Busk vant gitarkappleiken

.

Helga 2. og 3. mai ble den 17. gitarkappleiken arrangert på Notodden. Denne uformelle kåringen av Norges beste bluesgitarist og showmann samlet i år ti sterke deltakere på scena i det nye Blueshuset i byen. Det var til slutt Vidar Busk som stakk av med seieren (bildet). Kappleikshelga inneholdt også konserter, workshop, blueskafe og omvisning i Blueshuset og Juke Joint Studio. (Foto: Beate Evensen/Telen).

Kappleiken ble for første gang arrangert i Blueshuset, og var i påvente av åpningen av byens nye kulturhus flyttet fra november til første helga av mai. Det var godt besøkt i byens nye konsertklubb da de ti deltakerne i kappleiken ble presentert av konferansier Jørn Pedersen, også kjent som mangeårig gitarist i Notodden Bluesband. Som tidligere måtte gitaristene vise seg fram i tre forskjellige "blues-tolvtaktere", shuffle, slowblues og beat. Prestasjonene ble bedømt ut fra både musikalsk innhold og showfaktor. De tre dommerne som skulle gjøre den vanskelige vurderingen var Øyvind Sauarlia (leder av plateselskapet Grammofon), Morten Gjerde (Bluestown Records) og Espen Fjelle (leder Europas Blues Senter).

Kappleiken hadde samlet mange fremragende gitarister, både mer rutinerte som Vidar Busk, Håkon Høye og Olav Torgeir Kopsland, til de noe yngre Marcus Løvdal, Malvin Nøsen og Bjørnar Ekse Brandseth, gitarister i bandene som har vunnet Union Bluescup de siste tre årene. I tillegg deltok Vidar Letho, Fredrick Kaasa, Joakim Tinderholt og Daniel Eriksen.


Alle deltakerne, fra venstre Vidar Busk, Joakim Tinderholt, Olav Torgeir Kopsland, Fredrick Kaasa, Vidar Letho, Marcus Løvdal, Malvin Nøsen, Bjørnar E. Brandseth, Håkon Høye og Daniel Eriksen. (Foto: Beate Evensen/Telen).

 

Kappleiken har de siste årene vært kjent for mange kreative og morsomme showinnslag. I år var showfaktoren litt neddempet, og de fleste gitaristene valgte mer forsiktige "frierier" til dommere og publikum. Et par unntak var det riktignok. Aller høyest showfaktor fikk vi fra den lokale Fredrick Kaasa, som i følge ryktene skal ha gått i opplæring hos "kappleikskongen" Morten Omlid. Kaasa entret scena med fanfare som en tungvektsbokser, strødde om seg med opptrykkede Kaasa-dollars og showet frem og tilbake på catwalk'en. Han endte da også opp med å motta publikumsprisen for sin opptreden. Show fikk vi selvfølgelig også fra Vidar Letho, som bl.a. entret scena innpakket i søplesekker og krydret med gymnastiske oppvisninger.

Juryen plukket ut tre gitarister til finalen der de skulle vise seg fram i to stiler, swing og "friløp". Juryen begrunnet utvelgelsen slik: Fredrik Kaasa for høy showfaktor, Olav Torgeir Kopsland for det musikalske og Vidar Busk for en kombinasjon. I friløpet gjorde Kaasa en rocka versjon av Freddie Kings "Goin' Down", Kopsland leverte en sterk improvisasjon over en valgt akkordrekke og Vidar Busk lekte seg rundt låter som The Ghetto og Hendrix' Third Stone from the Sun.
Til slutt falt altså valget på Vidar Busk som årets vinner av gitarkappleiken.

Det hele ble teknisk greit gjennomført med god flyt i programmet. Alle deltakerne ble backet av Rune Endal på bass og Alexander Pettersen på trommer. Kvelden ble avsluttet med groovy musikk fra DJ Thomas Felberg.

Tidligere på dagen hadde publikum fått med seg en flott konsert med bandet Humming People, omvisning i det flotte blueshuset samt en trivelig workshop med Vidar Busk & His True Believers med gjest Espen Fjelle i Juke Joint Studio.

En liten skuffelse som må nevnes i forbindelse med årets kappleikshelg er at de tilreisende uteble. Tidligere har helga vært besøkt av bluesfolk fra mange steder i landet. Hvor var dere i år?

Vi ses neste år.
Vel blåst, Notodden Bluesklubb og alle i Blueshuset!

Red.

Fredrik Kaasa fikk publikumsprisen. Til venstre konfransier Jørn Pedersen. (Foto: Beate Evensen/Telen).

Vidar Lethto har alltid noen show-triks på lur. Bak Alexander Pettersen og Rune Endal i kappleikens husband. (Foto: Beate Evensen/Telen).

Vidar Busk gikk nok en gang til topps i gitarkappleiken på Notodden. (Foto: Beate Evensen/Telen).