Girl power på Dark Season Blues

.

Den 12. bluesfestivalen i Longyearbyen ble en stor suksess. Fulle hus, mange gode artister og en stor andel tilreisende bluesfans bidro til å farge byen i blått denne helgen, selv om værgudene hadde hengt opp grå skyer og skrudd vinden på ganske så frisk bris. Diunna Greenleaf (bildet) var en av damene som imponerte publikum på verdens nordligste bluesfestival helga 23.-26. oktober.

Festivalen skal ha ros for å ha booket mange flotte, sterke og dyktige damer i år. Heidi Solheim, Rita Engedalen, Betty Fox, Gráinne Duffy, Danielle Schnebelen, Monika Nordli og Diunna Greenleaf er en solid samling med artister som representerer bluesbasert musikk i forskjellige utgaver.

Danske Thorbjørn Risager og hans Black Tornados besøkte Dark Season for første gang.

Torsdag og fredag kveld var det konserter på pubene i sentrum av Longyearbyen, Kroa, Svalbar og Barentz Pub. Så var det bare å velge mellom hardtsvingende soulblues fra danske Thorbjørn Risager og hans Black Tornados, americana-toner fra ORBO, gjensyn med Trampled Under Foot og alle de andre konsertene. Det ble harde valg å ta, for noe må dessverre velges bort. Men bandene spiller flere ganger i løpet av festivalen, så det blir en sjanse til å høre de alle etter hvert.

Buddy Whittington og Trond Olsen Band.

Fredag og lørdag var det også bluesbrunsj i Barentz Pub, med musikk og Øyvind Rønnings artistintervju med Diunna Greenleaf.
Trond Olsen Band fortsetter sitt samarbeid med gitaristen Buddy Whittington, som har 15 år i John Mayalls band bak seg. De ser ut til å kose seg sammen på scenen, og leverer flotte konserter. Trond har også med seg en helt fersk CD, der Buddy også bidrar.

Billy T Band stilte med dame i besetningen denne gangen, sangerinnen Betty Fox (bildet over) fra Florida. Den unge damen besitter en stemme som overrasket mange, og hun gjorde en fabelaktig jobb sammen med Billy og bandet.
Magnetic North hadde tatt med seg sine gjester Sven Zetterberg og Barrelhouse Chuck til Svalbard og deres fantastiske samarbeid fortsatte.
Norgesfavorittene Trampled Under Foot har lenge ønsket seg å spille på Svalbard, og fikk endelig sjansen nå under deres avskjedsturne som TUF.
Fredag og lørdag var det også bluesbrunsj i Barentz Pub, med musikk og Øyvind Rønnings artistintervju med Diunna Greenleaf.

Sven Zetterberg, Barrelhouse Chuck og Magnetic North Band på Huset.

Barneblues
Barna blir også tilgodesett med blues under festivalen. Denne gangen var det ORBO og Jace Everett som spilte for skoleungene, mens Monika Nordli og Steinar Albrigtsen spilte for de små i barnehagen.
I tillegg hadde Heidi Solheim tatt med seg sin Dinosaus-forestilling, som ble spilt lørdag formiddag. Kulturhuset var fullt av forventningsfulle barn, og de gikk ikke skuffet hjem. Heidis forestilling gir barna en fin innføring i både rock og blues, og den har også mange gode poenger, både for barn og voksne. (Bildet under).

Ny akustisk scene
Festivalen hadde i år en ny scene, nemlig Mary Anns Polarrigg. Lørdag ettermiddag ble det her arrangert en singer/songwriter-konsert med Monika Nordli, Steinar Albrigtsen, Tom Pancheco og Ole Reinert Berg-Olsen (ORBO). At det var populært var tydelig, lokalet var stappfullt av folk. De fikk høre fire artister som alle hadde historier å fortelle og sanger å synge. En flott konsert og hyggelig setting med lun humor og personlige historier. Denne scenen bør absolutt bli værende på programmet.

Gruvebluesen
har blitt en tradisjon lørdag ettermiddag, og i år var det Magnetic North som ikledde seg varmedresser før de dro i gang sin eminente tolkning av bluesen. De som ikke ville ut i kulda, kunne høre Morten Omlid og Jostein Forsberg på byens minste konsertsted, nemlig Karlsberger pub.

Bryllup
Andre dro til kirken, der leder av Norsk Bluesunion, Bitten Svendsen, giftet seg med sin kjære Gøran Stensrud. Det ble en vakker vielse, med musikalske innslag fra flere av festivalartistene, som hadde tilbudt seg å stille opp for brudeparet.

Fest på Huset
Den store konserten under polarbluesen er lørdagskonserten på Huset. Ærverdige gamle Huset, som i årevis var Longyearbyens kulturhus og felles møtested for både gruveslusker og papirflyttende funksjonærer, ligger litt utenfor selve sentrum av byen oppunder fjellet. Det finnes to scener, en stor scene oppe og en mindre i puben nede. Her avløser bandene hverandre hele kvelden, og alle artistene på festivalen spiller denne kvelden. Artisten som dro flest folk denne kvelden var nok Diunna Greenleaf, som holdt et fabelaktig show. Med et knallsterkt band i ryggen bergtok den ferme Texasdamen publikum fullstendig.

Gospelkonsert
Søndag kveld er en gospelkonserten i kirken fast post i festivalprogrammet. Denne konserten er alltid svært populær og alltid utsolgt. Så også i år, da Diunna Greenleaf og bandet hennes, Blue Mercy, hadde fått spillejobben.
Greenleaf er vokst opp med gospel, og var et naturlig artistvalg for denne konserten. Med seg som gjesteartist har hun fått Reidar Larsen, som trakterte pianoet. Diunna tar oss med på en musikalsk reise tilbake til sine røtter, og hun serverer en personlig og dyp gospel. Musikken og stemningen berører virkelig folk, dette ble en sterk og stor opplevelse for mange. På avslutningsnummeret ble Trond Olsen og Bill Troiani resolutt hanket inn for å traktere tamburinene, og sammen med Diuanna tok de en god runde blant publikum i den fullsatte kirken.

Diunna Greenleaf og Reidar Larsen på kirkekonserten.


Jam session med "girl power"
Festivalen ble avsluttet med en stor jam på søndag kveld. De av festivalens artister som er igjen stiller opp, og de ser ut til å kose seg med muligheten til å få spille med de andre artistene. Nye musikalske sammensetninger oppstår hele tiden, og det oppleves som friskt og spennende. En gjesteopptreden av det lokale bandet Howlin Huskies ble godt mottatt.
Avslutningsvis er det damene som ruler scenen. En knallsterk kvinnerekke med Diunna Greenleaf og Betty Fox på vokal og Danielle Schnebelen på bass og vokal bringer publikum i ekstase og det koker i lokalet. Girl power!
Når siste note er spilt må instrumenter pakkes ned i en fart, for snart går flybussen til nattflyet til fastlandet. Trøtte men lykkelige tumler noen på bussen, mens andre finner veien til en varm dyne og noen timers søvn før mandag morgen melder seg.
Alle er enige om at årets festival har vært svært innholdsrik, og mange vurderer allerede å komme tilbake neste år. Svalbard gjør noe med folk!
Les mer om festivalen i neste nummer av Bluesnews.

Tekst: Nina Hanssen

Jam session søndag med Håkon Høye, Betty Fox, Diunna Greenleaf, Trond Olsen og Danielle Schnebelen.

Under: Danielle Schnebelen fra Trampled Under Foot.