Chicago Blues Festival 2015 – et høydepunkt?

.

Festivalen i Chicago har alltid vært stor, eller til og med størst om man bedømmer ut fra publikumsbesøket. Med en tre dager lang festival i en av USAs største byer, og i en av byene med størst tilknytning til sjangeren skulle det vel bare mangle, mener mange. Blant artistene i år var Mud og Big Bill Morganfield.

Chicago har flere store plateselskap, mange bluesklubber og en stor bluesforening. De har i tillegg, historisk sett, hatt enda mer av det nevnte, samt mange enere både blant musikere, låtskrivere og produsenter. Man skal heller ikke glemme at byen fremdeles huser mange viktige artister. 2015-festivalen svingte imidlertid svært i kvalitet, fra langt der nede til nesten helt opp på øverste hylle.

Foruten varierende kvalitet på musikken ble årets festival også preget av svært varierende værforhold, og fredagens besøk lå godt under det vi er vant til. Denne dagen hadde da heller ikke så sterkt program som man kan forvente av en festival som Chicago Blues Festival. Dagtiden gikk stort sett med til å hilse på gamle kjente, og se litt på standene rundt omkring på området. Musikalsk var det kveldskonsertene som fristet mest, med Zora Young, Clarence Carter og Syl Johnson. Zora Young som vanligvis leverer gode konserter virket litt slapp og leverte ikke det hun pleier. Forventningene til Clarence Carter og Syl Johnson var lagt ganske høyt ut fra forhåndsomtaler, og når da heller ikke de innfridde gikk undertegnede ganske mismodig tilbake til hotellet. Dette kunne heldigvis bare gå en vei, – oppover.

Lørdagens program var langt bedre, og sto mer i stil med det man er vant til i bluesbyen ved bredden av den mektige Lake Michigan. Her var både gammelt og ungt blod samlet og flere av de unge viser at det er håp også i fremtiden, for oss som liker sjangeren. Jamiah “On Fire” and the Red Machine, Marquise Knox, Jarekus Singleton og Shawn Holt & the Teardrops på Crossroads-scenen, Vickie Baker på Jackson Mississippi-scenen og Austin Walkin' Cane, Lurrie Bell og Paul Oscher Trio på Pepsi Front Porch, joda visst er det bluesfestival i Chicago også i 2015. Når da kvelden ble avsluttet med Toronzo Cannon, Shemekia Copeland (som erstatning for Taj Mahal) og Buddy Guy er fredagens nedtur glemt, og stemningen er tilbake på topp.

Siste dag av årets festival sto i hundreåringenes tegn. Brownie McGhee, David "Honeyboy" Edwards, Johnny Shines, Rosetta Tharpe, Willie Dixon og sist, men ikke minst McKinley "Muddy Waters" Morganfield skulle alle hedres på ulike sett. Eneste utelatte var en viktig bidragsyter som Les Paul, mannen som gjorde suksess med sin Gibson-modell.

For dere som ønsker å høre mer om festivalen og om hedringen av blueshistoriens 100-åringer anbefaler vi en titt i neste nummer av ditt favorittmagasin, Bluesnews.

Tekst og foto: Harald Olsen

Buddy Guy er fremdeles sjefen i Chicago, og han leverte bedre enn på lenge her på hjemmebane.

The Chief fikk dessverre alt for kort spilletid da han gjestet Billy Branch and the Sons of Blues.