Stina Stenerud imponerte på festival i Sveits

.

Festivalen Blues'n Jazz Rapperswil blir hvert år arrangert den siste helgen i juni i byen Rapperswil nord i Sveits. Siden 1999 har festivalens fire scener årlig samlet nærmere 35.000 musikkelskere. En av de store overraskelsene i år sto et norsk band for, Sina Stenerud and Her Soul Replacement.

Det er ikke mulig å få med seg alle bandene på de fire scenene mellom 19.00 og 01.00, men undertegnede gjorde sitt beste. Ferden startet fredag på hovedscenen med første band og en av de store overraskelsene, Stina Stenerud and Her Soul Replacement. Det 10 manns store bandet som frontes av sangerinna Stina leverte et fantastisk sett med soul og funk på sitt beste. Særlig de mer følsomme balladene høstet stor applaus fra de ca 4000 tilhørerne.

Senere på kvelden fikk jeg med meg Dana Fuchs, den bluesrockende dama fra New York City, som framførte et karismatisk og energisk sett. Videre hørte jeg Big Pete Pearson (USA) som spilte trad blues av aller beste merke. Jeg kan ikke forstå hvorfor denne gamle bluesmannen ikke er bedre kjent i Europa.
På vei tilbake til hotellet jeg gjorde et nytt stopp på hovedscenen der den gamle reggae-mesteren Jimmy Cliff holdt et fantastisk show. Reggae er egentlig ikke undertegnedes musikk, men jeg må ta av  meg hatten for en "gammel mann" som får dagens kids til å danse etter sin "gamle" musikk. Tidløs gladmusikk, gode musikere og en fremragende Jimmy Cliff!

På lørdag startet runden min med “Johnny Cash Roadshow – men jeg beklager, jeg hater C&W.
Jeg brukte i stedet tiden til å høre Moreland & Arbuckle fra USA. Trioen (git, msp og trommer) rocket publikum med sin ekte, straighte blues.
På scena “Kapuzinerzipfel” fremførte Marquise Knox tradisjonell "southern music" og Chicagoblues. Marquise (git/vok) er bare 23 år og elsker å spille "old school blues". Sammen med bandet leverte hun en utsøkt blanding av klassikere og egne låter.
Jeg fortsatte videre til scena “Hauptplatz” der Royal Southern Brotherhood rocket forsamlingen med bluesrock med røtter i Sørstatene. Kveldens siste stopp gjorde jeg på “Fischmarktplatz” der gitaristen Joe Satriani spilte helt fram til et kraftig regnvær satte en stopper rundt kl 01.00.

Men en av festivalens store overraskelser var som nevnt norske Stina Stenerud, som har opplevd suksess på flere scener rundt om i Europa de siste par årene. I fjor spilte hun i Tyskland og Frankrike og fikk etter det enda flere forespørsler. Bandet har hittil i år vært i Frankrike, Tyskland og Sveits og skal også tilbake til Sveits for ny konsert lørdag den 12. juli.

Tekst og foto: Helge Nickel

To headlinere på festivalen i Sveits, Jimmy Cliff (øverst) og Royal Southern Brotherhood.