Platinaselgende gatesanger besøker Norge

.

En tidligere hjemløs, pensjonert gatesanger fra Nashville er blant artistene på Pokalen, Vulkan i Oslo den 24. juni på arrangementet Rolling Rootsy Revue. I fjor ble noen kjent med ham på Buckleys, andre på Karl Johan. Senere i sommer skal han stå på samme scene som Kurt Nilsen under countryfestivalen i Seljord.

Med en stemme som treffer midt i bluesregisteret – til tross for at han er en ihuga countrymann  – ble han oppdaget av de svenske artistene Jill Johnson og Magnus Carlson i programmet "Jills Veranda" som ble innspilt i Nashville. Et år senere har han solgt til platina og gull. Vi traff ham på Oslo Bluesklubb på Buckleys og ruslet en tur på Karl Johan.
Vi spør ham om han er så uberørt som han gir inntrykk av å være.

- Jeg hadde ikke kunnet gjøre dette for 20 år siden, sier Doug Seegers som har tatt frem gitaren og synger i lokalet til =Oslo. - Noen ganger, når jeg prater med noen som er litt misunnelige på min tilværelse som nykter, sier jeg at de må finne et nytt territorium.

Doug har bestemt seg for å gjøre alt han kan ut av sjansen han har fått. Det ryktes at han har skaffet seg hus, men hittil har han delt turnélivet med et enkeltrom i Bordeaux, en stille forstad nord for Nashville. Det er en stund siden Doug Seegers pleide å sitte med gitaren utenfor Grand Ol Opry og drømme.

I 1978 startet han og noen venner bandet "Angels in Overdrive" og ga ut en singel et par år senere. Side A holder mål den dag i dag. Vinylen kom i bare i et par hundre eksemplarer.
Først da han fylte 62 ble drømmene hans oppfylt. Han har stått på scenen i Grand Ol Opry, blitt gjenforent med Buddy Miller som han reiste fra pub til pub sammen med på 70-tallet og han har fått Emmylou Harris med på en sang på albumet "Going Down To The River". Det er også tittelen på låta han ble kjent med og som har ført til sammenligninger med Woody Guthrie. Han sier han er verdens lykkeligste mann, og lykketreffene er mange: Han er nominert som Årets nykommer, albumet toppet de svenske listene - og nylig ble han invitert opp på scenen med Jackson Browne i Stockholm. De traff hverandre første gang på undergrunnen der Doug satt med gitaren, stemmen og hatten opp-ned.

I Sverige har han spilt over 70 konserter, har vært med på TV-show og blitt portrettert i en dokumentarfilm. I Norge kan han sitte helt uforstyrret på Karl Johan og synge med sår vibrato i stemmen. Om sitt møte med Jill, hans svenske skytsengel, som han kaller henne, sier han:
- Jeg visste ikke hvem som sto foran meg, og spesielt ikke at hun var en kjent sanger i Sverige!

Låta han ble kjent med er en selvkomponert blues spilt inn i legendariske Cash Cabin Studio. Det ble bygget i 1978 og er stedet der Johnny Cash og June Carter Cash spilte inn det meste av sitt materiale. De som var tilstede under Seegers innspilling har skildret en mann som gikk rett inn i rollen, uten nerver, og sikker på hvordan han ønsket det skulle låte.

Livet til Doug Seegers har vært en blues.
- Jeg vokste opp med country, sier han, - begge foreldre spilte i band, men faren min stakk av med en groupie. Narkotika og rus har stanset meg, forklarer mannen som havnet under broene i Nashville. Han hadde verken pass, mobiltelefon eller bankkkonto da han ble hentet til et turnéliv i Skandinavia.

Vi blir avbrutt i samtalen av felespiller og manager Babs Lamb som kommer bort. - Du må skifte, sier hun.
Det er 15 minutter til de skal på scenen.
- Jeg beklager, sier Doug. - Jeg beklager så mye.
- Hva beklager du? spør en overrasket journalist.
- Jeg beklager at jeg ikke har mer tid, svarer Doug.

Han og svenske Jill er ute med nytt album "In Tandem", og en singleutgivelse har det også blitt, "From Boulder to Birmingham". I likhet med alt den nå 63-årige Doug rører ved for tiden føyk albumene helt til topps på listene i nabolandet, der de ikke kan få nok av den ydmyke amerikaneren med cowboyhatt.

Og hva skjer videre? spør vi.
- Nå planlegges en juleplate med coverlåter for fansen, og en ny soloplate påbegynnes i februar og skal ut i april neste år.

Svenskene sier "Jihaa!". Om nordmennene kommer etter gjenstår å se.

Du kan høre Doug Seegers i Norge disse datoene: 24. juni på Vulkan, Oslo. 25. juni i Trondheim. 24. juli i Halden og på countryfestivalen i Seljord den 25.juli.

Tekst: Tove Andersson - Foto: Gregg Roth