Blueskollektivet vant Union Bluescup

.

Blueskollektivet gikk av med seieren i årets utgave av Union Bluescup. Finalen ble avholdt i Bok og Blueshuset under Notodden Bluesfestival, der sju band konkurrerte om å bli Norsk Bluesunions turnéband i 2015. Vinnerbandet består av medlemmer i begynnelsen av 20-årene fra Nord-Norge og Østlandet: Remi André Slotterøy (vok/git), Fredrik Stanghov (pia), Therry Johannesen (git), Gard Figenschou Eriksen (bass) og Magnus Hoem (tr). Vi gratulerer!
(Foto: Rune Endal).

Finalen i Union Bluescup ble for første gang avholdt på scena i det nye, flotte Bok og Blueshuset på Notodden. Tidligere har unionscupen vært arrangert på scena ved torvet, Hovigs Hangar. Det var i år 16. gang Norsk Bluesunion arrangerte bandkonkurransen, der vinneren blir belønnet med turné rundt om i norske bluesklubber og opptredener på en rekke festivaler.

Sju band stilte til start i de innledende rundene fredag. Først ut var The Jelly Roll Men, en bluestrio fra Toten med tradisjonell blues på repertoaret. Andre band ut var Bendik Bergestig & The Holy Spirits fra Oslo, et bluesband som også har deltatt ved et par anledninger tidligere. Videre fikk vi høre tre band fra Trøndelag, bluesrock-trioen Tin Pan Alley fra Steinkjer, det rocka bandet Steve Cooling fra Flatanger og det svært unge bandet Sticky Forks med medlemmer fra Melhus og Trondheim. Den hardtslående trioen Skogmus har vunnet regionsuttaket under Dalane Bluesfestival to år på rad, mens det siste bandet som var kvalifisert, Blueskollektivet, spilte kun eget materiale og var eneste band med norske tekster.
Fire av bandene ble valgt ut av en jury til hovedfinalen lørdag ettermiddag. De fire som gikk videre var Tin Pan Alley, Steve Cooling, Sticky Forks og Blueskollektivet.

The Jelly Roll Men fra Toten var med sin tradisjonelle bluesstil cupens mest bluesa innslag. Fra v. Kent Erik Thorvaldsen, Robert Skoglund og Thomas Grim Thorvaldsen. (Foto: Rune Endal).

På lørdag hadde langt flere folk funnet veien til Blueshuset enn dagen før, og det ble etter hvert god stemning i det nye flotte konsertlokalet. Det fylte seg også opp med folk i serveringsområdet utenfor Blueshuset der det var satt opp høyttalere slik at folk kunne sitte ute i sola og følge med på hva som skjedde på scena.

En jury på tre personer skulle avgjøre hvem som skal være Union Bluesband i 2015. De tre betrodde personene var Per Oskar Olsen, Stein Stokke og Big Mama Montsee. Juryleder Olsen har vært aktiv med forskjellige roller i det norske bluesmiljøet helt siden 70-tallet. Stein Stokke er en sanger og munnspiller fra Lillestrøm med bakgrunn fra bl.a. bandet Solid Comfort. Tredje jurymedlem var den spanske sangerinna Big Mama Montse, som også er styremedlem i den europeiske bluesunionen.

Steve Cooling var først ut av de fire finalistene. Bandet spilte kun selvlagete låter, og rocken roll-repertoaret ble energisk framført anført av den gode og vitale sangeren Jens Martin D. Olsen.
Sticky Forks var konkurransens yngste band med medlemmer fra 14 til 16 år. Bandet med sangerinna Hedda Mathisen i front framførte selvlagde låter godt innafor blues-sjangeren, shuffle, 6/8-blues og swing. Dommerne kommenterte at det var imponerende at musikerne i så ung alder allerede hadde skjønt "blues-språket". Bandet hadde alderen betraktet to gode gitarister og godt komp. Bandet var flinke til å bruke dynamikk og til å henvende seg til publikum. De hadde med sin egen lille fanklubb som bidro til at de fikk stor respons fra salen.
- Vi tror ikke det er mange band i Norge på denne alderen uansett sjanger som har kommet så langt som dere, var en uttalelse de fikk med seg fra juryen.
Det tredje bandet, Tin Pan Alley, var en klassisk bluesrocktrio med tydelig inspirasjon fra bl.a. Hendrix og Stevie Ray. Dommerpanelet påpekte av de som bluesrocktrio hadde valgt den mest krevende stilen. Det er svært vanskelig å gjøre en powertrio musikalsk interessant og det kreves mye av de tre på scenen, spesielt av sangeren og gitaristen som skal "bære" det hele. Juryen ga likevel trioen ståkarakter for sine musikalske prestasjoner.

FINALEBAND: Steve Cooling: Jens Martin D. Olsen, Sondre Johnsrud, Kim Aakervik. Mads Fallet og Amund Johnsrud.

FINALEBAND: Sticky Forks. Johannes K. Brevik, Sondre R. Holthe, Hedda Mathisen, Jonas B. Skånøy og Martin Brandvik. (Foto: Rune Endal).

FINALEBAND: Tin Pan Alley: Andreas Moe, Eirik Rystad og Morten Øksns. (Foto: Rune Endal).

Bandet som fikk høyest karakter og ble kåret som vinnere av Union Bluescup 2014 var altså kvintetten Blueskollektivet. Bandet var det eneste med norske tekster, og de ble også favoritter blant store deler av publikummet. De spilte rocka, energisk blues levert sammen med tekster med godt innhold. Det hele ble svært godt formidlet av den scenevante sangeren Remi André Slotterøy.

Vinnerbandet Blueskollektivet sammen med NBU-leder Bitten Svendsen og juryleder Per Oskar Olsen.

At valget falt på Blueskollektivet ble begrunnet på denne måten av juryen:
- Bandet har veldig gode selvkomponerte låter. Det var tekster med mening og de er på norsk. Det er faktisk en sjeldenhet å høre blues på norsk. Det var et veldig kompakt sound – tydelig at dere har spilt mye sammen – og det musikalske nivået er høyt på samtlige. Det var god kommunikasjon i bandet med mye luft. Remi er et naturlig midtpunkt. Han er en vokalist og gitarist med stort talent. Bandet har satt sammen et godt komponert sett med gode låter i rett rekkefølge. Bandet har en bass-spiller som er meget synlig, og det var god kontakt med publikum. Dere er på rett vei - bare fortsett, avsluttet juryleder Per Oskar Olsen på vegne av juryen for Union Bluescup 2014.

Vi gratulerer Blueskollektivet og ser fram til å møte dem som unionsband neste år.

Manglende skilting av bluescupen og det faktum at Blueshuset var nytt av året for de fleste tilreisende gjorde sitt til at cupen ikke samlet fullt så mange tilhørere som tidligere år. Riktignok var det bra med folk og lokalet var nokså fullsatt mot slutten av arrangementet lørdag. Neste år vil antagelig publikum være bedre kjent med Blueshusets beliggenhet og finne lettere fram til cupen og alle de andre arrangementene og konsertene som holdes der.

Bluesunionen gjennomførte et knirkefritt arrangement med innslag fra scena av NBU-leder Bitten Svendsen og konfransier Gøran Stensrud. På loddsalget begge dagene kunne publikum vinne billetter og pass til en rekke av landets bluesfestivaler og bluesklubber. På fredag inviterte Dagbladets Øyvind Rønning til blues-quiz med festivalpass som hovedpremie, og på lørdag inngikk en 50 minutters konsert med årets unionsband, Marcus Løvdal band, inn i programmet.
Vel blåst, Norsk Bluesunion!

Tekst og foto: Rune Endal

Finalejuryen besto av (fra v.) Stein Stokke, Per Oskar Olsen og "Big Mama" Montse. (Foto: Rune Endal).