Festivalåpning på Notodden i ny hangar

.

Den 28. bluesfestivalen på Notodden ble torsdag kveld offisielt åpnet i den ombygde Hovigs Hangar på torget på Notodden. Robert Sætervik og Nils Åge Nonstad fra NRK var konferansierer på åpningssermonien, som også ble sendt direkte på NRK P1. I løpet av showet fikk publikum servert musikalske smakebiter fra årets festival, samt offisiell åpning og utdeling av bluesprisen. Prisen gikk i år til Daniel Eriksen og ble overrakt av ingen ringere enn Steven Van Zandt (bildet).

Hovigs Hangar har fått tak, blitt større, fått sitteplasser i en tribuneløsning og har nå plass til rundt 6000 personer. I år er det ingen konserter på Brygga, så hangaren er nå festivalens hovedscene. Hangaren er pyntet innvendig med gatebilder fra Beale Street i Memphis, og fremsto på åpningen som en sal som fungerte bra på konsert. Det var godt med folk innenfor, men hangaren opplevdes ikke som trang og overfylt. Det blir spennende å se hvordan det vil fungere på de mest besøkte konsertene.

Notoddens ordfører Jørn Christensen hilste festivalgjester fra inn- og utland velkommen til byen og festivalen. Den offisielle åpningen ble foretatt av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han er fra Porsgrunn, så han har god kjennskap til Telemarks store kulturhappening. I sin tale trakk han sammenligninger på hvordan amerikanske arbeidere migrerte fra Sørstatene til industribyene i nord, og hvordan industrien på Notodden også tiltrakk seg arbeidere fra forskjellige steder. På begge steder oppsto et bluesmiljø, både med utøvere og publikum.

Festivalens høythengende bluespris ble utdelt av Steven Van Zandt. Prisen deles ut til en artist eller organisasjon som har gjort en stor innsats for bluesen. Vinner i år ble Daniel Eriksen, som i en årrekke har livnært seg som bluesmusiker i Norge. Daniel har spilt Norge på langs og på tvers i forskjellige bandformater, og er en av Norges ypperste deltabluestolker og slidegitarister. Han har også besøkt USA flere ganger, og fått spille sin blues på klubber og festivaler også der.
Hans siste plate, Moonshine Hymns, har fått strålende kritikker både i Norge og i utlandet, og i vinter kunne Daniel innkassere en Spellemannspris for nettopp den platen. Van Zandt hadde lyttet på Daniels album, og var full av lovord om platen. Han mente Daniel presenterte amerikansk tradisjonsmusikk på en veldig bra måte. Daniel takket for prisen og var nok både litt overrasket og veldig glad for denne æren. Det er tydeligvis Daniels år i år ! Festivalprisvinneren kan oppleves på flere konserter i løpet av festivalen, og har du enda ikke hørt Daniel spille, så har du altså sjansen nå!

Daniel var også artisten som åpnet det musikalske programmet, sammen med sin makker Stig Sjøstrøm på slagverk. Neste artist var det unge talentet Magnus Berg (bildet over), som bare 19 år gammel er i gang med starten av en karriere som bluesmusiker. Hans plate Cut Me Loose har fått gode kritikker, har ligget i mange uker på amerikanske blueshitlister og Magnus er også nominert til en New Artist Debut Album på det amerikanske Blues Blast Magazine. Magnus Berg har utviklet seg enormt som musiker og er vel verdt å låne et øre til!
Mike Zito var kanskje fjorårets hardest arbeidende musiker, da han var her med bandet Royal Southern Brotherhood. I år er han tilbake med sitt eget band The Weel og gjesteartisten Samantha Fish, som Mike har kjent og jobbet sammen med i flere år. Bandet spilte en av Mike sine låter, Roll On, og låten Bitch On the Road, fra Samantha sin siste plate. (Bildet under).

Konferansier Robert Sætervik fortalte at han så Bob Margolin første gang i konsertfilmen The Last Waltz, der Bob var gitarist i bandet til Muddy Waters. Margolin er denne gang på Notodden for å spille sammen med sønnen til Muddy Waters, Mud Morganfield. Han fortalte også litt om sitt engasjement i The Pinetop Perkins Foundation, som har som mål å hjelpe ungdom i begynnelsen av sin karriere samt eldre musikere på slutten av deres karriere.
Nikki Hill Band spiller på Notodden for første gang i år, og Nikki og hennes mann Matt spilte et par låter, en fra debutplaten samt låten Struttin´ fra deres nye plate som gis ut i disse dager.
Vidar Busk hadde en travel dag torsdag, med presentasjon av sin nye dobbelte Best of-CD og lanseringen av boken om Vidar, kalt Balladen om Vidar Busk. På åpningen spilte en blid Vidar med sine True Believers, denne gangen forsterket med en blåserekke. (Bildet under).

Vidar Busk and His True Believers var også første bandet ut på torsdagskvelden. Bandet var i storslag og publikum strømmet mot scenen da konserten startet. Vidar Busk har et godt grep om Notoddenpublikummet, og det ble spilt låter fra Vidars lange karriere i bluesens tjeneste. Bandet stilte med blåserekke, noe som ga et ekstra løft på scenen. Det ble raskt stor stemning i teltet. Vidar var på hugget og toppet dagen sin med å levere en fantastisk konsert.

Dana Fuchs har mange fans i Norge, og det ble neppe færre etter denne torsdagskvelden. I fjor måtte Dana Fuchs kansellere sin konsert på Notodden pga. dødsfall i familien. I år ble hun invitert tilbake for å gjøre godt for sine norske fans. Dana var høyt og lavt, og gjorde en flott konsert. Høydepunktet var kanskje da hun mot slutten av konserten tok frem gitaren og gjorde Johnny Cash sin udødelige låt Ring of Fire, og dedikerte den til sine to avdøde brødre og sin avdøde far.

Mike Zito med sitt band the Wheel og deres gjest Samantha Fish avsluttet torsdagskvelden i Hovigs Hangar. Bandet til Zito er bunnsolid, med Jimmy Carpenter på saksofon, Rob Lee på trommer og Scot Sutherland på bass. Fish og Zito vekslet på a synge, og vi fikk høre låter fra begges plater.
Bandet leverte en flott konsert for et publikum som etter hvert ble færre. En kald kveld og en lang dag sørget for at det kun var få publikummere igjen i teltet mot slutten.

Tekst: Nina Hanssen

Over: Mike Zito og Samantha Fish. Under Nikki Hill.