Vellykket maritim bluestur

.

Et nytt bluescruise med Color Magic gikk av stabelen 16. -18. oktober. Sammen med Color Line sto igjen årets bluesprisvinner på Notodden, Jan Tore Lauritsen, bak en vellykket maritim bluestur med god musikk og god stemning.

Bluescruise på Color Lines båter til Kiel ser ut til å ha blitt en halvårig tradisjon, med tur både på våren og høsten. Oppslutningen er god, så det er tydelig at det er et marked for dette. Og at publikum finner bluescruisene behagelig, er lett å forstå. Ingen klamme telt, ingen festivaldoer, enkel bestilling, - når båtbilletten er kjøpt så er alt på plass. Med lugar noen etasjer over hovedscenen, god mat og drikke innen rekkevidde, bra musikk og blide medpassasjerer er oppskriften på et behagelig opphold klart. Det er tydelig at mange vennegjenger har cruiset som en fast tradisjon, og mange kjenner hverandre fra tidligere cruise, ser det ut til.

Årets utgave av bluescruiset bød på musikk fra Stina Stenerud & Her Soul Replacement, JT Lauritsen & the Buckshot Hunters, denne gangen forsterket med munnspilleren Billy Gibson, Booze Brothers, Marcus Løvdal Band og Magnetic North, forsterket med Sven Zetterberg og Barrelhouse Chuck. Ronny Aagren og Kim Therkildsen styrte den populære jammen i puben.

Stina Stenerud & Her Soul Replacement stilte på cruiset med utvidet besetning.

Så fort det er kastet loss fra Filipstadkaia torsdag er festen i gang. Skipets pub er smekk full, og allerede klokken tre starter første konsert. Det er de svenske bluesrock-veteranene i Booze Brothers som starter ballet, og de gir jernet fra første stund. Tung, gyngende bluesrock er bandets varemerke, og det går rett hjem hos et feststemt publikum. Ja, kanskje bortsett fra noen villfarne tyske turister på vei hjem fra Norgesferie, som flyktet ut av nattklubben med fingre i ørene og et fortvilet uttrykk i øynene!

I puben kom jammen i gang, og den er populær. Jamvertene Ronny og Kim har en jevn strøm av gjester som vil være med å spille. Her kommer både noen av artistene på cruiset, samt publikum som koser seg når de får muligheten til å spille blues sammen med andre.

Det spilles blues fra tidlig kveld til langt på natt. Dansegulvet i den store konsert- og teatersalen er stadig fullt, og mange setter pris på å ha litt plass å utfolde seg på. Enkelte bar nok noe preg av å ha gått raskt og hardt ut fra start, og la seg tidlig, men det var bra med folk igjen da kveldens siste band gikk på scenen.

Kiel ønsket fredag formiddag velkommen med varmt vær, og byens uteserveringer fyltes raskt med nordmenn og tyskere som vil nyte en av høstens kanskje siste fine dager ute med en forfriskning. En del forsvinner til faste besøk på Löwenbrau eller andre kneiper med tysk kraftkost og øl i seidler. En kraftig regnskyll jager etter hvert folk innendørs eller tilbake til båten.

Sven Zetterberg, Barellhouse Chuck og Magnetic North Band.

Fredag kveld bød programmet på de samme bandene som torsdag, men i litt annen rekkefølge. Det er fint, da får man med seg alle bandene på båten.
Det bandet som det knyttet seg mest interesse til, var nok det sammensatte nordiske bandet Magnetic North, svenske Sven Zetterberg og den amerikanske pianisten Barrelhouse Chuck.  Her er mange nasjonaliteter samlet i ett band. Magnetic North består av musikere fra Sverige, Danmark, Finland og Norge, og sammen med gjestene er det altså seks musikere og fem nasjonaliteter på scenen. Noen øving ble det ikke tid til, og da bandet gikk på scenen hadde de faktisk  overhodet ikke spilt sammen! Men det skulle ingen tro, for disse karene kan sin Chicagoblues. Gitaristene i Magnetic North, danske Ronni Boysen og finske Tomi Leino, bare gliser før konserten, og bedyrer at de gleder seg til tross for at de enda ikke vet hva de skal spille om få minutter.
– Dette holder musikken fresh, det er bare spennende. Vi liker en utfordring!

Det ser ut som bandet og gjestene storkoser seg sammen, og de bekrefter også etterpå at akkurat det gjorde de. Og det gjorde også publikum som fikk oppleve denne sammensetningen. Det satt som ei kule. Sven Zetterberg trakterte munnspill og vokal og det slår oss at denne eminente musikeren virkelig koser seg med å spille i denne settingen. Her satt smilene løst!

Unionsbandet Marcus Løvdal Band (bildet over) imponerte mange om bord. De har blitt skikkelig varme i trøya nå, og er inne i siste del av sitt år som Union Bluesband. De holdt to glimrende konserter om bord og skaffet seg med dem nye fans.
Det er en stund siden munnspilleren Billy Gibson har vært i Norge nå, og det var tydelig at mange hadde savnet han. Sammen med årets bluesprisvinner på Notodden, JT Lauritsen og hans Buckshot Hunters, leverte han to flotte konserter. Billy er som kjent en fremragende munnspiller og en god entertainer, og han skuffet ikke sitt publikum denne gangen heller. Det ble kun en snarvisitt til Norge for Billy denne gangen. Etter cruiset ble det konserter i Oslo og på Lillestrøm, før han fant veien til flyplassen igjen. Hjemme i Memphis legger han for tiden siste hånd på en CD med sitt nye band, The RVs. Det er allerede sluppet en singel, og CD-en Progress Trap er ventet i løpet av kort tid. (Bildet under).

Stina Stenerud leverte to praktfulle konserter om bord. Hennes repertoar sitter nå som et skudd, og denne gangen fikk vi gleden av å høre den store versjonen av bandet. En tight blåserekke og to korister gjør at det svinger voldsomt. Koristene var plassert på en ”hylle” bak bandet, veldig kult og veldig Motown-aktig. Stina selv har blitt en fullblods souldiva, som styrer bandet og  sjarmerer publikum med glimt i øyet og en voldsom energi.
19.- 21- mars neste år går neste bluescruise av stabelen, og spennende navn er allerede på plakaten.

Tekst og bilder: Nina Hanssen