ble holdt på Brenneriet, et gammelt trankokeri som er omgjort til et sjarmerende kulturhus med utstillinger nede og konsertsal i andre etasje.  Konsertsalen var godt fylt opp av et musikkhungrig publikum.
Oakland har medlemmer fra Sunn- og Nordmøre, og spiller coverlåter i blues-, rhythm’n’blues- og funklandskapet. Med brødrene (antar vi) Arnstein og Arild Gujord på gitar og vokal i spissen var det nok mange som måtte se både to og tre ganger, om de var begynt å se dobbelt allerede!

Kveldens hovedattraksjon var GB Blues Express med Geir Bertheussen i spissen. Bandet har hatt stor suksess med sin nye plate som ble spilt inn live i USA i fjor høst, og ga seg i kast med oppgaven med å få fart i publikum med liv og lyst. Geir selv var høyt og  lavt med mikrofon og munnspill, og viste seg som en fullblods frontmann. Han synger tøft og trakterer munnspillet med dødsforakt og solid kunnskap. Bandet besto denne gangen av Kåre Amundsen på trommer, Hans Trasti Isaksen på gitar og Trond ”Boogieman” Hansen på bass. Gulvet gynget faretruende og publikum var mer enn fornøyde.

Etter litt regn tidlig lørdag morgen bestemte værgudene seg for å finne frem finværet allikevel, og om ikke temperaturen var på topp, så skinte sola og gjorde at det sjarmerende lille øysamfunnet viste seg frem fra sin absolutt beste side.
Ettermiddagen bød på bluesjam på Vågarbryggå, som ble en hyggelig opplevelse. Flere talentfulle musikere vekslet om å dele scenen under jamvert Syver Srøbka sin ledelse. Høydepunktet ble en heftig munnspillduell mellom Geir Bertheussen og Tony Roast fra bandet Underdogs. Hvem som ”vant” er neimen ikke lett å si! (Bildet under).

Vegar Bollandsås spilte på Havkroa tidlig på kvelden. Bandet hadde først bidratt ivrig på jammen, så både de og publikum var ferdig oppvarmet. Bandet spiller både egne låter og coverlåter, og det låter tøft. Bandet hadde denne gangen med Ragnhild Gylland på vokal.

På Brenneriet var det bandet Underdogs som startet lørdagsunderholdningen. Med dyktige Tony Roast i spissen på vokal og munnspill gjorde de en fin jobb. Og jammen var ikke festivalgeneral Anker Møllerop å se bak trommene også! Bandet spiller hovedsakelig blues og bluesrock, og består av musikere fra Kristiansund og Smøla, i tillegg til Tony Roast, som er engelsk.

Festivalens store trekkplaster i år var svenske Sven Zetterberg Band. Nabolandets blueskjempe er i godt slag for tiden, og tråkket til med stilriktig blues og soul som en avslutning på kvelden og festivalen. Underveis i settet fikk også Geir Bertheussen komme opp en tur med sitt munnspill, og spilte noen låter med bandet. Sven prøvde ut noen nyskrevne låter, og de satt godt, om man skal vurdere ut i fra publikums respons. Sven Zetterberg Band er rett og slett blant de aller beste utøverne av soulblues på disse breddegrader i dag.

På Veiholmen føler man seg velkommen. På en spasertur rundt i været kom vi over et bord mellom et par hus. Der hadde noen satt ut en termos med kaffe, kopper og en pakke kjeks, samt en lapp hvor det stod "Vær så god, forsyn deg"! Er det rart man blir sjarmert! Det var også en liten venne-picnic ute,  der lokale kokker raust bød på herlige smakebiter fra havet. Både hval, kamskjell, reker og bacalao forsvant som dugg for solen.
Den som vil oppleve en festival med hvilepuls, flotte omgivelser og garantert god stemning bør vurdere å ta seg en tur til Veiholmen og Skjærgårdsblues i 2016!

Tekst og foto: Nina Hanssen