En mektig sjel har gått bort

.

Mannen med den store stemmen har gått bort. Etter noen måneders sykeleie kom meldingen om Sam McClains bortgang den 16. juni. "Mighty" Sam McClain begynte å opptre så tidlig som i 1958, har gitt ut 17 album og mottatt en rekke priser. Han har de senere årene blitt regnet som en av de fremste sangerne innen klassisk soul.

Sam McClain (15. april 1943 – 16. juni 2015), født Samuel, vokste opp i morens gospelkirke i Monroe, LA i bibelbeltet. Han opplevde å gå fra hjemløshet i Pensacola til Spelemannsnominasjon med Knut Reiersrud i Norge. Nå har gitarguruen og souljuvelen en ny utgivelse på gang , men denne gangen får ikke Sam nyte applausen. I desember i fjor ble han diagnostisert med kreft. I april kom et enda større tilbakeslag. Den mektige sangeren ble rammet av slag som lammet halve kroppen.

Sam McClain er mannen med den mektige stemmen som fikk Knut Reiersrud til å stoppe opp utenfor platesjappa på Notodden og spørre «Hvem er den mannen?» Senere har de to opptrådt sammen med stor suksess ved mange forskjellige anledninger. Under deres konsert på Notodden Bluesfestival beveget de publikum på en slik måte at godt voksne menn måtte tørke tårene underveis.
McClain har blitt  sammenlignet med Solomon Burke og Percy Sledge, og er en av de siste soul- og gospelgigantene som opplevde borgerrettsbevegelsen i 1964. McClain hadde stumpet røyken og skrudd korken på flasken godt igjen, men oppnådde aldri den popularitet han fortjente.

I 1996 startet han McClain Productions og utga musikk på eget plateselskap, Mighty Music. Betcha Didn't Know (2009) ble nominert til beste Soul/Blues Album 2010. Trass i solide utgivelser som Sledgehammer Soul and Down Home Blues og Journey and Joy & Pain, kom han karrieremessig aldri dit ønsket å være. Han deltok på "Hubert Sumlin Blues Party" og involverte seg i sosialt arbeid for hjemløse, 'Give US Your Poor’ og oppnådde en W.C. Handy-nominasjon, men fikk aldri oppleve at det "tok av".
Et norsk prosjekt dukket opp; Knut Reiersrud og Mahsa Vahdat, iransk sanger og en forkjemper for ytringsfrihet for kunstnere. Sammen deltok de på en ulovlig innspilling i Teheran i regi av Kirkelig Kulturverksted i Oslo, et prosjekt som førte til albumene” Songs from a Persian Garden” og” Scent of Reunion”. Mahsa Vahdat er med sin søster Marjan forøvrig portrettert i den ferske filmen «Sisters» av norsk-pakistanske Deeyah.

Med «Too much Jesus, Not enough Whiskey» ble han nominert i tre kategorier av Blues Foundation i Memphis i 2013: Soul/Blues Male Artist, Soul/Blues Album of 2013, Song of the Year.
- Jeg kan takke Notodden og alle de fantastiske menneskene, Knut Reiersrud og Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted som alle har spilt en rolle i suksessen, fortalte han ydmykt.

Når «Tears of The World» med Knut Reiersrud kommer ut på Kirkelig Kulturverksted i august, handler det om glede, medmenneskelighet og fellesskap; å riste av seg bekymringer og sorg.  
- Slik var Guds plan, sa Mighty Sam da han besøkte Oslo. - Da jeg sluttet å drikke, mistet jeg mange venner. De synes det ble ”Too much Jesus, not enough whiskey”, lo han.
Han ville tro på noe som er større enn mennesket, sa han - og la sjelen i bluesen - som alltid handlet om å nå inn i hjerterota til lytteren med et budskap.

Tekst og bilde over: Tove Andersson

Knut Reiersrud og Sam McClain. Pressebilde fra Kirkelig Kulturverksted (foto: Marianne Lystrup).