Hektisk helg på Notodden

.

Den 27. utgaven er Notodden Bluesfestival er historie. Bluesfans fra fjern og nær koste seg med deilig musikk fra torsdag til søndag. Høydepunktene var mange, men arrangørene kunne nok ønsket seg mer enn 16.000 solgte billetter i løpet ev helgen. Bildet: Headlineren Delbert McClinton hadde med seg norske Heidi Solheim som gjest på bryggekonserten. (Foto: Roald Jungård).

Ekstra stor stas var det nok for festivalleder Jostein Forsberg og hans stab endelig å kunne ønske publikum velkommen inn i den nye storstuen Bok & Blueshuset nede ved Heddalsvannet, et bygg byens bluesmiljø har kjempet for knallhardt og lenge for å få på plass. Nå står bygget der, og det kommer til å bli en stor berikelse for festivalen i årene som kommer.

Med nye scener og fasiliteter dukker det også opp noen utfordringer. Finner publikum fram? Hvor er inngangen? Hvor er scenen? Union Bluescup var i år flyttet fra Hovigs Hangar på torget til den flotte nye scenen i Bok & Blueshuset. Det som skjedde var at folk møtte opp på torget som tidligere år for å sjekke ut ungdommens musikalske ferdigheter, noe man har gjort i mange, mange år uten å måtte betale inngang. I Hovigs Hangar ble man både fredag og lørdag formiddag møtt med krav om 200 kroner i inngangsbillett, riktignok til herlige konsertpakker med JT Lauritsen & Buckshot Hunters, Amund Maarud og Spoonful of Blues. Lørdag var det A Contra Blues fra Spania, Ruf Records Blues Caravan med Albert Castiglia, Laurence Jones og Christina Skjølberg på gitar, samt Valentourettes som sto på plakaten.
Konsertene som tidligere gikk på dagtid på Tapperiet var flyttet til hangaren, men dessverre ble ikke Tapperiets store publikum med på flyttelasset. Et band som A Contra Blues måtte åpne sin konsert foran 25 tilskuere i den mektige hangaren. Da spanjolene avsluttet sitt sett var tilskuertallet doblet til 50. Det var litt bedre da gitaristene fra Ruf Records Blues Caravan entret scenen senere, men ikke mye.

Fredagens pakke med norske storheter trakk heldigvis litt flere innfor portene, men nede i Bok og Blueshuset var det tilnærmet katastrofe. Svært, svært få tilhørere hadde nemlig funnet veien til gratiskonsertene med de innledende rundene av Union Blues Cup. Heldigvis ble det noe bedre under finalerundene lørdag. Dette blir en utfordring foran neste års festival.

Høydepunkter
Nok sure miner. Musikalske høydepunkter står alltid i kø på Notodden, såpass mange at det er umulig å få med seg alle godbitene. Fredag kveld måtte folk velge mellom å høre heltene i Royal Southern Brotherhood i Hovigs Hangar eller mektige Nick Moss Band i Bok og Blueshuset. Lørdag måtte folk velge mellom Exile On Royal Street i hangaren eller Super Chikan på Klubb Teledølen.
Sånn blir det bare på en festival av NBFs størrelse.

Over: Super Chikan & band på Teledølen. Under: Keb Mo Band i Hovgs Hangar.


Stjerne kom og stjernene leverte
Et tidlig høydepunkt var Keb Mo sin delikate konsert i hangaren torsdag kveld. Maken til stilsikker artist og potent band skal man lete lenge etter. Avslutningslåten hvor Keb Mo lot de tre andre i bandet slippe til ved å synge hvert sitt vers, var toppen av kaka.

Deretter kom rockerne i Rival Sons på scenen, og de beviste til fulle hvorfor de hylles som de nye store innenfor bluesrock-sjangeren. Med sin Led Zeppelin-aktige og riffbaserte kruttpakke utstrålte Rival Sons en herlig intensitet på scenen. Vokalist Jay Buchanan og gitarist Scott Holiday leverte sammen med resten av bandet en drivende konsert som fikk fram ståpelsen hos elskerne av kraftrock som dette. (Bildet under).

Proft show med «doktoren»
Rosanne Cash leverte en variert og flott konsert tidlig fredag kveld i hangaren.
Hugh Laurie, eller Dr House om man vil, og hans Copper Bottom Band skapte en fantastisk stemning på Brygga tidligere på dagen. Laurie fikk i etterkant slett kritikk for sitt show i Dagbladet, men det var ikke mange som kjente seg igjen i den beskrivelsen. Hugh Laurie er skuespiller og entertainer. Piano kan han så visst spille også. Samtidig sang han i et toneleie som kledde låtene. Det spesielle med hans konsert på Brygga var måten showet ble presentert på, med humor snert og sjarm. Det var proft gjennomført, og backingbandet besto av fantastiske musikere og sangere. I sum ble det en både annerledes og meget trivelig stund sammen med den godeste doktoren på Brygga.

Kanselleringer
Jostein Forsberg og hans stab hadde det ikke helt lett i forkant av årets festival. Først forsvant Walter Trout fra plakaten som følge av hans levertransplantasjon. Rett før festivalen forsvant jammen også headlineren Gregg Allman ut med sykdom. Heldigvis steppet Delbert McClinton inn på kort varsel som erstatter. Som om ikke dette var nok måtte også Dana Fuchs melde forfall rett i forkant av festivalen.

Delbert har vært på Notodden før, og han leverte varene til fulle sammen med Royal Southern Brotherhood, Reidar Larsen og Heidi «Pristine» Solheim i lørdagens konsert på Brygga.
Før den tid hadde Hellbillies og Notodden Road Show banet vei på festivalens største scene.

I løpet av festivalen ble avdøde Johnny Winter og Solomon Burke hedret med egne steiner i Notoddens egen Blues Walk Of Fame. Det samme ble de norske storhetene Reidar Larsen og Notodden Bluesband.

Tilbake til musikken. Nick Moss Band leverte to fantastiske konserter i Bok og Blueshuset. Gitarist Moss med vokalist Michael Ledbetter i spissen er noe av det aller ypperste blant bluesband som reiser rundt på veien i 2014. Nick Moss Band spiller fletta av det aller meste. Hurra. (Bildet under).

Notodden Bluesfestival lever i beste velgående. Jostein Forbergs og hans gjeng har sine utfordringer, men de blir garantert tatt tak i. 16.000 solgte billetter er nok i underkant av hva arrangørene håpet på. Forhåpentligvis kommer de likevel i mål økonomisk. Det store og også tilbakevendende spørsmålet blir: Hvordan skal festivalen få flere tilreisende gjester til å løse billett? Om så til bare en eneste konsert. Byen syder. Ølteltene er stappfulle hele helgen. Dessverre er ikke alle like opptatt av musikken. Noen av ølhundene må da kunne lures inn på konserter? Det er iallfall lov å håpe.

Den 27. festivalen i rekken er historie. Hektiske dager med deilig musikk fra 12.00 på formiddagen til 02.00 på natta ligger bak oss. Nå kan vi leve på gode musikalske minner og begynne å glede oss til neste års bluesfest i bluesbyen. På gjensyn, alle bluesvenner.

Tekst: Freddy Toresen
Bilder: Roald Jungård